Κρασί σε κουτί ή μπουκάλι;

Κρασί-σε-κουτί.png

Υπάρχουν διάφορες ευεργετικές ιδιότητες στο κρασί που βρίσκεται σε κουτί κι ακόμη και εκείνοι, που δεν συμπαθούν και πολύ τα κρασιά, αρχίζουν να το αναγνωρίζουν. Πρώτα από όλα, η γεύση είναι καλύτερη. Πριν από μερικά χρόνια το κρασί πιθανότατα ήταν μια χαρά, όσο βρισκόταν στο κουτί, ωστόσο όταν το έβγαζες σε ποτήρι, είχε απαίσια γεύση. Αυτό συνέβαινε, καθώς το πλαστικό εσωτερικό των κουτιών ήταν πορώδες, πράγμα που σήμερα έχει αλλάξει. Έτσι, το κρασί οξειδωνόταν και έχανε γρήγορα τη φρεσκάδα και τη γεύση του, εξηγεί η  Anna Katharine Mansfield, επίκουρη καθηγήτρια οινολογίας στο Cornell University. Την ίδια στιγμή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να διαλέξεις το κουτί κι όχι το μπουκάλι.

Πρώτα από όλα, το κρασί σε κουτί παραμένει φρέσκο μέχρι και τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμά του, τη στιγμή που η γεύση ενός εμφιαλωμένου κρασιού αρχίζει να χαλάει αμέσως μόλις ανοίξεις του μπουκάλι. «Όταν γεμίζεις ένα ποτήρι σου, δεν περνάει τόσος αέρας στο κουτί, όσος στο μπουκάλι», λέει η Mansfield. Ταυτόχρονα, υπάρχει και οικολογικό όφελος. «Τα κρασιά σε κουτιά είναι περισσότερο ελαφριά στη μεταφορά μέσω πλοίων. Επομένως, επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον», λέει ο Sommelier, Doug Frost.

Όπως το γυαλί, έτσι και το χάρτινο κουτί μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα. Μην ξεχνάς επίσης πως και οι τιμές στα κρασιά, που είναι αποθηκευμένα σε κουτιά, είναι καλύτερες. Όταν ανοίξεις το κρασί σου, φρόντισε να το βάλεις στο ψυγείο, για να διατηρήσεις τη φρεσκάδα του, λέει η Mansfield. Από τη στιγμή που το εσωτερικό του κουτιού λειτουργεί σαν μονωτής, τα συγκεκριμένα κρασιά τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη, σε σύγκριση με τα εμφιαλωμένα.

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top