Σκάκι: Οι 5 καλύτεροι παίκτες που υπήρξαν ποτέ

Best-Chess-Players-World-775x330-1.jpg

Το δημοφιλές σκάκι έχει γνωρίσει πολλούς «θρύλους», παγκόσμιους πρωταθλητές και γκρανμαίτρ.

Ο τρόπος που χειρίζονται το παιχνίδι αυτοί οι μάστερ του είδους μάς εμπνέουν και μας διδάσκουν πώς πραγματικά παίζεται ένας «βασιλικός» γύρος. Ποιοι είναι όμως οι πέντε καλύτεροι σκακιστές όλων των εποχών;

  1. Anatoly Karpov

Ο Anatoly Karpov ήταν ο 12ος παγκόσμιος πρωταθλητής που μεσουράνησε μεταξύ 1975 και 1985, αλλά και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας από το 1993 μέχρι το 1999. Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του Karpov ήταν ο έξυπνος χειρισμός των θέσεων, οι προσεκτικές κινήσεις και η εκπληκτική τεχνική του στο φινάλε.

Ο Karpov έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής όταν ο Fischer παραιτήθηκε από τον αγώνα τους το 1975, επειδή δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις του. Ο Karpov υπερασπίστηκε τον τίτλο του νικώντας τον Viktor Korchnoi το 1978 και μετά πάλι το 1981. Το 1984 συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Kasparov και ο κόσμος του σκακιού άλλαξε για πάντα.

Το 1985, ο Kasparov κέρδισε τον Karpov, διεκδικώντας τον τίτλο. Έπαιξαν ξανά το 1986, το 1987 και το 1990, και όταν τελείωσαν οι αγώνες τους, ο Karpov είχε 19 νίκες, ο Kasparov 21, ενώ μαζί είχαν 104 ισοπαλίες!

Οι θρυλικοί αγώνες του Karpov συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για σκακιστές μέχρι και σήμερα. Αξίζει να διαβάσετε το δίτομο βιβλίο του Tibor Karolyi με τίτλο Karpovs Strategic Wins, αφιερωμένο στις νίκες του Karpov.

  1. Jose Raul Capablanca

Ο Jose Raul Capablanca ήταν ο τρίτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής και πιθανότατα ο πιο ταλαντούχος σκακιστής που έχει υπάρξει ποτέ. Από το 1916 μέχρι και το 1924, σημείωσε ένα ρεκόρ από 40 νίκες και 23 ισοπαλίες σε τουρνουά, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανείς μέχρι τότε, και που ακόμη αποτελεί ένα σημαντικό κατόρθωμα. Το ταλέντο του και η δεξιοτεχνία του ήταν απαράμιλλα μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια.

Ο Capablanca έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας τον πρωτοπόρο Lasker το 1921. Πολλοί θεωρούν ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία, θα είχε νικήσει τον Lasker πολύ νωρίτερα.

Το φινάλε του Capablanca είναι χαρισματικό. Ακόμη και τώρα που το σκάκι έχει περάσει σε μια πιο «μηχανική» εποχή, είναι δύσκολο κάποιος να βρει ελαττώματα στο φινάλε του μεγάλου σκακιστή. Το βιβλίο Capablanca’s Best Chess Endings του Irving Chernev αναλύει 60 από τα παιχνίδια του, μαζί με τις τελικές κινήσεις.

Οκτώ χρόνια χωρίς καμία νίκη είναι ένα κατόρθωμα που μάλλον δε θα ξαναδεί ο χώρος του σκακιού.

 

  1. Bobby Fischer

Ο Bobby Fischer ήταν ο 11ος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής, όπως και ο πρώτος και μοναδικός Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής. Θεωρείται από πολλούς ως ο διασημότερος σκακιστής που έχει υπάρξει ποτέ. Από το 1970 μέχρι το 1971, ο Fischer κέρδισε 20 συνεχόμενα παιχνίδια εναντίον σκακιστών παγκόσμιας κατάταξης – ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου, το οποίο πιθανότατα να μην καταφέρει να ξεπεράσει κανείς. Πρόκειται για ένα από τα επτά εντυπωσιακότερα ρεκόρ στο σκάκι.

Το 1972, ο Fischer νίκησε τον Spassky στον «Αγώνα της Εκατονταετίας» και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, παρότι ξεκίνησε τον αγώνα με σκορ 0-2, αφού έχασε τον πρώτο γύρο ενώ δεν εμφανίστηκε καν στον δεύτερο. Οι νίκες του εναντίον των Σοβιετικών σκακιστών από το 1970 ως το 1972 εν μέσω Ψυχρού Πολέμου συγκαταλέγονται στις καλύτερες αποδόσεις όλων των εποχών.

Με το μοναδικό στυλ του, ο Fischer ενέπνευσε παίκτες στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο του My 60 Memorable Games θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία στην ιστορία του σκακιού.

 

  1. Magnus Carlsen

Ο Magnus Carlsen είναι μέχρι και σήμερα ο παγκόσμιος πρωταθλητής και για τις τρεις χρονικές κατηγορίες του παιχνιδιού (κλασικό, ράπιντ και μπλιτς). Το 2009 έγινε ο νεότερος σκακιστής στην ιστορία που έφτασε την βαθμολογία 2800, ενώ στις 21 Απριλίου του 2014 έφτασε το προσωπικό του ρεκόρ και την υψηλότερη βαθμολογία που έχει σημειωθεί ποτέ: 2889.

Έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής κερδίζοντας τον Anand το 2013, λίγο πριν κλείσει τα 23 του χρόνια. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, ο Carlsen πέτυχε 125 σερί νίκες, ένα ακόμη ρεκόρ για τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

Τώρα είναι μόνο 29 ετών και μάλλον έπονται πολλές ακόμη επιτυχίες!

 

  1. Garry Kasparov

Ο Garry Kasparov είναι ο 13ος παγκόσμιος πρωταθλητής, κατέχοντας αυτόν τον τίτλο από το 1985 μέχρι το 2000. Όταν ήρθε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη ήταν μόλις 22 ετών, ο νεότερος τότε παγκόσμιος πρωταθλητής. Με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, ο Kasparov παρέμεινε ο «νούμερο-ένα» παίκτης στον κόσμο μέχρι το 2006, κυριαρχώντας στον χώρο του σκακιού για πάνω από 20 χρόνια.

Έφτασε την ανώτερη βαθμολογία του (2856) στις 3 Μαρτίου του 2000 – ένα ρεκόρ που έσπασε αργότερα ο Carlsen. Ο Kasparov ωστόσο συνέχισε να παίζει και να κερδίζει τουρνουά μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2005, αποχωρώντας νικητής.

Μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο παίζοντας σε εκθέσεις, ενώ έχει εκπαιδεύσει τον Carlsen και τον Hikaru Nakamura. Η σειρά βιβλίων του My Great Predecessors θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ για το σκάκι.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top