Αυτές είναι οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο

multiple-packs-of-hormonal-birth-control-pills.jpg

φάρμακο ιστορία viagra

Μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πανδημία COVID-19

Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πανδημία έπαιξε επίσης σπουδαίο ρόλο για πολλές επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης. Στην πραγματικότητα, μόνο το 2020, οι 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου εξακολουθούν να συνοδεύονται από έσοδα 851 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ηγέτες των φαρμακευτικών εταιρειών

Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο αυτή τη στιγμή:

  1. Johnson & Johnson

Ο κολοσσός των φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών έχει αξία 428,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία. Ανέπτυξε το τρίτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή του TIME100 για το 2021.

  1. Roche

Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ογκολογίας, της ανοσολογίας, των μολυσματικών ασθενειών, της οφθαλμολογίας και της νευροεπιστήμης. Το 2019, οι πωλήσεις του φαρμακευτικού τμήματος της Roche αυξήθηκαν κατά 16%, στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

  1. Pfizer

Παρά το γεγονός ότι είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής εμβολίων COVID-19 για τη Βόρεια Αμερική, η Pfizer υποχώρησε στην τρίτη θέση των πιο κερδοφόρων φαρμακευτικών εταιρειών. Η εταιρεία κέρδισε πρόσφατα έδαφος, ειδικά το περασμένο τρίμηνο, με έσοδα ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντανακλώντας μια ανάπτυξη της τάξης του 86% από το 2020.

  1. Eli Lilly

Η Eli Lilly έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την καθιέρωση της ως ηγέτης της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Έχοντας χρηματιστηριακή αξία 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, η Eli Lilly έχει εκτιναχθεί στα 214,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τη σημαντική αύξηση του 72%.

  1. Novartis

Η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελβετία, η Novartis ηγείται για περίπου 25 χρόνια. Ο κύριος κατασκευαστής για τα πιο αναγνωρίσιμα φάρμακα στην αγορά είχε έσοδα άνω των 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2019.

Παρακάτω ακολουθούν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς και εισαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αυτές οι χώρες εξήγαγαν τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακευτικών προϊόντων το έτος 2019:

  1. Γερμανία, 91,4$

  2. Ελβετία, 84,8$

  3. Η.Π.Α., 55,7$

  4. Βέλγιο, 55,7$

  5. Ιρλανδία, 55,4$

Αντίθετα, εδώ είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς κατά την ίδια περίοδο.

  1. Η.Π.Α., 132,4$

  2. Γερμανία, 59,4$

  3. Βέλγιο, 47,3$

  4. Κίνα, 35,7$

  5. Ολλανδία, 33,5$

Αυτή η θέση δεν προκαλεί έκπληξη για τις ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα έξι από τις 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο. Η χώρα καταλαμβάνει επίσης το 45% της παγκόσμιας αγοράς.

Το Μέλλον των Φαρμακευτικών Εταιρειών

Αν η πανδημία του COVID-19 μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος με επίκεντρο τον ασθενή, η φαρμακευτική βιομηχανία διαδραματίζει βασικό ρόλο. Πρέπει να βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους προσαρμογής των φαρμάκων, ενώ ερευνά και αναπτύσσει νέες τεχνικές και φάρμακα.

Αγκαλιάζοντας ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα φάρμακα, τις θεραπείες τεχνητής νοημοσύνης και την προληπτική ιατρική και συνεργαζόμενες με ρυθμιστικούς φορείς, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επωφεληθούν από την ψηφιακή επανάσταση.

Επιπλέον, οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά τα επόμενα χρόνια. Παρόλο που τα «μεγάλα φαρμακεία» θα συνεχίσουν να κερδίζουν τα τεράστια κέρδη που κερδίζουν κάθε χρόνο, η εξάρτησή τους από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία για έρευνα και παραγωγή φαρμάκων θα τους επηρεάσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 7 πιο κερδοφόρες επενδύσεις στην ιστορία

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top