Οι 5 ταχύτεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο

iStock-913598948.jpg

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να φτάσουν στην κορυφή της υπολογιστικής ισχύος… Σήμερα πάντως αυτοί είναι οι κορυφαίοι υπολογιστές στον κόσμο από πλευράς ταχύτητας

Για να τιμήσουμε αυτή την εκπληκτική τεχνολογία, ας ρίξουμε μια ματιά στους ταχύτερους υπολογιστές

 

 

5. Frontera (ΗΠΑ)

Ο Frontera ένα νέος υπερυπολογιστής που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είναι τώρα ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο που υπάρχει σε πανεπιστημιούπολη. Ο Frontera είναι ο ολοκαίνουργιος υπερυπολογιστής στο Texas Advanced Computing Center (TACC) στο Πανεπιστήμιο του Τέξας . Αντικατέστησε στη θέση αυτή τον Piz Daint του Ελβετικού Εθνικού Υπολογιστικού Κέντρου, το μοναδικό ευρωπαϊκό μηχάνημα προηγούμενης τεχνολογίας.

Στα 23,5 petaflops, ο Frontera είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής. Σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση των πιο διαδεδομένων τύπων προβλημάτων που οι επιστήμονες χρειάζονται υπερυπολογιστές για την επίλυση τους. Πρόκειται για εξισώσεις που περιγράφουν τις κινήσεις των σωμάτων στο σύμπαν και τις αλληλεπιδράσεις ατόμων και μορίων. Όμως, ο Frontera διαθέτει εφαρμογές που απαιτούν πολλά δεδομένα.

Ο Frontera χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF). Κάθε χρόνο, περισσότερες από 55 εκατομμύρια ώρες στο Frontera διατίθενται στους ερευνητές μέσω του προγράμματος κατανομής επιδόσεων υπολογιστικής απόδοσης του NSF Petascale.

 

4. Tianhe-2 (Κίνα)

Χρησιμοποιείται κυρίως για εφαρμογές κρατικής ασφάλειας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμύνης της Κίνας.


Ο Tianhe-2, το όνομα του οποίου μεταφράζεται στα αγγλικά ως “MilkyWay-2”, έχει πρόσφατες ενημερώσεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι τώρα διαθέτει 4,981,760 πυρήνες και τρέχει στο 61,4 petaFLOPS, αυτό δεν τον εμπόδισε να πέσει δύο θέσεις στην κατάταξη σε μόλις ένα χρόνο – από το 2 στο 4, αφού ταχύτερη υπολογιστές τον ξεπέρασαν.

Αναπτύχθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας (NUDT) στην Κίνα, και προορίζεται κυρίως για εφαρμογές κρατικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς του Tianhe-2 κρατείται μυστική, αλλά αν κανείς εξετάσει την επεξεργαστική του δύναμη, πρέπει να δουλεύει σε αρκετά σημαντικά έργα.

 

3. Sunway TaihuLight (Κίνα)

Πρώην νούμερο ένα, ο Sunway TaihuLight κυριάρχησε στον κατάλογο από το ντεμπούτο του τον Ιούνιο του 2016. Εκείνη την εποχή, τα 93.01 petaFLOPS και οι 10.649.000 πυρήνες του τον καθιστούσαν τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή στον κόσμο με ευρύ φάσμα λειτουργίας, φτάνοντας περισσότερο από πέντε φορές τη δύναμη επεξεργασίας του πλησιέστερου ανταγωνιστή του (Titan της ORNL) με σχεδόν 19 φορές περισσότερους πυρήνες.  Βέβαια δεδομένου του συνεχούς ρυθμού της τεχνολογικής προόδου, καμία θέση δεν είναι ποτέ ασφαλής για πολύ. Έτσι, ο TaihuLight παραχώρησε την πρώτη θέση στους ανταγωνιστές του τον Ιούνιο του 2018 .

Οι υπερυπολογιστές σώζουν ζωές προβλέποντας σοβαρές καταιγίδες όπως τον κυκλώνα Felling στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό. Στο Εθνικό Κέντρο Supercomputing στο Wuxi της Κίνας, οι δημιουργοί του TaihuLight χρησιμοποιούν τον υπερυπολογιστή για εργασίες από την κλιματική επιστήμη μέχρι την προηγμένες κατασκευές. Έχει βρεθεί επίσης ότι είναι πολύ χρήσιμος στις θαλάσσιες προβλέψεις βοηθώντας τα πλοία να αποφύγουν τις ταραγμένες θάλασσες και στις υπεράκτιες πετρελαϊκές γεωτρήσεις.

 

2. Σιέρα (ΗΠΑ)

Το Sierra του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore (LLNL) πρωτοεμφανίστηκε στο νούμερο 3 στον κατάλογο του Ιουνίου του 2018 με 71.6 petaFLOPS, αλλά η βελτιστοποίηση του τον έφερε στη 2η θέση. Ενσωματώνει τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) της IBM όσο και μονάδες επεξεργασίας γραφικών NVIDIA (GPU), ενώ έχει σχεδιαστεί ειδικά για μοντελοποίηση και προσομοιώσεις απαραίτητες για την αμερικανική Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας.

 

 

1. Τιτάν (ΗΠΑ)

Το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας (ORNL) στο Τενεσί σήμερα διαθέτει τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο. Ο υπολογιστής Titan, που χρησιμοποιεί το Oak Ridge National Laboratory (ORNL) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος είναι ικανός για 20.000 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 20 petaflops! Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση graphic processing units, που κάνουν τον υπολογιστή αυτό 10 φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο σύστημα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος φορέας. Χρησιμοποιείται για την έρευνα σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top