Η ιστορία του αερόπλοιου

xmPPb.jpg

Το αερόπλοιο είναι ένα ελαφρύτερο από τον αέρα όχημα που κατευθύνεται και κινείται στον αέρα. Το πρόβλημα με τα «μπαλόνια» ζεστού αέρα, υδρογόνου και ηλίου ήταν ότι βρίσκονταν στο έλεος του ανέμου.

Το 1784, ένας Γάλλος στρατηγός, ο J.B.M. Ο Meusnier, έκανε αρκετές προτάσεις που θα οδηγούσαν τελικά σε επιτυχημένα αερόπλοια. Πρώτα, πρότεινε να αλλάξει το σχήμα των μπαλονιών από σφαίρα σε σχήμα ποδοσφαίρου. Αυτό θα μείωνε την αντίσταση του αέρα και θα δημιουργούσε, επίσης, ένα μπροστινό και πίσω χώρο για τα μπαλόνια. Πρότεινε επίσης έναν χώρο φτιαγμένο από πολλά διαμερίσματα και ένα επιβατικό σε σχήμα βάρκας συνδεδεμένο στο κάτω μέρος του αερόπλοιου. Το ένα πρόβλημα που δεν έλυσε ο Meusnier ήταν πώς να τροφοδοτήσει τα αερόπλοια. Ωστόσο, πρότεινε ότι 80 άνδρες μπορούσαν να στρίψουν μια μεγάλη προπέλα.

Η επόμενη σημαντική ανακάλυψη ήρθε το 1852 από έναν άλλο Γάλλο, τον Henri Giffard. Κατασκεύασε ένα μπαλόνι σε σχήμα πούρου μήκους 114 ποδιών και διαμέτρου 39 ποδιών. Το αερόπλοιο κινούνταν από μια ατμομηχανή τριών ίππων που το ωθούσε με ταχύτητα περίπου πέντε mph. Το αερόπλοιο αυτό θεωρείται γενικά ως το πρώτο επιτυχημένο στον κόσμο. Ωστόσο, μόνο μετά την εφεύρεση του βενζινοκινητήρα το 1896 τα αερόπλοια έκαναν την πραγματική επιτυχία.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top