10 αρχαίοι θρύλοι από όλο τον κόσμο και η επιστημονική τους εξήγηση (Μέρος Β΄)

LEGENDES-QUI-SE-SONT-AVERES-PLUS-TARD-VRAIS-PAR-LA-SCIENCE-1.jpg

Τα γεωλογικά φαινόμενα που ίσως ενέπνευσαν τις πιο διάσημες ιστορίες-θρύλους της αρχαιότητας….

Μύθοι και θρύλοι απασχολούν τη φαντασία και την ψυχή της ανθρωπότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των παραμυθιών, μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά με το πέρασμα των αιώνων. Σύμφωνα με την επιστήμη, πολλές από αυτές τις ιστορίες έχουν μια αληθινή εξήγηση, αν σκάψετε αρκετά βαθιά για να τη βρείτε. Οι θρύλοι που σήμερα ακούγονται υπερβολικοί και ψεύτικοι, έχουν τις ρίζες τους σε αληθινά γεωλογικά φαινόμενα του παρελθόντος, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το μεγαλείο και την απεραντοσύνη του πλανήτη και της μητέρας φύσης. Αυτές οι ιστορίες κουβαλούν μέσα τους στοιχεία και παρατηρήσεις ανθρώπων που τις βίωσαν, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των φαινομένων αυτών.

Σίγουρα, δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσουμε τι από τα δύο προηγήθηκε, η καταστροφή ή η ιστορία, αλλά τα παραμύθια αυτά μπορούν να μας διαθέσουν στοιχεία του παρελθόντος και να βοηθήσουν στο να γεμίσουν τα κενά της επιστημονικής γνώσης σχετικά με πανάρχαια γεωλογικά φαινόμενα.

Παρακάτω θα διαβάσετε 10 από αυτές τις ιστορίες μαζί με τα γεωλογικά φαινόμενα που κατά πάσα πιθανότητα, αποτέλεσαν την αρχική έμπνευση για αυτές.

Η Λίμνη του Θανάτου

Σύμφωνα με τον θρύλο, η λίμνη Νίος στο Καμερούν, έφερε μια κατάρα για τα μέλη της φυλής Kom, που, αν την πλησίαζαν, στη λίμνη θα γινόταν έκρηξη, σκοτώνοντας τους πάντες. Έτσι και έγινε, το βράδυ της 21ης Αυγούστου το 1986, σκοτώθηκαν περίπου 1.700 άνθρωποι από ασφυξία. Οι μαρτυρίες των λίγων που επέζησαν, έκαναν λόγο για ανθρώπους να νιώθουν ένα έντονο συναίσθημα θερμότητας, να βήχουν και να φτύνουν αίμα. Στην πραγματικότητα, η λίμνη Νίος είναι μια ηφαιστειογενής λίμνη, και οι επιστήμονες που εξέτασαν το φαινόμενο, συμπέραναν ότι, με κάποιο τρόπο, πιθανότατα λόγω σεισμού, τα κατώτερα στρώματα ήρθαν στην επιφάνεια της λίμνης, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ζώων.

To τέρας Namazu

Στην ιαπωνική μυθολογία, υπήρχε ένας θρύλος για ένα γιγαντιαίο γατόψαρο που είναι θαμμένο κάτω από την Ιαπωνία, με το όνομα Namazu. Ο θεός Kashima κρατάει το Namazu θαμμένο με τη βοήθεια ενός τεράστιου βράχου που έχει τοποθετήσει πάνω στο κεφάλι του ψαριού, αλλά πολύ συχνά το ψάρι κουνάει την ουρά ή τα πτερύγιά του, προκαλώντας σεισμό. Η επιστήμη εξηγεί ότι, επειδή η Ιαπωνία γεωγραφικά είναι τοποθετημένη πάνω σε διασταύρωση τεκτονικών πλακών, είναι πολύ ευάλωτη σε σεισμούς και ηφαιστειογενείς εκρήξεις με αποτέλεσμα να γεννηθεί ο μύθος αυτός.

Η Χίμαιρα

Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος περιγράφει ένα φοβερό τέρας, που είχε σώμα κατσικιού, κεφάλι λιονταριού, για ουρά ένα φίδι και μπορούσε να εκπνεύσει φωτιά από το στόμα. Η Χίμαιρα, για την επιστήμη, αποτέλεσε μια αλληγορική ερμηνεία για το ηφαιστειακό έδαφος της Λυκίας που προήλθε από έκρηξη ηφαιστείου κοντά στη Φασηλίδα, ενώ για την ερμηνεία της μορφής της, εικάζεται ότι χαμηλά στο ηφαίστειο υπήρχαν φίδια, στη μέση κατσίκια και στα στόμια λιοντάρια.

Η λίμνη Κρέιτερ

Όταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αμερική, οι ντόπιοι τους διηγήθηκαν μια ιστορία σύμφωνα με την οποία, η λίμνη Κρέιτερ δημιουργήθηκε κατόπιν μιας μεγάλης μάχης μεταξύ δύο θεών, που έριχναν φωτιά και βράχια ο ένας στον άλλο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ντόπιοι περιέγραφαν όντως ένα πραγματικό γεγονός, μόνο που δεν ήταν μια μάχη μεταξύ θεοτήτων, αλλά η κατάρρευση του ηφαιστείου Μαζάμα πριν 7.700 χρόνια, η οποία σχημάτισε τη λίμνη-καλντέρα στο Όρεγκον.

Το εξαφανισμένο νησί

Οι ντόπιοι στους Νήσους του Σολομώντα στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό διηγούνται ιστορίες για το εξαφανισμένο νησί Teonimanu. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, το νησί άρχισε να βυθίζεται λόγω του μάγου Rapuanate, και οι κάτοικοι προσπάθησαν να διαφύγουν με βάρκες, ή κρέμονταν από τα δέντρα μέχρι που βυθίστηκαν στο νερό. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η περιοχή εκεί είναι γεμάτη με υποθαλάσσια νησιά, που βυθίζονται λόγω σεισμικής δραστηριότητας εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top