Οι top 3 ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους

jesper-aggergaard-CEM52sAHR80-unsplash.jpg

Η καθιστική ζωή μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά μυϊκά προβλήματα. Αυτές είναι οι 3 ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους αν κάνετε καθιστική δουλειά

 

Περίπου στα μέσα του φετινού Μαρτίου, πολλοί εργαζόμενοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία συνθήκη που δεν γνωρίζαμε, και που βίαια εισέβαλλε στη ζωή μας χωρίς σκοπό να φύγει από αυτή, σύντομα. Πλέον, μετρώντας πάνω από δύο μήνες πανδημίας κορονοϊού, παρόλο που τα υποχρεωτικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν καταργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η εργασία από το σπίτι, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει τη ρουτίνα της, και θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να το κάνει. Παρά την άρση των μέτρων, ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών συνεχίζει τα μέτρα εργασίας από το σπίτι, με τα σενάρια επιστροφής στα γραφεία και στην κανονικότητα, να φτάνουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ποιος θα το περίμενε, όταν στα μέσα του Μαρτίου πολλοί αρχίσαμε να εγκαταλείπουμε τα γραφεία μας για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα, ότι 2 μήνες μετά θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα του τέλους της; Όχι πολλοί, αυτό είναι το σίγουρο, και κατ’ επέκταση, ούτε τα σπίτια μας ήταν έτοιμα να μετατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη, σε χώρους εργασίας.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες που κατονομάζουν τα προβλήματα που προκαλούμε στο σώμα μας, καθώς δουλεύουμε από το σπίτι. Σύμφωνα με δύο έρευνες συγκεκριμένα, μία από την Ινδία και μία από εδώ, από την Ελλάδα, δείχνουν ότι το 75% και το 60% αντίστοιχα, των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι σε έναν υπολογιστή, έχουν παρουσιάσει μυοσκελετικούς πόνους. Όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δύο έρευνες, διαθέτουν γραφεία και υπολογιστές, επομένως καταλαβαίνει κανείς, πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για αυτούς που δεν έχουν καν αυτά τα βασικά, και εργάζονται από ένα μικρό laptop στον καναπέ τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους μυοθεραπευτές, το πρόβλημα του να δουλεύετε από το κρεβάτι, ή τον καναπέ σας είναι πολύ απλό: το ότι παραείναι βολικά. Ό,τι κι αν κάνετε, αν βρίσκεστε σε μία συγκεκριμένη θέση για πολλή ώρα, τότε κάνουν την εμφάνισή τους οι μυϊκοί πόνοι. Όσο κάθεστε ή στέκεστε σε μια συγκεκριμένη θέση για ώρα, η βαρύτητα συμπιέζει τους δίσκους της σπονδυλικής σας στήλης. Με τον χρόνο, αυτοί οι πιεσμένοι δίσκοι μπορούν να προκαλέσουν πόνους στην πλάτη και νευρολογικά θέματα. Όσο η βαρύτητα πιέζει την σπονδυλική σας στήλη, σπρώχνει τα υγρά έξω από τους δίσκους, ενώ, αν σηκωθείτε και κινηθείτε για 20-30 δευτερόλεπτα, τα υγρά αυτά θα κινηθούν ξανά μέσα στους δίσκους. Έτσι, μπαίνουν τα πράγματα στην αρχική τους θέση. Ιδανικά, θα έπρεπε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να κινηθείτε, κάθε 40 λεπτά. Και δεν μιλάμε για κάποια σύνθετη κίνηση ή άσκηση. Απλώς να σηκωθείτε, να τεντωθείτε και να κάνετε μία βόλτα μέχρι την κουζίνα, αρκεί.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι ότι αυτοί οι μυοσκελετικοί πόνοι και τραυματισμοί, εμφανίζονται σχετικά αργά. Μπορεί δηλαδή να επιβαρύνετε το σώμα σας και να συνεχίζετε να το κάνετε, επειδή δεν υπάρχει κάποιο άμεσο αντίκτυπο. Σε μερικούς μήνες ή χρόνια όμως, οι πόνοι στην πλάτη μπορούν να γίνουν αβάσταχτοι.

Για να είστε συνεπείς, μπορείτε να βάλετε μια υπενθύμιση ή ένα ξυπνητήρι στο ρολόι σας, για να σας θυμίζει να κινείστε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Παρακάτω, σας παρουσιάσουμε 3 ασκήσεις stretching για να αποφύγετε τους μυοσκελετικούς πόνους:

 

  1. Τέντωμα των μυών του καρπού και του χεριού

-Σταθείτε με το ένα χέρι τεντωμένο οριζόντια με το έδαφος και την παλάμη να κοιτάει προς τα κάτω.

-Με το άλλο σας χέρι, τεντώστε ελαφρά την παλάμη σας προς τα κάτω, κρατήστε τη για 3-4 δευτερόλεπτα και απελευθερώστε.

-Έπειτα, επαναλάβετε την ίδια κίνηση, τεντώνοντας την παλάμη σας προς τα πάνω, αυτή τη φορά.

-Επαναλάβετε στο άλλο χέρι.

 

  1. Τέντωμα ώμων

-Ανασηκώστε τους ώμους σας, φέρνοντας τους προς τα αυτιά σας και κρατήστε για 3-5 δευτερόλεπτα.

-Επαναλάβετε την ίδια κίνηση, 3-5 φορές.

 

  1. Τέντωμα πλάτης και στήθους

-Ενώστε τα χέρια πίσω από το κεφάλι σας, σαν να κάνετε κοιλιακούς, και φέρτε τα προς τα πίσω, ώστε να πιέσετε τα κόκκαλα της ωμοπλάτης.

-Κρατήστε για 5-6 δευτερόλεπτα, πάρτε μια ανάσα και επαναλάβετε.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top