Αυτά είναι τα πιο …δημοφιλή φρούτα του κόσμου

smile-2017615_1280-1.jpg

Αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα (και η ντομάτα!) είναι τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων. Γνωρίστε τα!

Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Περιέχουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση του σώματος σε υγιή κατάσταση. Λόγω των θρεπτικών τους συστατικών και των διατροφικών τους πλεονεκτημάτων, η κατανάλωση φρούτων έχει αυξηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η κατανάλωση φρούτων ποικίλλει σε διάφορα μέρη του κόσμου με ορισμένα φρούτα να καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ κάποια άλλα να περιορίζονται σε ορισμένες περιοχές λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητάς τους. Μερικά από τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο στον κόσμο είναι αυτά που θα δείτε παρακάτω.

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του κόσμου

Ντομάτες

Αν και οι ντομάτες θεωρούνται λαχανικά από τους σεφ, αλλά και από τους διαιτολόγους, στην  πραγματικότητα οι ντομάτες ταξινομούνται κανονικά στα φρούτα. Με αυτό το δεδομένο, οι ντομάτες κατέχουν τον τίτλο του πιο δημοφιλούς φρούτου που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο! Στην πραγματικότητα, οι ντομάτες θεωρούνται απαραίτητες στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια παραγωγή τομάτας ανέρχεται σε 170,75 εκατομμύρια τόνους. Οι ντομάτες παράγονται μέσω κανονικής καλλιέργειας, αλλά κυρίως μέσω άρδευσης και θερμοκηπίων. Μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες. Επιπλέον, αρκετοί τόνοι τομάτας υποβάλλονται σε επεξεργασία για να γίνουν σάλτσες, οι περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πίτσας και ζυμαρικών.

Μπανάνες

Η μπανάνα είναι αγαπημένο φρούτο σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια κατανάλωση μπανάνας ανέρχεται σε 114,13 εκατομμύρια τόνους. Οι περισσότερες καταναλώνονται ώριμες στα πιο πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, οι μπανάνες μαγειρεύονται σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι μπανάνες χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή και για το ψήσιμο διαφόρων ειδών κέικ και γλυκών. Είναι ένα προτιμώμενο φρούτο λόγω της διαθεσιμότητάς του όλο το χρόνο και της υψηλής διατροφικής του αξίας.

Καρπούζια

Η ετήσια κατανάλωση καρπουζιού στον κόσμο ανέρχεται σε 111 εκατομμύρια τόνους. Τα καρπούζια είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ακόμη και σε περιοχές με ξηρασία όπου τα περισσότερα φρούτα δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Τα καρπούζια αναπτύσσονται καλά σε ήπιες συνθήκες και χρειάζονται μόνο λίγους μήνες για να ωριμάσουν. Εκτός αυτού, καθώς η καλλιέργεια καρπουζιού έχει λιγότερη επίπονη εργασία από άλλα φρούτα, οι αγρότες το προτιμούν σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Η γλυκύτητα και η θρεπτική αξία του καρπουζιού το καθιστούν μεταξύ των πιο αγαπημένων φρούτων.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα κρατά το γιατρό πέρα, λέει ο λάος. Το μήλο είναι το τέταρτο πιο καταναλώσιμο φρούτο στον κόσμο με ετήσια κατανάλωση περίπου 84,63 εκατομμύρια τόνους. Τα μήλα παράγονται σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, οι κορυφαίοι παραγωγοί του κόσμου, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Πολωνία εξάγουν την πλεονασματική παραγωγή τους σε χώρες των οποίων η παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Τα μήλα προτιμώνται για τη θρεπτική τους αξία. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα ή ως χυμός. Αποτελούν επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ είναι πέμπτα στη σειρά ανάμεσα στα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο στον κόσμο. Η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση γκρέιπφρουτ ανέρχεται σε 83,97 εκατομμύρια τόνους. Λόγω της θρεπτικής αξίας του γκρέιπφρουτ το φρούτο αυτό κατατάσσεται μεταξύ εκείνων που καταναλώνονται περισσότερο στον πλανήτη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Εκτός από τη θρεπτική τους αξία, τα γκρέιπφρουτ καταναλώνονται επίσης στα περισσότερα μέρη του κόσμου λόγω των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο ή ως χυμός.

Κορυφαίοι παραγωγοί και εξαγωγείς φρούτων

Στα υπόλοιπα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνονται τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, το μάνγκο και ο ανανάς. Το 2014, η Ασία παρήγαγε πάνω από 370 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φρούτων, γεγονός που την κατέστησε τον κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή φρούτων. Η Αφρική, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη παρήγαγαν 90 εκατομμύρια, 79 εκατομμύρια και 73 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα. Μερικοί από τους κορυφαίους εξαγωγείς φρούτων: Ολλανδία, Γουατεμάλα, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ισημερινός, Κόστα Ρίκα, ΗΠΑ και Μεξικό.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top