Συνταγές με αβγά που θα σε γεμίσουν δύναμη

poached-egg-2.jpg

Θέλεις ένα γευστικό «δυναμίτη» ενέργειας και δύναμης; Μην κάθεσαι στα αβγά σου: καλύτερα σπάσ ΄τα και δημιούργησε αυτές τις συνταγές που θα απογειώσουν όχι μόνο τον ουρανίσκο σου,  αλλά και τις δυνάμεις σου …

Τσέκαρε πέντε νέες μαγειρικές συνταγές με βάση το αβγό από τους καλύτερους σεφ παγκοσμίως και εφοδίασε τον εαυτό σου με ένα εκρηκτικό μίγμα βιταμινών.

Ο κύριος Balboa έκανε περισσότερα από όλους, για να προωθήσει τα αβγά ως το απόλυτο δυναμωτικό στη συνείδηση των αντρών. Ο Rocky τα κατέβαζε ωμά ήδη από το 1976, συνήθεια που δεν έκοψε ούτε 30 χρόνια αργότερα. Ακόμη, όμως και για τους κοινούς θνητούς τα αβγά ήταν εξαιρετικά δημοφιλή ήδη από τη δεκαετία του 1950. “Πήγαινε στη δουλειά με ένα αβγό”, συμβούλευε χαρακτηριστικά διαφήμιση της εποχής κι όπως όλα δείχνουν, άξιζε κανείς να τη λάβει υπόψη. Στην πραγματικότητα, είτε βρίσκεσαι στη δουλειά, είτε στο γυμναστήριο, είτε απλώς στο κρεβάτι σου τα αβγά αποτελούν πάντα μια υγιεινή επιλογή. Έχοντας μόλις 75 θερμίδες, ένα αβγό σου παρέχει 6 γρ. πρωτεΐνη, το 1/5 δηλαδή της πρωτεΐνης, που θα πάρεις καταναλώνοντας ένα στήθος κοτόπουλο και φυσικά πληρώνοντας πολύ λιγότερα. Παράλληλα, σου παρέχει και βιταμίνες Β, που είναι απαραίτητες για να διατηρήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Όσο για τη χοληστερόλη, μπορείς πλέον να κάνεις στην άκρη την κινδυνολογία. Τα αβγά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αλήθεια είναι πως οι διατροφολόγοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές τους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα αβγά έχουν γνωρίσει μεγάλοι αποδοχή κι από άλλους, πιο εκλεπτυσμένους, διατροφικούς κύκλους. Τα νέα εστιατόρια, για παράδειγμα, δίνουν πλέον στα αβγά πρωταγωνιστικούς ρόλους. “Όλα ξεκίνησαν από την εκτόξευση της δημοφιλίας του θεσμού του brunch”, λέει ο Neil Rankin, σεφ στο Moorgate Korean. “Αποτελούν, ωστόσο και μια πολύ λογική λύση. Τα αβγά είναι φτηνά και μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, τη στιγμή που το κρέας παραμένει ακριβό. Ας μην ξεχνάμε πως πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είναι και πολύ γευστικά. Η απαλή υφή τους τα κάνει να κολλάνε στη γλώσσα, ενισχύοντας τη γεύση”. “Αν τα αβγά ήταν δυσεύρετα και περισσότερο ακριβά, θα αποτελούσαν μια εκλεκτική λιχουδιά”, τονίζει ο Nick Philpot του Yolk pop-up café. “Επιτέλους, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευεργετικά είναι”, συμπληρώνει ο ίδιος. Για όσους θέλουν, λοιπόν, να εξερευνήσουν τις γευστικές κι όχι μόνο δυνατότητες που τους παρέχουν τα αβγά, εμείς συγκεντρώσαμε πέντε συνταγές από τους καλύτερους σεφ του πλανήτη και σου τις παρουσιάζουμε.

Δώσε γεύση στον πόνο σου

Μια πικάντικη αναβάθμιση στα αβγά, που βάζεις στο φρυγανισμένο ψωμί ή το τοστ σου, θα σε κάνει να περάσεις τις δύσκολες ώρες του μυϊκού πόνου.

ΑΒΓΑ ΠΟΣΕ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΙ CHORIZO

ΑΠΟ ΤΟΝ MARCUS WAREING ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ TREDWELL

ΥΛΙΚΑ (2 ΜΕΡΙΔΕΣ)

Ένα Κρεμμύδι Ψιλοκομμένο

2 Σκελίδες Σκόρδο

2 κ.σ. Θυμάρι

1/2 κ.γ. Τριμμένο Μπαχάρι

1 κ.γ. Πάπρικα

500 ml Βαλσάμικο Ξύδι

2 κ.σ. Πελτές Τομάτας

1 κ.σ. Μελάσα

200 γρ. τσορίθο

100 γρ. Μπέικον

4 Αβγά

Ένα Αβοκάντο Κομμένο σε Κύβους

Μισό Λεμόνι

Ψωμί με Προζύμι

01 Ξεκίνα την προετοιμασίες ζεσταίνοντας στο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Προχώρα, προσθέτοντας την πάπρικα, μια αναπάντεχη πηγή σιδήρου, που θα βοηθήσει τους μυς σου να οξυγονωθούν στην επόμενη προπόνησή σου αλά Balboa, αλλά και το βαλσάμικο. Στη συνέχεια, ανακάτεψε τον πελτέ, τη μελάσα, τσορίθο και το μπέικον κι άφησέ τα να σιγοβράζουν για 30 λεπτά.

02 Τα ωμά αβγά είναι εξαιρετικά, ωστόσο αν δεν περνάς τα πρωινά σου τρέχοντας χιλιόμετρα με την αθλητική σου φόρμα, καλύτερα να προτιμήσεις τη συνταγή του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ, Marcus Wareing. Διάλεξε τα πιο φρέσκα αβγά και στη συνέχεια: “Βάλε νερό να βράζει σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας αλάτι και λίγο λευκό ξύδι. Ανακάτεψε το νερό, σπάσε δύο αβγά σε μια κούπα και ρίξε τα μέσα”. Σιγόβρασε για περίπου τριάμισι λεπτά και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

03 Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις το πλούσιο σε Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα αβοκάντο. Ανακάτεψέ το με τον χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και τα καρυκεύματα και στη συνέχεια άπλωσέ το στο φρυγανισμένο ψωμί σου. Ρίξε από πάνω τσορίθο και τα αβγά, ώστε να τονώσεις τον οργανισμό σου, πριν πας στ γραφείο.

Ντοπαρίσου φυσικά

Δυνάμωσε τον οργανισμό σου σε μια τηγανιά με αυτήν τη γευστική ισπανική ομελέτα

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ALDO ZILLI ΤΩΝ SAN CARLO ITALIAN RESTAURANTS

ΥΛΙΚΑ (2 ΜΕΡΙΔΕΣ)

150 γρ. Κουκιά

Ένα Ψιλοκομμένο Κρεμμύδι

350 γρ. Λαχανικά (σπανάκι, πιπεριές σε κύβους, σπαράγγια) και κάρδαμο

6 Μεγάλα Αβγά

2 κ.σ. Φρέσκος Ψιλοκομμένο Μαϊντανός

50 γρ. Τριμμένο Τυρί Pecorino

01 Δεν αρκεί μόνο να ρουφάς το αυγό σου για βελτιώσεις τις επιδόσεις στον αγώνα 10 χιλιομέτρων. Για να δεις τις επιδόσεις σου να παίρνουν την ανηφόρα, συνδύασέ τα μαζί με κουκιά. Το μυστικό συστατικό των κουκιών, η λεβοντόπα, παρέχει μια δόση ντοπαμίνης, που σε κάνει να αισθάνεσαι ηπιότερο το κάψιψο στους τετρακεφάλους σου και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις τον αγώνα. Για να μαγειρέψεις τα κουκιά, ρίξε τα σε βραστό νερό για τρία λεπτά, σούρωσέ τα και τελειώνοντας ξεφλούδισέ τα.

02 Σόταρε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και στη συνέχεια πρόσθεσε τα λαχανικά, μαγειρεύοντάς τα για τέσσερα λεπτά. Φρόντισε να προσθέσεις σπανάκι, το οποίο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και χλωροφύλλη, που με τη σειρά τους βοηθούν τη μεταφορά του αίματος στους μυς. Παράλληλα, χτύπα τα αβγά με τον μαϊντανό και το pecorino, για να ξεκλειδώσεις την τροφοδοσία των μυών μέσω των αμινοξέων. Ειδικά η λευκίνη είναι το μόνο αμινοξύ, που διεγείρει άμεσα την πρωτεϊνοσύνθεση.

03 Ρίξε τα αβγά στο τηγάνι με αλάτι και πιπέρι. Μετά από 10 λεπτά βάλε τα στο γκριλ για άλλα τρία λεπτά. Αφού κρυώσουν, κόψε τη γευστική ομελέτα σου σε κομμάτια κι απόλαυσε.

Σήκωσε κεφάλι από το  χανγκόβερ

Πες “αντίο” στις μέρες που αισθάνεσαι κομμάτια με μια συνταγή από Βόρεια Αφρική.

ΣΑΚΣΟΥΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ JOEL BRAHAM ΤΟΥ THE GOOD EGG

ΥΛΙΚΑ (4 ΜΕΡΙΔΕΣ)

4 Πιπεριές

1 Κρεμμύδι Κομμένο σε Φέτες

2 Ψιλοκομμένες Σκελίδες Σκόρδο

Μια Χούφτα Φρέσκος Μαϊντανός

Μια Χούφτα Φρέσκος Κόλιανδρος

2 Κλωναράκια Φρέσκο Θυμάρι

1 κ.γ. Καπνιστή Πάπρικα

1/2 κ.γ. Πιπέρι Καγιέν

1 Ξυλάκι Κανέλα

1 κ.σ. Μαύρη Ζάχαρη

1 κ.γ. Πελτές Τομάτας

400 γρ. Ψιλοκομμένες Τομάτες

8 Αβγά

Ένα Καρβέλι Ψωμί

01 Το βαρύ πυροβολικό του ανοσοποιητικού συστήματος, η σακσούκα,  δηλ. τα αυγά με ντομάτα, είναι ο χειρότερος εχθρός που χανγκοβερ που σε αναγκάζει να μένεις στο κρεβάτι “λιώνοντας” μπροστά από την τηλεόραση, αλλά και ο καλύτερος φίλος του ανοσοποιητικού σου. Αρχικά κόψε στη μέση τις πιπεριές και βάλε τις για 15-20 λεπτά στον φούρνο και τους 180°C. Η βιταμίνη C που υπάρχει στις πιπεριές, θα εξουδετερώσει το νουκλεϊκό οξύ στο επίκεντρο των βακτηρίων, που σε κάνουν να παραμένεις ανήμπορος στο κρεβάτι. Ταυτόχρονα, ζέστανε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και την τομάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ο πελτές τομάτας σου παρέχει μια «ένεση» βιταμίνης C, τη στιγμή που το μαγγάνιο του σκόρδου βοηθά στη ρύθμιση του θυρεοειδούς και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πράγμα απαραίτητο για να παραμένεις ψύχραιμος, την ώρα που βλέπεις House of Cards.

02 Σιγόβρασε τα υλικά της σάλτσας με τις πιπεριές για 25 λεπτά και στη συνέχεια πρόσθεσε στο μίγμα τα αβγά. Τα αβγά θα βοηθήσουν το συκώτι σου να συνέλθει πιο γρήγορα από το αλκοόλ χάρη στην κυστεΐνη, που περιέχουν. Ψήσε το φαγητό σου για επτά λεπτά κι αν αντέχεις, συνόδευσέ το με ένα Bloody Mary.

03 Παραδοσιακά η σακσούκα σερβίρεται με ένα καρβέλι ψωμί, που ονομάζεται challah και γιαούρτι. Μπορείς να προσθέσεις στο γιαούρτι λίγο χυμό λεμόνι. Τα φλαβονοειδή του λεμονιού δεν βοηθούν μόνο στην απορρόφηση της Βιταμίνης C, αλλά κάνουν τα οφέλη της να δρουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στήσε (κ)αβγά με το λίπος

Βάλε φωτιά και κάψε το λίπος με αυτό το εκρηκτικό πιάτο από τη Μαλαισία που ο ουρανίσκος σου δεν θα ξεχάσει

SAMBAL TELUR ΑΠΟ ΤΟΝ NEIL RANKIN ΤΟΥ BAD EGG

ΥΛΙΚΑ (3-4 ΜΕΡΙΔΕΣ)

5 Αβγά

2 κ.σ. Αλεύρι

100 γρ. φρυγανιές

Σάλτσα τσίλι

4 Ψιλοκομμένες Κόκκινες Πιπεριές

1½  κ.σ. Πολτός γαρίδας

1 Ματσάκι κόλιανδρος

250 γρ. Κομμένα και ξεφλουδισμένα ασκαλώνια (κρεμμύδια)

1 Κόκκινη Πιπεριά

Dressing

1 κ.σ. Ταχίνι

1 Στυμμένο Lime

01 Ενεργοποίησε τη διαδικασία καύσης λίπους βράζοντας καλά και στη συνέχεια καθαρίζοντας τα αβγά σου. Χτύπα ένα ωμό αβγό σε ένα μπολ κι έπειτα βούτα μέσα του τα βρασμένα μαζί με τη φρυγανιά και το αλεύρι.

02 Η πικάντικη σάλτσα βοηθά στην καύση λίπους, ενώ η  καψαϊκίνη στις πιπεριές όχι μόνο ενισχύει τον μεταβολισμό σου, αλλά και καταστέλλει την όρεξή σου για επιδόρπιο. Επιπλέον ο ψευδάργυρος που υπάρχει στον πολτό από γαρίδες προωθεί  την παραγωγή της λεπτίνης, συμβάλλοντας και αυτός στον κορεσμό. Ανακάτεψε τα υλικά για τη σάλτα και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, αναδεύοντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το μυστικό του αδυνατίσματος, ωστόσο, κρύβεται στο ταχίνι, το οποίο είναι πλούσιο σε θειαμίνη, που με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και μεταβολίζει το φαγητό σε ενέργεια.

03 Ζέστανε μια κουταλιά φυστικέλαιο  (αν δεν έχεις βάλε βούτυρο) και τηγάνισε τα αβγά μέχρι να ροδίσουν για ένα με δύο λεπτά. Τα αβγά συγκεντρώνουν λιγότερο φυστικέλαιο, από ο,τι όταν μαγειρεύονται με διαφορετικά λάδια, ωστόσο στράγγιξε την περίσσεια ποσότητα με ρολό κουζίνας. Αφού κρυώσουν, τοποθέτησέ τα πάνω στη σάλτσα από τσίλι, πρόσθεσε το dressing και απόλαυσε παρέα με ένα ποτήρι γάλα.

Έχε τις Θερμίδες για Πρωινό

Μια κλασική ιαπωνική συνταγή με τεράστια οφέλη κι ελάχιστες θερμίδες

ΑΒΓΑ ONSEN ΑΠΟ ΤΟΝ SCOTT HALLSWORTH ΤΟΥ KUROBUTA HARVEY NICHOLS

ΥΛΙΚΑ (1 ΜΕΡΙΔΑ)

1 Αβγό

200 ml Ζωμό ντάσι

500 ml Σάλτσα Σόγιας

500 ml Μιρίν (ποτό που φτιάχνεται από ρύζι)

500 ml Σάκε (γιαπωνέζικο ποτό)

1 Χούφτα Σπασμένα Kombu Sticks

2 Χούφτες Σπανάκι

Βούτυρο

1 Ψιλοκομμένη Σκελίδα Σκόρδο

3 Φρέσκα Κρεμμύδια Ψιλοκομμένα

1 κ.σ. Φρέσκο Τζίντζερ Τριμμένο

*Θα βρεις όλα τα υλικά σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα

01 Οι Ιάπωνες γνωρίζουν τα πάντα, από video games μέχρι πολεμικές τέχνες. Δεν αποτελεί, επομένως, έκπληξη το ότι δίνουν σημασία στην προετοιμασία των αβγών για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Η βασική ιδέα σε αυτήν την περίπτωση είναι πως το αργό μαγείρεμα απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες πεπτιδίων, τα οποία είναι σε θέση να καταστείλουν την όρεξή σου για φαγητό. Βράσε επί μία ώρα το αβγό σου σε μια κατσαρόλα με νερό στους 63°C.

02 Αυτή η χαμηλή σε θερμίδες και υπέροχη σούπα θα ξεγελάσει το σώμα σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι χορτασμένος για περισσότερο. Η σάλτσα σόγιας, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα διατηρήσει επίσης την καρδιά σου σε καλή κατάσταση. Σιγόβρασε το ντάσι, τη σάλτσα σόγιας, το μιρίν, το σάκε και το kombu σε χαμηλή φωτιά για την προετοιμασία του μίγματος.

03 Για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου, σόταρε το σπανάκι μαζί με το βούτυρο και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, βάλε τα μαζί με το αβγό σε ένα μπολ και ρίξε τη ζεστή σάλτσα. Πρόσθεσε μερικές φέτες φρέσκο κρεμμύδι και τζίντζερ και ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ελαφρύ και υπέροχο πρωινό.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top