Η Ύπατη Αρμοστεία κλιμακώνει την ανθρωπιστική ανταπόκριση στην ρημαγμένη από τις πλημμύρες ανατολική Λιβύη

unnamed24.jpg

Η Ύπατη Αρμοστεία κλιμακώνει την ανθρωπιστική ανταπόκριση στην ρημαγμένη από τις πλημμύρες ανατολική Λιβύη καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι ομάδες της στη Λιβύη κλιμακώνουν τις δράσεις τους για να ανταποκριθούν στις ταχέως αυξανόμενες ανάγκες χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων, προσφύγων και άλλων ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε σφοδρά την ανατολική Λιβύη την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς και πολλούς περισσότερους αγνοούμενους, καταστρέφοντας κτίρια, ξεριζώνοντας ανθρώπους από τα σπίτια τους και πλημμυρίζοντας νοσοκομεία, σχολεία και βασικές υποδομές. Οι πρωτοφανείς πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.958 επιβεβαιωμένους θανάτους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης εργάζονται ακούραστα για να βρουν επιζώντες και θύματα.

Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα συνεργάζονται στενά με εθνικούς και διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της LibAid, στο πλαίσιο της κοινής ανταπόκρισης των Ηνωμένων Εθνών για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών και τη διασφάλιση έγκαιρης βοήθειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία ηγείται του συντονισμού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τη παροχή καταλυμάτων, μη διατροφικών ειδών ανάγκης και προστασίας. Είδη έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη διανεμηθεί στους πληγέντες πληθυσμούς στην Ντέρνα και τη Βεγγάζη.

Την Τρίτη, ένα αεροσκάφος που μετέφερε πενήντα τρεις μετρικούς τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Benina κοντά στη Βεγγάζη. Το φορτίο περιείχε μουσαμάδες, είδη μαγειρικής, ηλιακές λάμπες, κουβέρτες και άλλα είδη έκτακτης ανάγκης που χρειάζονται απεγνωσμένα χιλιάδες πληγέντες. Τα είδη αυτά θα διανεμηθούν από την Ύπατη Αρμοστεία και τους εταίρους της τις επόμενες ημέρες σε 10.000 άτομα που έχουν πληγεί. Περισσότερες προμήθειες αναμένεται να φτάσουν στην ανατολική Λιβύη.

H Aseer Al-Madaien, επικεφαλής της αποστολής στη Λιβύη της Ύπατης Αρμοστείας, δήλωσε: «Η κατάσταση στο πεδίο είναι τρομακτική και το επίπεδο της καταστροφής είναι ασύλληπτο. Χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τα πάντα, και προπάντων τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πολλοί είχαν ήδη εκτοπιστεί στο παρελθόν και χρειάζονται κάθε δυνατή υποστήριξη για να ξεπεράσουν αυτή την τραγωδία.»

«Ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να λάβουν οι άνθρωποι τη βοήθεια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε τόση απώλεια και να φροντίσουν τα ψυχολογικά τραύματα που άφησε η ολέθρια αυτή καταιγίδα στο πέρασμά της. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει επειγόντως τις προσπάθειες αρωγής. Τώρα δεν είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη μας στην κατάσταση στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Περίπου 50.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία στη Λιβύη, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 ζούσαν στις πληγείσες περιοχές πριν από τις πλημμύρες. Επιπλέον, περίπου 46.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι φιλοξενούνταν στην ανατολική Λιβύη πριν από τις πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων 2.800 στην Ντέρνα. Η καταστροφή αυτή προκάλεσε νέο εκτοπισμό, μεταξύ άλλων και για πολλούς ανθρώπους που είχαν ήδη εκτοπιστεί στο παρελθόν. Εκτιμάται ότι 30.000 άνθρωποι έχουν τώρα εκτοπιστεί μόνο στην Ντέρνα.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top