5 τρόποι αποταμίευσης μετά την καραντίνα!

branimir-balogovic-yaMNhzAqhUg-unsplash.jpg

Τι να κόψετε και τι όχι, τώρα που η οικονομική κατάσταση προβλέπεται δύσκολη…Δείτε πώς και θα γλιτώσετε χρήματα

Η ζωή μετά την καραντίνα, δεν θα είναι η ίδια. Μεταξύ των επιπτώσεων του Covid-19 στην καθημερινότητά μας, συγκαταλέγεται και η μεγάλη οικονομική ύφεση που θα επέλθει, όπως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές σε όλο τον κόσμο. Ένα είναι το σίγουρο, οι καιροί που έρχονται θα είναι σίγουρα δύσκολοι, τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς.

Είναι φυσιολογικό, μετά από 1,5 μήνα υποχρεωτικής καραντίνας, να μην έχετε τη διάθεση να ακούσετε αρνητικές ειδήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Γι’ αυτό, δεν θα αναλωθούμε σε μία ανάλυση της οικονομικής κρίσης που έρχεται, αλλά θα κοιτάξουμε να βρούμε τρόπους ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για αυτήν.

Η πανδημία και η κοινωνική απομόνωση, ήδη σας έχει στερήσει πολλά, τους τελευταίους μήνες. Από ένα γεύμα σε εστιατόριο, ένα ποτό σε μπαρ, μέχρι μια προπόνηση στο γυμναστήριο και μία βόλτα στα καταστήματα, έχετε κόψει πολλά, αλλά ίσως χρειάζεται να κόψετε και κάτι ακόμα: τα έξοδά σας.

Αυτοί είναι οι 5 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα έξοδά σας.

Ξεχωρίστε τα μεγάλα έξοδα

Για να νιώσετε μια αισθητή διαφορά στο πορτοφόλι σας, ξεκινήστε από τα πιο υψηλά σας έξοδα. Βρείτε σε τι ξοδεύετε τα περισσότερα, και αποφασίστε αν μπορείτε να κόψετε κάτι από αυτά. Είναι προτιμότερο να μειώσετε τα έξοδά σας με αυτό τον τρόπο, παρά να βασανίζεστε με 10-20 μικρότερα έξοδα. Επικεντρωθείτε στις κατηγορίες: σπίτι, μετακίνηση και φαγητό. Αν έχετε δύο αυτοκίνητα, και χρησιμοποιείτε μόνο το ένα, μην ανανεώσετε την επόμενη ασφάλειά του. Σίγουρα, τώρα με την καραντίνα δεν ξοδεύετε λεφτά σε εστιατόρια, αλλά πιθανότατα έχετε αυξήσει τις παραγγελίες στο σπίτι. Ξεκινήστε να μαγειρεύετε πιο συχνά.

Σιγουρευτείτε ότι όντως αποταμιεύετε τα χρήματα της καραντίνας

Ναι, όσο κάθεστε αναγκαστικά κλεισμένοι στο σπίτι, σίγουρα κάνετε λιγότερα έξοδα απ’ ότι αν ήσασταν έξω, αλλά σιγουρευτείτε ότι όντως τα αποταμιεύετε. Έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές αγορές, σε ρουχισμό, εξοπλισμό γυμναστηρίου και κονσόλες για video games. Προφανώς δεν σας προτείνουμε να μην αγοράζετε τίποτα, αλλά να το κάνετε με αυτοσυγκράτηση. Το ότι δεν ξοδεύετε χρήματα έξω, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα δώσετε όλα σε online αγορές.

Ξεχωρίστε τις επιθυμίες από τις ανάγκες σας

Πολλά από τα πράγματα που θεωρείτε απαραίτητα, όπως η συνδρομητική τηλεόραση, η συνδρομή στο γυμναστήριο, τα δώρα, αρχίζουν και μοιάζουν λιγότερο απαραίτητα, εν μέσω πανδημίας και επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Ανοίξτε μια μέρα την τραπεζική σας εφαρμογή και ρίξτε μια ματιά στα έξοδα που κάνετε και συγκεκριμένα στα ποσά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια εικόνα των εξόδων που δεν χρειάζεστε στην πραγματικότητα.

Ενεργήστε από μόνοι σας

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, είναι αλήθεια. Ειδικά για ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή για εργαζόμενους που έχουν υποστεί προσωρινή αναστολή εργασίας, η κατάσταση είναι δύσκολη. Μην περιμένετε να σας πει το αφεντικό σας για το τι θα γίνει με τη δουλειά. Ενεργήστε από μόνοι σας, φτιάξτε ένα πλάνο για την επόμενη ημέρα. Μειώστε τα έξοδά σας από τώρα και μην περιμένετε κάποια ανακοίνωση από τους εργοδότες σας για να ξεκινήσετε να το κάνετε τότε.

Κόψτε ό,τι θέλετε, εκτός από τα παρακάτω

Είπαμε να κόψετε τα έξοδα, αλλά όχι και τα πάντα! Δώστε προσοχή σε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Για παράδειγμα, μην μειώσετε τις παροχές στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, απλώς για να ρίξετε 10-20 ευρώ την τιμή της. Μπορεί να γλιτώσετε κάτι αλλά αν σας τύχει κάποιο ατύχημα ή οτιδήποτε, θα το πληρώσετε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, οπότε καλό είναι να το σκέφτεστε διεξοδικά πριν κόψετε κάτι. Επίσης, επειδή οι εποχές που ζούμε είναι πραγματικά πολύ παράξενες, καλό θα είναι να κρατήσετε κάποια πράγματα που μπορεί να σας κάνουν ευτυχισμένους, όπως εκείνο το απογευματινό κοκτέιλ που παραγγέλνετε απ’ έξω και σας φτιάχνει τη διάθεση.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top