Άγχος: και όμως έχει 6 απίστευτες θετικές επιπτώσεις

stress.jpg

 Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος κάνει κακό στον οργανισμό μας. Κι όμως οι έρευνες δείχνουν ότι έχει και απίστευτα οφέλη. Δείτε που κάνει καλό το στρες

 

Το άγχος μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να αναπτυχθεί

Ξέρεις το παλιό ρητό, “Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”; Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στο άγχος, καθώς οι μικρές περίοδοι στρες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να βελτιωθεί. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο eLife, οι ερευνητές έβαλαν ναρουραίους σε βραχυπρόθεσμη αγχωτική κατάσταση (τους ακινητοποίησαν στο κλουβί τους για μερικές ώρες). Η συγκεκριμένη εμπειρία διπλασίασε την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων στα ποντίκια. Τα τρωκτικά είχαν επίσης καλύτερα αποτελέσματα σε ένα τεστ μνήμης που υποβλήθηκαν αργότερα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Το διαχειρίσιμο άγχος αυξάνει την εγρήγορση και την απόδοση. «Όταν βιώνουμε άγχος, έχουμε μια αύξηση της διέγερσης, η οποία μας δείχνει ότι συμβαίνει κάτι σημαντικό», εξηγεί ο Bethany Teachman, PhD, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville. “Αν εκτιμήσουμε την κατάσταση ως προκλητική, αλλά διαχειρίσιμη, τότε η διέγερση μας βοηθά να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε και να κατευθύνουμε την προσπάθειά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να δώσετε μια καλή παρουσίαση εάν δεν αισθάνεστε καθόλου διέγερση.”

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας

Η ανάμνηση των λεπτομερειών μιας αγχωτικής συνάντησης είναι κρίσιμη για την επιβίωση. Τα ζώα που είναι καλύτερα στο να θυμούνται επικίνδυνες καταστάσεις μπορούν να τις αποφύγουν αποτελεσματικότερα στο μέλλον. “Εάν ένα ζώο συναντήσει ένα αρπακτικό και καταφέρει να δραπετεύσει, είναι σημαντικό να θυμάται πού και πότε συνέβη αυτή η συνάντηση”, λέει η νευροεπιστήμονας Daniela Kaufer, PhD, καθηγήτρια στο τμήμα ολοκληρωμένης βιολογίας και ενεργός συνεργάτης στο τμήμα των βιολογικών επιστημών στο UC Berkeley στο Berkeley, CA. “Είναι λογικό λοιπόν η έκθεση σε μέτριο άγχος μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σας. Ομοίως, εάν περπατάτε κάτω από ένα δρομάκι και κάποιος σας απειλεί, είναι σημαντικό να θυμάστε ακριβώς πού ήσασταν για να αποφύγετε αυτό το δρομάκι μελλοντικά.”

Ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται συνεχώς στο άγχος. «Βιολογικά, η έκθεση σε μέτριο άγχος προκαλεί αύξηση της δημιουργίας εξειδικευμένων κυττάρων που συμμετέχουν στην απομνημόνευση του αγχωτικού γεγονότος», λέει ο Kaufer.

Μπορεί να σας δώσει ενέργεια

Το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να αυξήσει την ενέργειά σας διπλασιάζοντάς τα, ειδικά αν πρόκειται για την καλή μορφή του. «Το θετικό άγχος, γνωστό ως «eustress», είναι μια εμπειρία που προσφέρει μια ευεργετική μορφή διέγερσης», λέει η Deborah Serani, PsyD, συγγραφέας του Living with Depression και αναπληρώτρια καθηγήτρι στο Πανεπιστήμιο του Adelphi. “Οι καταστάσεις που μας προκαλούν, ή είναι συναρπαστικές και διεγερτικές, αυξάνουν το άγχος στο μυαλό και το σώμα μας – αλλά η συγκεκριμένη εμπειρία δεν προκαλεί απαραίτητα δυσφορία. Αντ ‘αυτού, το καλό στρες μας παρακινεί, ακονίζει τις αισθήσεις μας και μας βοηθά να επιλύουμε με επιτυχία το πρόβλημα.” Το καλό στρες δημιουργεί νέες νευρικές οδούς και διεγείρει τις ενδορφίνες. Μιλάμε για προκλήσεις όπως μια δημόσια ομιλία, μια πρόκληση στην εργασία μας ή για μια μετακόμιση σε νέο σπίτι. Σκεφτείτε το ως ένα είδος σωματικής άσκησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άγχος στο σώμα, δεν σε κάνει να νιώθεις εξάντληση αλλά εφορία.

Μπορεί να σας εμποδίσει να αρρωστήσετε

Είναι αλήθεια ότι το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες – αλλά το βραχυπρόθεσμο “καλό” στρες μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχει κάποια προστασία από τις αρρώστιες. «Το καλό στρες ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», λέει ο Δρ Serani. Η έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2013 στο Psychoneuroendocrinology, δείχνει ότι τα διαχωρίσιμα επίπεδα στρες μπορεί να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του οργανισμού και την αντίσταση του στις ασθένειες.

Κάνει τα παιδιά σας πιο ασφαλή

Καλά νέα για έγκυες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις φυσιολογικά επίπεδα άγχους συχνά λόγω των απαιτήσεων της σύγχρονης ζωής: Οι καταστάσεις βραχυπρόθεσμου άγχους δεν έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου, δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Stress, το Διεθνές περιοδικό για τη βιολογία του στρες. Φυσικά, κανείς δεν προτείνει στις έγκυες γυναίκες να αναζητούν άγχος, αλλά αν αισθάνονται λίγο δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι βιώνουν σύντομο στρες στην πρώιμη ζωή – όπως ένας σύντομος χωρισμός από τη μητέρα τους – στην πραγματικότητα είχαν λιγότερο άγχος και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου τους ως ενήλικες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο άγχος στα βρέφη και την παιδική ηλικία εξακολουθεί να σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις.

Σας βοηθά να κάνετε focus

Η αύξηση της ενέργειας που σας δίνει το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εστιάσετε ένα θέμα. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το συναίσθημα «ροή» και το καλό άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να το επιτύχετε. Μια καλή μορφή στρες όπως λ.χ. το τρέξιμο ενός μαραθωνίου, οι εξετάσεις, η έναρξη μιας νέας εργασίας, μια παρουσίαση, η συνάντηση με έναν νέο φίλο, η ενασχόληση με ένα νέο χόμπι μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε focus και να συγκεντρωθείτε στο ζητούμενο », λέει ο Δρ Σεράνι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα υπό πίεση. Το βραχυπρόθεσμο άγχος βοηθά τον εγκέφαλό σας να εκτελέσει στη μία εργασία που πρέπει να φέρει σε πέρας.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top