Στο Μουσείο Φιλελληνισμού βρέθηκαν οι Φίλοι του Συλλόγου του Μουσείου Δροσίνη

1-1.png

Στις απαρχές της Άνοιξης Τετάρτη 3 Μαϊου βρέθηκαν είκοσι άτομα από τα μέλη του Συλλόγου Γ. Δροσίνη για να επισκεφτούν το Μουσείο Φιλελληνισμού στην οδό Ζησιμοπούλου 12. Η Ηλέκτρα Τσίντου και ο Ορέστης Τσίντος ως πρέσβεις καλής θελήσεως του χώρου βοήθησαν στην περιήγηση των ατόμων κάνοντας μας μια περιεκτική ξενάγηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μουσείο Φιλελληνισμού μετράει τρία χρόνια από την ίδρυσή του, αφού ιδρύθηκε το 2021 μια χρονιά που συμπίπτει με τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Ο κ. Βελέτζας είναι ο ιδρυτής του.

Το Μουσείο που επισκέφτηκαν οι Φίλοι του Συλλόγου Γ. Δροσίνη οργανώνεται σε τέσσερις ορόφους και το 1/5 των αντικειμένων τα έχει συγκεντρώσει από το δίκτυο εξωστρέφειας και της Φιλελληνικής κίνησης. Κάθε όροφος του Μουσείου αποτελεί έναν αφηγηματικό κύκλο.

Επιπροσθέτως, στην ξενάγηση μάθαμε πολλά για τον σπουδαίο αρχαιολόγο Βίλκελμαν στον οποίο χρωστάμε πολλά για την ανεξαρτησία. Ήταν αυτή η προσωπικότητα που ισχυρίστηκε ότι πρέπει να στρέψουμε τα φώτα στην Αρχαία Ελλάδα καθώς επίσης είπε ότι η τέχνη ανθίζει σε δημοκρατικά περιβάλλοντα. Μάθαμε για τον Μπαρτελεμί το φλογερό φιλέλληνα στον οποίο βασίστηκε και ο Ρήγας. Επιπλέον, το χώρο του ισογείου κοσμούσαν αντικείμενα κλασικού περιεχομένου, με τα οποία επέλεγαν οι Ευρωπαίοι να κοσμήσουν το σπίτι τους.

Το χώρο επίσης κοσμούσαν λογιών λογιών ρολόγια, τα οποία ήταν αντικείμενα πολυτελείας και φυσικά ένα πολύ μαγικό αντικείμενο αφού έλεγαν το χρόνο! Στον 4ο όροφο υπήρχαν γκραβούρες σπουδαίων Αμερικανών φιλελλήνων καθώς και πολλές εικόνες με τον Παρθενώνα. Μάλιστα, κάποιος ζωγράφος είχε πει ότι «έτρεμε το χέρι μου όταν αντίκρυσα τον Παρθενώνα για να τον ζωγραφίσω».

“Από το Λεωνίδα ίσαμε τον Κοσιούσκο

Αυτών η κραυγή αντιλαλεί την κραυγή εκείνων.

Γελάτε, τύραννοι, με μέτωπα στεφανωμένα χρυσές δάφνες.

Μπροστά στα πόδια της αισχρής και γιγάντιας τύχης.

Άξαφνα ο Μπότσαρης θα ορμήση μεσ’ στη σάλα.

Θα ορθωθεί ο Μπάυρον, ο ήρωας ποιητής.

Ο Τζαβέλλας αγανακτισμένος απ’την επιτυχία των δημίων,

Θα ραππίση  τον τρομαγμένο όμιλο των θριάμβων”

-Βίκτωρ Ουγκώ-

Είδαμε επίσης τον ιδιαίτερο πίνακα με τον γιο του Κανάρη που το Commitato των Παρισίων ανέλαβε να τον μορφώσει. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δροσίνης έχει γράψει το ποίημα του.  Επιπροσθέτως, ο Κανάρης ενσαρκώνει τον Έλληνα ήρωα, ο οποίος είναι ένας απλός άνθρωπος που χρησιμοποιεί το μυαλό του, έχει καθαρή καρδιά και βοηθά την κοινότητά του.

Εντυπωσιαστήκαμε από τα αντικείμενα μιας άλλης φλογερής προσωπικότητας του Λόρδου Βύρωνα που βρίσκονταν στο Μουσείο, μάλιστα ο Δροσίνης έχει γράψει την Πύρινη ρομφαία.

 

Το τάμα του Κανάρη

Μεσάνυχτα ο πυρπολητής εγύρισε

Κ’ επήδησε από το γλήγορο καϊκι

Πιστός να φέρη με τα πόδια ολόγυμνα

Στην εκκλησιά το τάμα για τη νίκη

 

Το χέρι που άτρεμο έσπειρε το θάνατο.

Με το δαυλό το -φοβερό το χέρι-.

Τώρα ταπεινωμένο και τρεμάμενο

Στην Παναγιά ανάφτει ένα αγιοκέρι.

-Γ. Δροσίνης-

Την όμορφη αυτή ξενάγηση ακολούθησε ένα πλήρες γεύμα στο μαγαζί «Μακάο» που είχε προετοιμάσει η αεικίνητη Πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ελένη Βαχάρη για τα μέλη του Συλλόγου οι Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη. Στο τέλος, ο κ. Παύλος Φήμης έκανε μια σύνοψη των όσων είδαμε στην ξενάγησή μας κι έτσι έμπλεοι μαθήσεως ακούσαμε το δικό του ποίημα με τίτλο «Εσπερινός». Εν κατακλείδι, όλοι μαζί τραγούδησαν σε κλίμα χαράς, σαν χορωδία τραγούδια του Ο. Ελύτη καθώς και την «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» του Γ. Δροσίνη.

~Ευφροσύνη Λούζη~

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top