Μειώστε τον χρόνο αναμονής στο ιατρείο

αναμονή-στο-ιατρείο.jpg

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να τον σπαταλάμε στην αναμονή του ραντεβού μας στον ψυχρό χώρο ενός ιατρείου. Διαβάστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να τον μειώσετε.

Πηγαίνετε την κατάλληλη ώρα

Σε γενικές γραμμές, το πρώτο ραντεβού της ημέρας έχει -τις περισσότερες φορές- τη μικρότερη αναμονή. “Το ιατρείο μας, τις πρώτες πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο πολυσύχναστο”, μου είχε πει πρόσφατα η γραμματέας του οδοντιάτρου μου. Ρωτήστε τη γραμματέα του γιατρού σας για τις ώρες που έχουν τη συντομότερη αναμονή, αλλά και κατά πόσον κλείνουν πολλαπλά ραντεβού την ίδια ώρα. Αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται και σημαίνει ότι ο γιατρός δέχεται στη συνέχεια τους ασθενείς κατά σειρά άφιξης. Εάν ο γιατρός σας λοιπόν ακολουθεί αυτήν την τακτική, καλό είναι να πάτε έγκαιρα.

Επιλέξτε την κατάλληλη μέρα

Για να τελειώνετε γρήγορα, καλό είναι- αν δεν είναι επείγον- να αποφύγετε τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας καθώς υπάρχει υψηλή κίνηση στα ιατρεία. Η Τετάρτη είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για ιατρικές επισκέψεις, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Doctor anytime, την Πέμπτη και την Παρασκευή κλείνονται λιγότερα ραντεβού στα ιατρεία,  επομένως έχετε αυξημένες πιθανότητες να είναι μικρή σε διάρκεια η αναμονή σας. Τις πρωινές ώρες από την άλλη υπάρχει συνήθως μεγαλύτερη κίνηση – ιδίως στα ιατρεία των καρδιολόγων και των παθολόγων – καθώς είναι οι ώρες που επιλέγουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Αν ωστόσο σας βολεύει το πρωί είναι καλύτερο να ζητήσετε το πρώτο ραντεβού. Επειδή βέβαια όλα αυτά είναι σχετικά και διαφοροποιούνται από ιατρείο σε ιατρείο καλό είναι να ρωτήσετε και τη γραμματέα του γιατρού που θέλετε να επισκεφτείτε.

Τηλεφωνήστε πριν πάτε

Αυτό είναι ίσως το πιο απλό πράγμα που θα μας γλιτώσει από την αναμονή και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουμε. Τηλεφωνήστε στο γιατρό σας, και ρωτήστε αν έχει πολύ δουλειά και κατά πόσο πρόκειται να καθυστερήσει το ραντεβού σας. Αν όταν επισκεφτείτε το ιατρείο διαπιστώσετε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος, που έχει ραντεβού πριν από εσάς, σκεφτείτε αν έχετε να κάνετε κάποιες δουλείες ή τα ψώνια σας και επιστρέψτε αργότερα.

Μήπως μπορείτε να αναβάλετε την επίσκεψη;

Οι περισσότεροι γιατροί έχουν γραμματείς που διαθέτουν τις γνώσεις για να σας  απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις, όπως το τι πρέπει να κάνετε αν παραλείψατε μια δόση ενός φαρμάκου ή πως να αντιμετωπίσετε κάποια συμπτώματα. Μερικοί γιατροί απαντούν επίσης μέσω e-mail ή τηλεφωνικώς, χωρίς να είναι απαραίτητο να τους επισκεφτείτε, για ορισμένα απλά προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Μπορείτε λοιπόν πριν κλείσετε ραντεβού να επικοινωνήσετε με τον γιατρό τηλεφωνικά και να περιγράψετε τα συμπτώματα σας: εκείνος θα σας πει αν χρειάζεται να σας δει ή τι πρέπει να κάνετε.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top