Γιατί κοκκινίζουν τα αυτιά μου;

Ear-Infections.png

Ερεθισμός, συμπτώματα όπως πόνος ή κάψιμο μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα αυτιά. Τα κόκκινα αυτιά δεν είναι σημάδι κάποιας σοβαρής κατάστασης τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και μπορεί να σας ενοχλούν.

Σε αυτό το άρθρο, μάθετε για τις πιθανές αιτίες που κοκκινίζουν τα αυτιά….

Αιτίες

Τα κόκκινα αυτιά μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις και καταστάσεις, όπως:

Σύνδρομο κόκκινου αυτιού Το σύνδρομο κόκκινου αυτιού μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά και τα αίτια του δεν είναι ξεκάθαρα. Το σύνδρομο κόκκινου αυτιού είναι μια σπάνια πάθηση. Περιλαμβάνει κοκκίνισμα και κάψιμο στο εξωτερικό του αυτιού και μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο αυτιά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και για αρκετές ώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζέστη, το κρύο ή το τρίψιμο του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, η ερυθρότητα και το κάψιμο μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προφανή λόγο. Η αιτία του συνδρόμου κόκκινου αυτιού δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά στους νέους, φαίνεται να σχετίζεται με ημικρανίες.

Δερματικό ερύθημα

Το ερύθημα είναι μια συχνή αιτία που μπορεί να κάνει τα αυτιά μας να κοκκινίζουν. Έχουν ως αποτέλεσμα ένα ξαφνικό κοκκίνισμα του δέρματος λόγω της αύξησης της ροής του αίματος στην περιοχή. Συνήθως, το ερύθημα εμφανίζεται λόγω μιας έντονης συναισθηματικής αντίδρασης, όπως ο θυμός ή η αμηχανία. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί λόγω απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας, χρήσης αλκοόλ και λόγω ορισμένων ορμονικών αλλαγών. Αν τα αυτιά σας κοκκινίζουν λόγω έξαψης μπορεί επίσης να τα αισθάνεστε να είναι ζεστά.

Ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόκκινα αυτιά. Τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.Τα σολάριουμ εκπέμπουν επίσης ακτίνες UV και μπορεί να οδηγήσουν σε ηλιακά εγκαύματα. Τα συμπτώματα των κόκκινων αυτιών που προκαλούνται από ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κάψιμο και ευαισθησία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος, το δέρμα στην περιοχή μπορεί ακόμη και να εμφανίσει φουσκάλες και να ξεφλουδίσει.

Λοίμωξη του δέρματος

Οι λοιμώξεις του δέρματος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κόκκινα αυτιά. Οι δερματικές λοιμώξεις εμφανίζονται συνήθως λόγω βακτηρίων. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω κοψίματος, τσιμπήματος ζωύφιου και εξαιτίας του ξηρού δέρματος. Μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που οδηγεί σε κόκκινα αυτιά μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στα αυτιά και να τα νιώθετε επώδυνα στην αφή. Άλλα συμπτώματα μόλυνσης περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και ρίγη.

Σμηγματορροϊκό έκζεμα

Το σμηγματορροϊκό έκζεμα ή η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει κόκκινα αυτιά. Το σμηγματορροϊκό έκζεμα χαρακτηρίζεται από κόκκινα, φολιδωτά σημάδια στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το πάνω μέρος της πλάτης και το πρόσωπο και μπορεί να επηρεάσει το εξωτερικό αυτί. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος, η αιτία του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι σχετίζεται με τη γενετική και την αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με οργανισμούς που ζουν στο δέρμα.  Εκτός από την ερυθρότητα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό και λευκές νιφάδες κρούστας στο δέρμα.

Υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα

Η υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και φλεγμονή του χόνδρου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Υποτροπιάζουσα σημαίνει ότι τα συμπτώματα επανέρχονται μετά την θεραπεία της.  Τα αυτιά επηρεάζονται συχνότερα από υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα, αν και η πάθηση μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές του σώματος, όπως η μύτη, τα μάτια, τα πλευρά, οι αεραγωγοί και οι αρθρώσεις. Η ακριβής αιτία της υποτροπιάζουσας πολυχονδρίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί λόγω μιας αυτοάνοσης νόσου.  Εκτός από τα κόκκινα αυτιά, άλλα συμπτώματα της υποτροπιάζουσας πολυχονδρίτιδας περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο, προβλήματα ισορροπίας και προβλήματα ακοής.

Θεραπεία

Η λοσιόν αλόης βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του ήπιου ηλιακού εγκαύματος. Η θεραπεία για τα κόκκινα αυτιά θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται θεραπεία, όπως όταν τα κόκκινα αυτιά οφείλονται σε έξαψη.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα ήπια ηλιακά εγκαύματα με προϊόντα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή ή στο διαδίκτυο, όπως λοσιόν αλόης βέρα ή ιβουπροφαίνη. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσει μια δροσερή, υγρή πετσέτα που εφαρμόζεται στο δέρμα. Πιο σοβαρές αιτίες κόκκινων αυτιών, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος, συνήθως απαιτούν ιατρική θεραπεία και αντιβιοτικά.  Η θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα συνήθως περιλαμβάνει περιορισμό των συμπτωμάτων για την πρόληψη βλάβης στον χόνδρο. Τα κορτικοστεροειδή και τα φάρμακα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη μείωση της συχνότητας των υποτροπών και των επιπλοκών. Διάφορα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του συνδρόμου του κόκκινου αυτιού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τυπική θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν χρήσιμα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Μπορεί επίσης να συστηθεί φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται με ένεση στο μεγαλύτερο ωτικό νεύρο για την παρεμπόδιση του πόνου. Το μεγαλύτερο ωτικό νεύρο παρέχει αίσθηση στο εξωτερικό αυτί.

Πρόληψη

Μπορεί να υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κόκκινων αυτιών, ανάλογα με την αιτία. Η χρήση αντηλιακού και η προστασία των αυτιών με καπέλο, για παράδειγμα, μπορεί να αποτρέψει τα κόκκινα αυτιά που προκαλούνται από ηλιακό έγκαυμα. Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες δερματικών λοιμώξεων που οδηγούν σε κόκκινα αυτιά. Ο καθαρισμός και η κάλυψη τυχόν ανοιχτών πληγών στα αυτιά καθώς και η ενυδάτωση του ξηρού δέρματος στην περιοχή με μια ενυδατική κρέμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top