Οι μοναδικές 5 χώρες στον πλανήτη που δεν έχουν αεροδρόμιο!

artur-tumasjan-KZSNMN4VxR8-unsplash.jpg

Μπορεί να μην έχουν αεροδρόμιο και να είναι δύσκολο να τις επισκεφθείτε, αλλά σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας. Αυτές είναι οι μοναδικές χώρες χωρίς αεροδρόμιο

Παρόλο που τα ταξίδια και οι αεροπορικές πτήσεις είναι περιορισμένες αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ποτέ δεν βλάπτει να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα για χώρες που είναι άγνωστες προς εμάς. Πολλές φορές, η επιθυμία για ταξίδι μπορεί να καλυφθεί ως ένα βαθμό με το να «χαζεύουμε» στους υπολογιστές βλέποντας φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα για μέρη και περιοχές, έτσι ώστε να μας έρχεται η όρεξη να τις επισκεφθούμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Συνήθως, όταν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε μία ξένη χώρα, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να αναζητήσετε και να κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως ένα αεροπλάνο μπορεί να σας μεταφέρει οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα, οι παρακάτω 5 χώρες δεν διαθέτουν καν αεροδρόμιο, επομένως οι πτήσεις αποκλείονται αμέσως σαν επιλογή.

Αυτές οι χώρες θα σας σοκάρουν και θα σας γεμίσουν με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επόμενη φορά που θα συζητήσετε για προορισμούς με τον/την σύντροφο, οικογένεια ή την παρέα σας.

Βατικανό

Το Βατικανό, παρόλο που είναι γεωγραφικά τοποθετημένο στη Ρώμη της Ιταλίας, αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και μάλιστα είναι η μικρότερη χώρα στον κόσμο. Το έκτασης 0,44 τετραγωνικών χιλιομέτρων κράτος, δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ενώ η Ρώμη, στην οποία βρίσκεται, έχει δύο διεθνή αεροδρόμια. Οι επίδοξοι επισκέπτες μπορούν να «πετάξουν» ως στη Ρώμη και έπειτα να μεταφερθούν οδικώς στο Βατικανό. Το αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι-Φιουμιτσίνο, απέχει μόνο 29 χιλιόμετρα από την πόλη του Βατικανού.

Σαν Μαρίνο

Μιλώντας για Ιταλία, το Σαν Μαρίνο επίσης δεν διαθέτει δικό του αεροδρόμιο, παρόλο που περιτριγυρίζεται από ιταλικό έδαφος. Ως η 5η πιο μικρή χώρα στον κόσμο, το Σαν Μαρίνο δεν είναι απρόσιτο, καθώς μπορεί να το επισκεφθεί κανείς μέσω του διάσημου Διεθνούς Αεροδρομίου Φεντερίκο Φελίνι, από το οποίο απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα. Οι 33.000 κάτοικοι του Σαν Μαρίνο, ζουν σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα.

Μονακό

Περικυκλωμένο στις τρεις πλευρές από τη Γαλλία και στη μία από τη Μεσόγειο Θάλασσα, το Μονακό είναι η δεύτερη πιο μικρή χώρα του κόσμου, και, αν και δεν έχει αεροδρόμιο, δίνει την ευκαιρία να το επισκεφθεί κανείς μέσω θαλάσσης με πλοίο ή με αυτοκίνητο διασχίζοντας μια απόσταση τεσσάρων ωρών από τη Γαλλική Ριβιέρα. Το Μονακό φιλοξενεί μία από τις πιο παλιές και σημαντικές διοργανώσεις Formula 1, το Γκραν Πρι του Μονακό.

Λιχτενστάιν

Ως η πιο μικρή χώρα στον κόσμο που συνορεύει με δύο χώρες, την Αυστρία και τη Γερμανία, το Λιχτενστάιν επίσης δεν έχει αεροδρόμιο. Οι επισκέπτες μπορούν να το δουν από κοντά είτε μέσω αυτοκινήτου, πλοίου, ή τρένου. Παράλληλα, το κοντινότερο αεροδρόμιο, είναι το αεροδρόμιο Σεν Γκάλεν της Ελβετίας. Για να πάρετε μια εικόνα, το Λιχτενστάιν είναι 8 φορές μικρότερο από το Λος Άντζελες.

Ανδόρρα

Η Ανδόρα βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, στην οροσειρά Πυρηναία. Αυτό το μικροσκοπικό κράτος είναι ιδανικό πεζοπορία, ορειβασία και μαγευτικά τοπία. Η πρωτεύουσα της Ανδόρρας είναι η Ανδόρρα λα Βέλια, η οποία είναι επίσης η πιο ψηλή πρωτεύουσα της Ευρώπης. Υπάρχουν πέντε αεροδρόμια σε απόσταση τριών ωρών από την Ανδόρρα, και βρίσκονται στην Ισπανία και στη Γαλλία. Με ή χωρίς αεροδρόμιο, η Ανδόρρα τα καταφέρνει μια χαρά, καθώς διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους προσδόκιμου ζωής στον κόσμο.

Photo by Artur Tumasjan on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top