Αντιγήρανση αλά ψυχολογικά: 15 μυστικά για να νιώσετε και πάλι νέοι!

1068_childhood-marketing.jpg

Νιώθετε ότι έχετε μεγαλώσει; Γυρίστε το χρόνο πίσω και βρείτε τη χαμένη σας νιότη με απλά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε και πάλι νέοι! Ανακαλύψτε τη μέθοδο της ψυχολογικής αντιγήρανσης και νιώστε πάλι παιδί!

1 Μη χάνετε τον αυθορμητισμό σας

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τα παιδιά θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν όλα έχουν από τη φύση τους αυθόρμητη και αυθεντική συμπεριφορά. Ό,τι κάνουν είναι χωρίς προμελέτη και ενεργούν πολύ με το ένστικτό τους, ενώ οι αντιδράσεις τους στα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον είναι φυσικές και πηγαίες. Είναι αναμφισβήτητα πολύ περισσότερο αυθόρμητα από εμάς που, ως ενήλικες, κρατάμε πολύ περισσότερο τους τύπους και τα προσχήματα. Το εσωτερικό σας παιδί όμως έχει κι αυτό ανάγκη να αγνοήσει τα προσχήματα και τους καθωσπρεπισμούς και να υιοθετήσει μια πιο αυθόρμητη συμπεριφορά. Ο αυθορμητισμός είναι αυτός που μας κάνει αυθεντικούς και ειλικρινείς, ενώ οι πράξεις μας είναι αυθόρμητες μόνο όταν εκφράζουν τα αληθινά συναισθήματά μας. Πότε όμως και γιατί χάνουμε τον αυθορμητισμό μας; Όταν δεν έχουμε το θάρρος να είμαστε αυτό που πιστεύουμε και ενεργούμε μόνο σύμφωνα με τα “πρέπει”. Εφόσον είμαστε μέλη της κοινωνίας οφείλουμε βέβαια να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της, ακόμη και όταν δεν μας αρέσουν,  όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αιτία να χάνουμε τον αυθορμητισμό μας.  Χρειάζεται στην πραγματικότητα μεγάλη προσπάθεια από εμάς τους ίδιους για να είμαστε αυθόρμητοι. Πρέπει να πολεμήσουμε τις φοβίες και τις ανασφάλειές μας και να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει πάντα άμεσα αποτελέσματα όμως αξίζει τον κόπο,γιατί αν δεν λειτουργούμε αυθόρμητα τότε γινόμαστε ψυχροί και χάνουμε τα ίχνη του αληθινού μας εαυτού. Πρέπει στη ζωή μας, κρατώντας βέβαια το μέτρο, να λαμβάνουμε υπόψη και τις παρορμήσεις, να αφουγκραζόμαστε δηλαδή τι θέλουν να μας πουν χωρίς ωστόσο να επιτρέπουμε σε αυτές να μας εξουσιάζουν.

Το εσωτερικό σας παιδί έχει κι αυτό ανάγκη να αγνοήσει τα προσχήματα και τους καθωσπρεπισμούς και να υιοθετήσει μια πιο αυθόρμητη συμπεριφορά.

2 Οργιστείτε σαν έφηβος

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει  έναν οργισμένο έφηβο. Ως ενήλικες έχουμε συνηθίσει να αποδεχόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία την αδικία και τα… κακώς κείμενα του κόσμου μας. Τα παιδιά όμως και οι νέοι δεν έχουν συνηθίσει ακόμη να αδικούνται, ούτε μπορούν να συμβιβαστούν εύκολα με τα στραβά που βλέπουν μπροστά τους και έτσι αντιδρούν με οργή. Τώρα ως ενήλικες έχετε την πείρα όμως να οργιστείτε πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι όταν ήσασταν στην εφηβική ηλικία, γιατί έχετε την ωριμότητα να μην παρασυρθείτε από την οργή και να μην της επιτρέψετε να σας κυριεύσει. Μη σταματάτε λοιπόν να οργίζεστε και να αντιδράτε σε ό,τι απαράδεχτο αντιμετωπίζετε, κάνοντας την εξής ερώτηση στον εαυτό σας : «μήπως αυτό που τώρα δε με ενοχλεί επειδή έχω συμβιβαστεί μαζί του, θα με εξόργιζε στα νιάτα μου;»Αν η απάντηση είναι ναι, αντιδράστε με ωριμότητα και μην το αφήσετε να περάσει έτσι. Καθημερινά βλέπουμε μπροστά μας χιλιάδες στραβά πράγματα που άλλοτε θα προκαλούσαν την οργή μας, ενώ τώρα μας αφήνουν αδιάφορους. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί τρόποι για να αντιδράσουμε και να εκφράσουμε την οργή μας. Ένας από αυτούς είναι να γράψουμε σε κάποιο blog ό,τι μας ενοχλεί και μας εξοργίζει, μπορούμε ακόμη να εκφράσουμε την οργή μας με την ψήφο μας ή διαδηλώνοντας ειρηνικά. Όποιον τρόπο και αν επιλέξει ο καθένας το σημαντικό είναι ένα, ότι αντιδρά.

3 Φιλοσοφήστε τη ζωή

Τα παιδιά είναι πραγματικά οι καλύτεροι φιλόσοφοι.  Όχι μόνο κάνουν ερωτήσεις, αλλά δίνουν και τις καλύτερες απαντήσεις. Δε δέχονται τις απαντήσεις που τους δίνουν οι μεγαλύτεροι, αλλά τις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Αντιδρούν κι ελέγχουν όλα όσα οι ενήλικες προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως δεδομένα. Μπορεί μάλιστα κανείς να παρατηρήσει στα παιδιά υπαρξιακές ανησυχίες που συχνά δεν έχουν ούτε οι ενήλικες. Η φιλοσοφία, άλλωστε, δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνήθεια του ανθρώπου να θέτει διαρκώς ένα “γιατί” σε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και αυτήν την τέχνη δεν μπορεί να μας τη διδάξει κανένας καλύτερα από ένα παιδί. Όμως μπορεί να “μιλήσει” στο σύγχρονο άνθρωπο που ελάχιστο χρόνο διαθέτει για… φιλοσοφία; Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν τη φιλοσοφία να μοιάζει πολυτέλεια. Η φιλοσοφία όμως δεν είναι μια πολυτέλεια μακριά από την καθημερινότητα, αλλά μέρος της καθημερινότητάς μας και τρόπος ζωής. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η φιλοσοφία είναι για τους αιθεροβάμονες, όμως στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είναι αποκομμένη από την καθημερινή ζωή, αλλά προκύπτει μέσα από την καθημερινότητα, από τις εμπειρίες μας και τον τρόπο ζωής μας. Μπορεί να απαλύνει τα άγχη, τις φοβίες και τις ανησυχίες μας και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Φιλοσοφήστε και λιγάκι  λοιπόν, αν δεν το κάνετε ήδη!

Η φιλοσοφία δεν είναι μια πολυτέλεια μακριά από την καθημερινότητα, αλλά μέρος της καθημερινότητάς μας και τρόπος ζωής.

4 Μη σταματάτε ποτέ να ελπίζετε

Τα παιδιά και οι νέοι ελπίζουν γιατί, όπως λέει και ο Αριστοτέλης, δεν έχουν δοκιμάσει πολλές αποτυχίες στη ζωή τους. Εμείς οι μεγαλύτεροι βέβαια έχοντας κουραστεί από αυτές σταματάμε πολύ πιο εύκολα να ελπίζουμε. Σήμερα οι περισσότεροι χάνουμε εύκολα τις ελπίδες μας και αυτό είναι δικαιολογημένο, ως ένα βαθμό, στην εποχή της ανασφάλειας που διανύουμε. Συνεχώς ακούμε δυσάρεστες ειδήσεις και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.  Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. «Το να ταξιδεύεις γεμάτος ελπίδες είναι καλύτερο από το να φθάνεις στον προορισμό σου» έλεγε ο Robert Lewis Stevenson.  Και είχε δίκιο.Το να ελπίζεις είναι καλό, το αν θα διαψευστούν οι ελπίδες  έτσι κι αλλιώς- θα το μάθεις στο τέλος, ενώ μέχρι τότε θα έχεις ζήσει ευτυχισμένος. Έπειτα θα βρεις κάτι νέο για να ελπίζεις.  Η ελπίδα είναι κάτι που μπορείς να έχεις ακόμη κι όταν δε σου έχει απομείνει τίποτα, είναι μια παρηγοριά, ενώ αποτελεί κινητήριο δύναμη για να πετυχαίνουμε όσα επιθυμούμε. Όταν ο άνθρωπος παύει  να ελπίζει έχει ουσιαστικά πεθάνει, ακόμη κι αν δεν έχει επέλθει ο βιολογικός του θάνατος. Αντικαταστήστε λοιπόν την ανησυχία για το αύριο με ελπίδα.

Η ελπίδα είναι κάτι που μπορείς να έχεις ακόμη κι όταν δε σου έχει απομείνει τίποτα.

5 Πιστέψτε ξανά στα θαύματα

«Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι για να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος σαν όλα να είναι θαύμα», είπε ο Albert Einstein και νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο να πιστεύουμε ότι ολόκληρη η ζωή μας είναι ένα θαύμα. Θαύματα γίνονται κάθε μέρα χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε μέσα στους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας. Ως παιδιά μπορούσε να μας προκαλέσει δέος ακόμη και το πιο “ασήμαντο”γεγονός, όπως για παράδειγμα, το κελάηδημα ή το πέταγμα των πουλιών, το πώς πέφτει η βροχή και το πώς στέκονται τα αστέρια στον ουρανό, μπορούσε να μας εντυπωσιάσει η ανατολή και η δύση του ηλίου. Όλα αυτά έμοιαζαν με θαύμα στα παιδικά μας μάτια , καθώς μεγαλώσαμε όμως και τα χρόνια πέρασαν χάσαμε αυτήν την αίσθηση. Αν ενστερνιστείτε την άποψη ότι : «Θαύμα δεν είναι να περπατάς στο νερό, αλλά ότι πατάς στη γη», τότε θα ανακαλύψετε πολλά όμορφα θαύματα σ’ αυτόν τον κόσμο και θα ζήσετε τις χαρές της ζωής και της καθημερινότητας. Θαύματα υπάρχουν, αρκεί να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί σ΄αυτά και λιγάκι παρατηρητικοί για να τα δούμε. Αν βέβαια νομίζουμε ότι το θαύμα είναι να κερδίσουμε το λαχείο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην το δούμε ποτέ αυτό. Θυμάμαι ότι όταν παλιότερα έγραφα σε μια εφημερίδα μου είχε πει η αρχισυντάκτριά μου το εξής: «Το κακό με τους νέους δημοσιογράφους είναι ότι δεν τους κάνει τίποτα εντύπωση». Πράγματι όταν το σκέφτηκα ανακάλυψα ότι έχει δίκιο. Ανακάλυψα ότι ο λόγος που δεν μπορούσα στην αρχή να κάνω ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ ήταν ότι “αξιόλογο ρεπορτάζ” θεωρούσα ένα εξαιρετικό γεγονός που συμβαίνει σπάνια και πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να το καλύψεις.  Κάθε τι άλλο το θεωρούσα αδιάφορο ή άνευ σημασίας. Ευτυχώς πολύ σύντομα ανακάλυψα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα θαύματα της καθημερινότητας,τα θεωρούμε αδιάφορα επειδή έχουμε συνηθίσει να συμβαίνουν και πιστεύουμε ότι θαύμα είναι κάτι πολύ σπάνιο που θα μας συμβεί μια φορά, αν είμαστε τυχεροί. «Θαύμα όμως δεν είναι να χωρίζεις τη σούπα στη μέση, αυτό είναι απλά τρικ, θαύμα είναι να είσαι μητέρα, να μεγαλώνεις δύο παιδιά, να κάνεις δύο δουλειές και να βρίσκεις ακόμη χρόνο», είχε πει ο Morgan Freeman στην ταινία “Για μια μέρα Θεός”. Αν λοιπόν μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα θαύματα από τα τρικ, θα αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε πολλά γύρω μας…

Θαύματα γίνονται κάθε μέρα χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε μέσα στους ταχείς ρυθμούς της καθημερινότητας.

6 Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κλάψει

Μερικές φορές είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία κλαίει ένα μικρό παιδί. Συνήθως εμείς οι μεγαλύτεροι αποφεύγουμε να κλάψουμε μπροστά σε άλλους γιατί το θεωρούμε αδυναμία. Το κλάμα όμως είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γιατρευτεί μια πληγωμένη καρδιά και να ξεθυμάνει ο θυμός μας. Μπορεί βλέποντας ένα παιδί να κλαίει να ταραζόμαστε, όμως είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να το ανακουφίσει και να το ηρεμίσει. Το κλάμα δεν είναι κάτι κακό, απεναντίας είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας που μας ωφελεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και το κλάμα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος έκφρασής τους. Από την άλλη όταν δεν εκδηλώνουμε τη στενοχώρια μας δηλητηριαζόμαστε σιγά – σιγά επειδή συσσωρεύεται μέσα μας. Και πράγματι όταν “ξεσπάμε” με το κλάμα αντί να κρατάμε την πίκρα μέσα μας, μετά νοιώθουμε πολύ καλύτερα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν μετά από μια δυνατή μπόρα βγαίνει ο ήλιος. Το κλάμα δεν είναι αδυναμία, είναι μια μορφή εξαγνισμού, γι΄αυτόν το λόγο δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να εκφραστούμε μ΄ αυτό.  Ένας σωστός άνθρωπος θα εκτιμήσει κάποιον που έχει ευαισθησίες και τις εκδηλώνει. Επιπλέον απ΄ ότι φαίνεται το κλάμα κάνει καλό και στην υγεία μας, μάλιστα αρκετές είναι οι μελέτες που το πιστοποιούν.  Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι κρίσεις άσθματος μπορούν κάποιες φορές να καλμάρουν μετά από το κλάμα.  Επιπλέον σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών ίσως το κλάμα να αποτελεί ένα μηχανισμό, ο οποίος βοηθάει το σώμα μας να απαλλαγεί από τις τοξικές ουσίες. Τέλος οι ερευνητές θεωρούν ότι τα δάκρυα περιέχουν διάφορες χρήσιμες  ουσίες, όπως οι ενδορφίνες, ορμόνες που αποτελούν τα… φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.

Όταν “ξεσπάμε” με το κλάμα αντί να κρατάμε την πίκρα μέσα μας, μετά νοιώθουμε πολύ καλύτερα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν μετά από μια δυνατή μπόρα βγαίνει ο ήλιος.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τα δάκρυα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας μας, αλλά και της συναισθηματικής μας ισορροπίας. Γι΄αυτό οι ψυχολόγοι έχοντας κατανοήσει τη θεραπευτική δράση τους ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κλαίνε όταν νοιώθουν αυτήν την ανάγκη. Είτε λοιπόν πρόκειται για δάκρυα χαράς είτε για δάκρυα λύπης την επόμενη φορά μην τα καταπνίξετε, αφήστε τα να κυλήσουν.

7 Μην ντρέπεστε να ζητάτε αυτό που θέλετε

Μερικές φορές για να αποκτήσουμε κάτι αρκεί μόνο να το  ζητήσουμε. Τα παιδιά αποκτούν συνήθως εύκολα αυτό που θέλουν επειδή δεν ντρέπονται να το ζητήσουν και μάλιστα γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο. Μάθετε να ζητάτε αυτό που θέλετε από τους άλλους με ευθύτητα και αποφύγετε τους υπαινιγμούς ή τα υπονοούμενα. Αν οι άλλοι δε γνωρίζουν ξεκάθαρα τι ακριβώς θέλετε είναι λογικό να μην μπορέσουν να σας το δώσουν.  Τόσο στη δουλειά όσο και στη σχέση μας δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε αυτό που θέλουμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να το αποκτήσουμε. Πριν από μερικά χρόνια ένας φίλος μου δούλευε part time σε μια εταιρεία και τα χρήματα δεν του έφθαναν να περάσει. Μετά από κάποιο διάστημα, ωστόσο, οι ανάγκες της εταιρίας είχαν αλλάξει και αποφάσισαν να τον απολύσουν καθώς ήθελαν κάποιον να δουλεύει 8ωρο. Όταν ρώτησε το διευθυντή του γιατί τον απολύουν και δεν του αυξάνουν τις ώρες, εκείνος του είπε : «Δε μου το είχες ζητήσει ποτέ και θεωρούσα ότι οι υποχρεώσεις σου δε σου επέτρεπαν να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο εδώ». Τελικά η παρεξήγηση λύθηκε και εκείνος κράτησε τη θέση του που κινδύνευσε να χάσει, επειδή δίστασε να ζητήσει να δουλέψει τις ώρες που ήθελε θεωρώντας ότι η εταιρία δεν τον χρειάζεται για πλήρη απασχόληση.  Πριν ζητήσετε όμως κάτι σκεφτείτε: είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε; Είναι σωστός ο τρόπος που το ζητάτε; Το άτομο από το οποίο το ζητάτε είναι το κατάλληλο; Μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το ζητήσετε; Αφού απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα, προχωρήστε στη διατύπωση του αιτήματός σας. Θέλετε για παράδειγμα αύξηση στο μισθό σας; Ζητήστε το! Ακόμη κι αν δεν πάρετε αυτό ακριβώς που θέλετε, θα γνωρίζετε τουλάχιστον ότι εσείς κάνατε αυτό που περνάει από το χέρι σας για να το πετύχετε. Μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές για να αποκτήσουμε κάτι αρκεί μόνο να το ζητήσουμε και βέβαια προσέχετε πάντα τι ζητάτε γιατί μπορεί να το αποκτήσετε…

Ζητήστε αυτό που θέλετε από τους άλλους με ευθύτητα και αποφύγετε τους υπαινιγμούς ή τα υπονοούμενα. Αν οι άλλοι δε γνωρίζουν τι ακριβώς θέλετε δε θα μπορέσουν να σας το δώσουν.

8 Ζητήστε βοήθεια !

Μη διστάζετε να ζητάτε τη βοήθεια των άλλων όταν την έχετε ανάγκη. Αν δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας μια δουλειά ή δεν καταφέρνετε να λύσετε ένα προσωπικό πρόβλημά σας, ζητήστε τη βοήθεια των φίλων ή των συναδέλφων σας.  Όσο ήμασταν μικροί δε θεωρούσαμε ντροπή να ζητήσουμε τη βοήθεια των άλλων, για παράδειγμα των γονιών μας,  καθώς μεγαλώνουμε όμως αισθανόμαστε την ανάγκη να στηριχθούμε στις δικές  μας δυνάμεις. Αυτό είναι απολύτως λογικό, όμως από την άλλη θυμηθείτε ότι κανένας άνθρωπος που έχει πετύχει στη ζωή του πολλά δεν έχει στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις. Άλλωστε, όπως είπε και ο J. Donne,  κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί ολότελα ξέχωρο από τα υπόλοιπα γιατί όλοι είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε. Ο βασικότερος ίσως λόγος που δε ζητάμε τη βοήθεια των άλλων είναι ο εγωισμός μας και η πίστη ότι πρέπει να τα καταφέρουμε ολομόναχοι γιατί διαφορετικά δεν έχει αξία να πετύχουμε. Εξάλλου αν αποδεχτούμε τη βοήθεια των άλλων θα έχουν και εκείνοι μερίδιο στην επιτυχία μας. Από την άλλη ο φόβος της απόρριψης και άλλες φορές της ντροπής, μας εμποδίζουν να απευθυνθούμε στους γύρω μας ζητώντας τους να μας βοηθήσουν. Αν όμως χαλιναγωγήσουμε τις φοβίες μας και τον εγωισμό μας, θα γίνουμε πιο δεκτικοί στη βοήθεια των άλλων που αναμφισβήτητα την έχουμε ανάγκη.

Ο βασικότερος λόγος που δε ζητάμε τη βοήθεια των άλλων είναι ο εγωισμός μας και η πίστη ότι πρέπει να τα καταφέρουμε ολομόναχοι γιατί διαφορετικά δεν έχει αξία να πετύχουμε.

9 Ακολουθήστε την τακτική του… σαλαμιού!

Πρόκειται για μια τακτική που συχνά χρησιμοποιούν τα παιδιά όταν θέλουν να διεκδικήσουν κάτι από τους μεγάλους. Όταν τους ζητούν οι γονείς τους να μην απομακρύνονται καθώς παίζουν στο πάρκο, εκείνα αρχικά απομακρύνονται χωρίς ωστόσο να χάνονται από τα μάτια των γονιών τους, έπειτα πηγαίνουν λίγο πιο μακριά αλλά εξακολουθούν να τα βλέπουν, στη συνέχεια χάνονται τελείως από τα μάτια των γονιών τους, αλλά επιστρέφουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα προτού αρχίσουν να τα ψάχνουν. Σταδιακά, ωστόσο, κάνουν όλο και πιο μακρινές και περιπετειώδεις εξορμήσεις. Διεκδικήστε λοιπόν και εσείς αυτό που θέλετε από τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που κόβετε το σαλάμι(φέτα – φέτα)και ακολουθήστε την ίδια τακτική σε οτιδήποτε πρέπει να φέρετε εις πέρας στη ζωή σας. Όταν κάνουμε τα πράγματα σταδιακά ή αλλιώς κομμάτι–κομμάτι,  έχουμε  πολύ περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουμε αυτό που επιδιώκουμε και λιγότερες πιθανότητες να απογοητευτούμε επειδή κάτι μας φαίνεται μεγάλο ή ακατόρθωτο. Όπως λέει και η κινέζικη λαϊκή σοφία: «Δεν πρέπει να προσπαθείς να τα κάνεις όλα με μια κίνηση». Θυμάμαι παλιότερα ήθελα να καθαρίσω και να τακτοποιήσω την αποθήκη του σπιτιού μου, όμως ανέβαλα συνεχώς αυτήν τη δουλειά γιατί ήξερα ότι θα μου έτρωγε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και ήταν αμφίβολο αν θα την ολοκλήρωνα. Κάθε φορά λοιπόν που πλησίαζε το Σαββατοκύριακο ερχόταν στο μυαλό μου το επίπονο έργο καταστρέφοντας τη διάθεση μου. Πέρασαν αρκετά Σαββατοκύριακα χωρίς να έχω κάνει τίποτα, ώσπου αποφάσισα να πάψω να βλέπω τη συγκεκριμένη εργασία σαν ένα ογκώδες σύνολο, αλλά να εστιάζω σε ένα μικρό κομμάτι της κάθε φορά αδιαφορώντας για το πότε θα τελειώσω με αυτήν. Έτσι μέσα σε 3 Σαββατοκύριακα τελείωσα μια δουλειά που με βασάνιζε πολύ καιρό και μάλιστα χωρίς να κουραστώ ιδιαίτερα.

Όταν κάνουμε τα πράγματα σταδιακά έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουμε αυτό που επιδιώκουμε.

10 Κοροϊδέψτε προβλήματα και καταστάσεις

Ένα από τα πιο σπουδαία ταλέντα των παιδιών είναι ότι δεν παίρνουν ποτέ τη ζωή στα σοβαρά. Μετατρέπουν τα πάντα σε ένα παιχνίδι με το οποίο διασκεδάζουν. Όπως λοιπόν τα παιδιά κοροϊδεύουν μερικές φορές ό,τι τους φαίνεται παράδοξο κάντε και εσείς το ίδιο με ό,τι σας προβληματίζει. Αν μπορέσετε να δείτε την αστεία πλευρά ενός προβλήματος ή μίας κατάστασης, ίσως μπορέσετε και να συλλάβετε νέες ιδέες για την επίλυση του ή την αντιμετώπιση της κατάστασης που σας απασχολεί. Πάρτε για παράδειγμα ένα χαρτί και σημειώστε ακόμη και την πιο γελοία σκέψη σας, γύρω από αυτό που σας προβληματίζει. Έπειτα προσπαθήστε να τη δείτε πιο σοβαρά και να διαπιστώσετε αν αυτή η αστεία εκ πρώτης όψεως σκέψη θα μπορούσε να έχει κάποια πρακτική εφαρμογή στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει. Η τακτική αυτή συχνά αποδεσμεύει τον εγκέφαλό μας από το στερεότυπο τρόπο σκέψης, μας βοηθάει να ανακαλύψουμε πιο ριζοσπαστικές λύσεις και να ξεφύγουμε από την πεπατημένη. Μην ξεχνάτε ότι όπως είχε πει κάποιος: «Μερικά πράγματα είναι τόσο σοβαρά που πρέπει να γελάμε μαζί τους»….

Αν μπορέσετε να δείτε την αστεία πλευρά ενός προβλήματος ή μίας κατάστασης, ίσως μπορέσετε και να συλλάβετε νέες ιδέες για την επίλυση του.

11 Λύστε τις κορδέλες

Θυμάστε όταν ήσασταν μικροί που ανοίγατε με λαχτάρα και αγωνία τα δώρα που σας έκαναν οι γονείς και οι συγγενείς σας; Ε , λοιπόν η κάθε μέρα έρχεται φέρνοντας τα δικά της δώρα. Λύστε τις κορδέλες και ανοίξτε τα με την ίδια λαχτάρα που ανοίγατε τα δώρα όταν ήσασταν παιδιά! Και αν η σημερινή ημέρα δεν είχε και τόσες εκπλήξεις μην απελπίζεστε. Σκεφτείτε ότι αύριο είναι μια καινούργια μέρα και μπορεί να είναι η δική σας μέρα, όπως λέει και η διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού. Τα δώρα που μπορεί να μας προσφέρει μια μέρα είναι πάρα πολλά,  όπως μια βόλτα στην πόλη ή την εξοχή, να βρεθούμε παρέα με φίλους, να απολαύσουμε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό ή να δούμε μια καλή ταινία στην τηλεόραση.  Μπορεί όμως κάποιες φορές να μας επιφυλάσσει κάτι ακόμη πιο ξεχωριστό ή να κρύβει για τον καθένα μας μια ευχάριστη έκπληξη, όπως να ακούσουμε μια ευχάριστη είδηση ή να πραγματοποιηθεί κάτι που περιμέναμε καιρό.

12 Συμπληρώστε έναν έλεγχο επιδόσεων

Όταν στο σχολείο λαμβάναμε ελέγχους βλέπαμε τις αδυναμίες μας και μαθαίναμε σε ποια μαθήματα έπρεπε να προσέξουμε περισσότερο. Ήταν ένας χρήσιμος “μπούσουλας” για να συνεχίσουμε την υπόλοιπη σχολική χρονιά, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Συμπληρώστε και τώρα έναν έλεγχο επιδόσεων. Η τεχνική αυτή θα σας βοηθήσει να αξιολογείτε σε τακτά διαστήματα τον εαυτό σας,  ώστε να βελτιώνεστε συνεχώς σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Φτιάξτε λοιπόν έναν κατάλογο με τους τομείς που θέλετε να βελτιώσετε και βαθμολογήστε τις επιδόσεις σας στον καθένα απ΄ αυτούς, για παράδειγμα με μια κλίμακα που έχει άριστα το 20. Κάθε μέρα βάζετε ένα βαθμό ανάλογα με τα βήματα που κάνατε στο συγκεκριμένο τομέα (εργασία, σχέσεις, οικονομικά, ελεύθερος χρόνος ή οτιδήποτε άλλο θέλετε). Στο τέλος του μήνα προσθέστε τους βαθμούς και διαιρέστε τους με το 30 (ή το 31 ανάλογα με το μήνα) για να βρείτε το μέσο όρο. Μην παραλείπετε να κάνετε καθημερινά μικρά βηματάκια προς το καλύτερο. Στο τέλος του μήνα θα έχετε μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς έχετε πετύχει και τι πρέπει να βελτιώσετε τον επόμενο.

13 Κάντε χουλα χούπ ή σχοινάκι

Μήπως βαριέστε το γυμναστήριο ή θεωρείτε πληκτικό και μονότονο να κάνετε ξανά τις ίδιες και τις ίδιες ασκήσεις στο σπίτι; Τότε βγείτε έξω και παίξτε! Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιχνίδι είναι η καλύτερη λύση για όσους βαριούνται την κλασική προπόνηση. Σκεφτείτε ποια αθλητικού τύπου δραστηριότητα σας άρεσε περισσότερο όταν ήσασταν παιδιά και ασχοληθείτε ξανά μ΄ αυτήν. Δεν έχει σημασία αν σας άρεσε το σχοινάκι, το κουτσό, το χούλα χουπ, ο χορός ή το ποδόσφαιρο,  αρκεί αυτή η δραστηριότητα να σας ευχαριστεί. Με τον τρόπο αυτό θα γυμναστείτε σχεδόν ανέξοδα, αφού θα γλιτώσετε τη συνδρομή στο γυμναστήριο ή την αγορά του εξοπλισμού και των ρούχων  γυμναστικής.

14 Δημιουργήστε ομάδες…γονέων

Ένας ακόμη τρόπος να νοιώσεις παιδί είναι να ασχολείσαι με ό,τι έχει σχέση με τα παιδιά. Πρόσφατα διάβασα στο blog μιας εφημερίδας μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που αφορούσε στη δημιουργία ομάδων γονέων. Ομάδες που να απαρτίζονται από ανθρώπους που ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών. Ομάδες γονέων που αγαπούν τα παιδιά και θέλουν κάτι να αλλάξει στον κόσμο, που έχουν κοινούς προβληματισμούς γύρω από την ανατροφή των παιδιών και μοιράζονται την ίδια αγάπη γι΄αυτά. Πάρτε λοιπόν την πρωτοβουλία να φτιάξετε μια τέτοια δική σας ομάδα στη γειτονιά σας. Μοιραστείτε με αυτούς τους ανθρώπους που θα θελήσουν να γίνουν μέλη της, τις ιδέες, τις εμπειρίες και τη γνώση σας γύρω από τα παιδιά. Μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και να ενώσετε τις δυνάμεις σας για το καλό των παιδιών, αλλά και να μάθετε πράγματα γι΄αυτά.  Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε  πολύτιμα μυστικά για τα παιδιά, προτάσεις, αλλά και γνώσεις για όσα αφορούν τα παιδιά, να μοιραστείτε ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Ασχολούμενοι με … άκρως παιδικά ζητήματα, θα σας δοθεί η δυνατότητα να νοιώσετε και εσείς παιδιά.

Μοιραστείτε με τους ανθρώπους γύρω σας τις ιδέες, τις εμπειρίες και τη γνώση σας γύρω από τα παιδιά μέσα από μια ομάδα γονέων.

Από το βιβλίο 103 τρόποι να ξυπνήσετε το παιδί μέσα σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top