Άβυσσος: Mία διαδραστική διάλεξη-εργαστήριο με τον Ρωμανό Γεροδήμο

06.06.2023_12.11.21_REC.png

Η Οικία Κατακουζηνού φιλοξένησε την Άβυσσο – ένα βιωματικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων και της επικοινωνίας με τον Ρωμανό Γεροδήμο.

 

Συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως “Τι μας κάνει βίαιους; Τι προκαλεί τον φόβο και τον θυμό μας; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας;

Πώς συνδέονται οι έμφυλοι ρόλοι με τη βία;

Και τι σχέση έχει η ντροπή με όλα αυτά;

Πώς εκφράζεται ο κύκλος ντροπής-βίας στο μυαλό, στο σώμα, στο σπίτι, στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στην τέχνη, στον δημόσιο χώρο

και το αστικό τοπίο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις;”

 

Σε αυτήν την διάλεξη, ο Ρωμανός Γεροδήμος παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της πενταετούς έρευνας του με αφορμή και την πρόσφατη δημοσίευση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε (‘Interdisciplinary Applications of Shame/Violence Theory: Breaking the Cycle’, Palgrave Macmillan 2022).

 

Η διάλεξη είχε χαρακτήρα διαδραστικού εργαστηρίου στο οποίο, μέσα από σειρά ερωτημάτων και ατομικών δημιουργικών δράσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναρωτηθούν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν και  να συνεισφέρουν και να μοιραστούν με τους άλλους τη δική τους γνώση και εμπειρίες και να ζωγραφίσουν πώς αντιλαμβάνονται τη ντροπή και πώς το αντίδοτό της.

 

Από την ψυχανάλυση στο θέατρο, και από την αρχιτεκτονική στην πολιτική επικοινωνία, η θεωρία της ντροπής μας δίνει ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο, ένα αντικλείδι με το οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε όχι μόνο τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο ή στους άλλους, αλλά κυρίως τα όσα συμβαίνουν μέσα μας.

 

___________

 

 

Ο Ρωμανός Γεροδήμος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth στη Μεγ. Βρετανία και στην Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ για τα ΜΜΕ και την Παγκόσμια Αλλαγή. Εκτός από τη διδασκαλία και την έρευνα του, έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (όπως το Essence: Η Ουσία στη Ζωή, 2018) και ντοκιμαντέρ (Αποτροπή, 2020).

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του

«Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα». Γράφει στην Athens Voice.

 

 

__________________

 

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το σεμινάριο

θα επαναληφθεί τον Ιούνιο

 

τις ακόλουθες ημέρες:

 

 Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 15:00-18:00

&

Παρασκευή και ώρα 16 Ιουνίου 19:00-22:00

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top