Πεπόνι: που κάνει καλό

πεπόνι-οφέλη.png

Δείτε τα διατροφικά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε τρώγοντας πεπόνι

Προστατεύει την όραση

Η ποικιλία cantaloupe, χάρη στη β καροτίνη που περιέχει, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 50.000 νοσοκόμες, από 45 έως 67 χρόνων, εκείνες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες της βιταμίνης Α είχαν κατά 39% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη.  Ένα μπολ θα σας επιβαρύνει με 56 μόνον θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα θα σας χαρίσει 103.2% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Α. Τόσο η βιταμίνη Α όσο και η β καροτίνη αποτελούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την προστασία της όρασης. Σε άλλη έρευνα, η οποία εστίαζε στο κατά πόσο η διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη χειρουργική αφαίρεση του  καταρράκτη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν cantaloupe αντιμετώπιζαν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο να υποβληθούν σε επέμβαση, σε αντίθεση μ’ εκείνους που  κατανάλωναν υψηλές ποσότητες βουτύρου, άλατος και λίπους. Παράλληλα, οι βιταμίνες που περιέχει συνιστούν ασπίδα έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.

Eίναι πλούσιο σε χημικές ουσίες που ίσως προλαμβάνουν τον καρκίνο

Έρευνα που διεξήχθη το 1985 αποκάλυψε ότι από τους 1271 κατοίκους της Μασαχουσέτης, ηλικίας άνω των 66 ετών, εκείνοι που έτρωγαν πολλά πράσινα και κίτρινα λαχανικά και φρούτα, μεταξύ των οποίων το πεπόνι, είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών που περιέχει το φρούτο. Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο, όπως το πεπόνι, σχετίζονται με μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Προστατεύει από το εμφύσημα

Αν καπνίζετε ή αν θέλοντας ή μη είστε παθητικός καπνιστής, η κατανάλωση πεπονιού (ποικιλία cantaloupe) μπορεί και να σας σώσει τη ζωή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ. Μελετώντας τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Α, του πνευμονικού οιδήματος και του εμφυσήματος, ο Richard Baybutt, βοηθός καθηγητής Διατροφής, ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό: η βενζοπηρήνη (benzo(a)pyrene), κοινή καρκινογόνος ουσία του τσιγάρου, προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Α. Προηγούμενη έρευνα του R. Baybutt είχε δείξει ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή φτωχή σε βιταμίνη Α, ανέπτυξαν εμφύσημα. Οι τελευταίες του έρευνες πάνω σε ζώα έδειξαν ότι μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α συμβάλλει στη μείωση του εμφυσήματος. Ο R. Baybutt χώρισε αρσενικούς ποντικούς σε 2 κατηγορίες. Οι μεν ήταν εκτεθειμένοι σε καπνό, οι δε στον αέρα. Σ’ εκείνους που εισέπνεαν τον καπνό του τσιγάρου, τα επίπεδα της βιταμίνης Α έπεφταν σημαντικά και σε άμεση σχέση με την ανάπτυξη εμφυσήματος. Στη δεύτερη φάση της έρευνας και οι δύο ομάδες εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, η μία απ’ αυτές ακολούθησε διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α. Στα ποντίκια της συγκεκριμένης ομάδας, το εμφύσημα μειώθηκε αποτελεσματικά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top