Έμφραγμα: Το μυστικό για να μην το (ξανά) πάθετε

Καρδιακή-Ανεπάρκεια.png

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν έναν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να προστατεύσει όσους έχουν υποστεί έμφραγμα, από ένα δεύτερο μοιραίο για τη ζωή τους επεισόδιο. Υπολογίζουν μάλιστα ότι μπορούν να μειώσουν αυτό το ενδεχόμενο κατά 15%.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, κάποιος που έχει υποστεί έμφραγμα μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης στην περίπτωση που μετά από αυτό ξεκινήσει να καταναλώνει άφθονες φυτικές ίνες.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, όσοι είχαν υποστεί έμφραγμα και ακολουθούσαν μια διατροφή με άφθονες φυτικές ίνες, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στη ζωή 9 χρόνια αργότερα.

Συγκεκριμένα κάθε αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών κατά 10
γρ. συνδέεται με μείωση κατά 15% του ενδεχομένου να χάσει κανείς τη ζωή του κατά τη διάρκεια της 9ετίας που ακολουθεί.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρουσίασαν τα παραπάνω συμπεράσματα στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».Οι φυτικές ίνες είναι πολύ χρήσιμες για τον οργανισμό γιατί βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου αλλά και στο αδυνάτισμα. Επιπλέον όποιος καταναλώνει πολλές φυτικές ίνες έχει να αποκομίσει πολλά οφέλη για την υγεία του.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από δύο άλλες μεγάλες αμερικανικές μελέτες, όπου συμμετείχαν πάνω από 4.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν υποστεί έμφραγμα και επέζησαν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 9 χρόνια την πορεία της υγείας τους, ενώ οι εθελοντές συμπλήρωναν σε τακτά διαστήματα αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 680 γυναίκες και 450 άνδρες έχασαν τη ζωή τους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια των 9 χρόνων και κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα δεύτερο έμφραγμα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα οφέλη των φυτικών ινών οφείλονται στο ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

Πώς να αυξήσετε τις φυτικές ίνες

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με προϊόντα ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι και μαύρο ψωμί.

  • Τρώτε συχνά όσπρια που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες όπως φακές, φασόλια ή αρακά

  • Τρώτε λαχανικά και φρούτα πλούσια σε ίνες, όπως τα ακτινίδια.

  • Τρώτε πάντα σαλάτα με το φαγητό σας.

  • Προσθέστε νιφάδες πίτουρου στα δημητριακά πρωινού που καταναλώνετε.

  • Προτιμήστε να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα χωρίς να τα καθαρίσετε. Φροντίστε όμως να τα έχετε πλύνει πολύ καλά  προηγουμένως.

  • Βάλτε στη σαλάτα σας σταφίδες, λίγους ηλιόσπορους ή άλλους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ίνες. Προσθέστε τους στη διατροφή σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top