Κάνετε δίαιτα; τι να προσέξετε στο εστιατόριο

the-importance-of-menus.jpg

Αμερικανοί επιστήμονες μας αποκαλύπτουν τα τρικ των εστιατορίων που μας παρασύρουν να επιλέγουμε τα πιο ανθυγιεινά πιάτα

Όταν πηγαίνουμε στο εστιατόριο ο κατάλογος μπορεί να μας παρασύρει να κάνουμε ανθυγιεινές επιλογές φαγητών, υποστηρίζουν. «Αυτό που παραγγέλνουμε δεν σχετίζεται τόσο με το τι επιθυμούμε, αλλά με το σχεδιασμό και τις περιγραφές του μενού», αναφέρουν ο Brian Wansink, καθηγητής Καταναλωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Cornell, της Νέας Υόρκης.

Ο Wansink και οι συνεργάτες του μελέτησαν 217 καταλόγους εστιατορίων και τις επιλογές 300 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη. Όπως διαπίστωσαν εξαρχής οι συμμετέχοντες στη μελέτης ήταν πιο πιθανό να παραγγέλνουν πιάτα που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον ανάλογα με το πώς παρουσιάζονταν στον κατάλογο όπως π.χ. αν είχαν εντυπωσιακή γραμματοσειρά, ήταν σε πλαίσιο ή γραμμένα με bold γράμματα.

Αυτό, όμως, που επίσης παρατήρησαν οι  ερευνητές ήταν ότι τα πιάτα αυτά ήταν συνήθως πιο ανθυγιεινά.

Μια ακόμη παράμετρος που επηρέαζε, σύμφωνα με τη μελέτη, τις επιλογές των εθελοντών ήταν η έκταση της περιγραφής των πιάτων: όσο πιο λεπτομερής ήταν η περιγραφή των πιάτων, τόσο πιο πιθανό ήταν τα επιλέξουν.  Οι εθελοντές ήταν επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν κατά 12% περισσότερο για ένα πιάτο με περιγραφικό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Διαχείρισης Φιλοξενίας» (IJHM).

Πώς να μην πέσετε στις παγίδες

  • Μια καλή λύση είναι σύμφωνα με τους ερευνητές αντί να ζητήσετε τον κατάλογο, να ρωτήσετε τον σερβιτόρο να σας πει τα 2-3 πιο υγιεινά πιάτα του μενού.

  • Αποφύγετε τις πολλές ποικιλίες. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σας οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση μεζέδων που συνήθως έχουν πολλές θερμίδες και θα πρέπει να στερηθείτε μια κανονική μερίδα φαγητού στη συνέχεια. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό των ορεκτικών παραλείψτε τουλάχιστον το κυρίως πιάτο.

  • Βάλτε σε ένα μικρό πιάτο αυτά που θέλετε να φάτε από τους μεζέδες και περιοριστείτε σε αυτά που βάλατε στο πιάτο σας.

  • Αν κάνετε δίαιτα αποφύγετε την χωριάτικη και προτιμήστε μια σαλάτα αγγούρι ντομάτα. Προτιμήστε το ψητό ψάρι και το άπαχο κρέας στη σχάρα και όχι τα μαγειρευτά φαγητά.

  • Όταν βγαίνετε έξω για ποτό δείξτε αυτοσυγκράτηση με τους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε στικ λαχανικών.

  • Ως συνοδευτικά του κρέατος ή του κοτόπουλου ζητήστε  ρύζι ή λαχανικά και αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες.

  • Αποφύγετε το ψωμί. Αν έχετε δυνατότητα επιλογής, ζητήστε μαύρο ψωμί, που είναι πλούσιο σε ίνες.

  • Μία καλή ιδέα για επιδόρπιο είναι τα φρούτα ή ένα ελαφρύ γλυκό π.χ. χαλβά.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 10 ακριβότερα εστιατόρια στον κόσμο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top