Τρώτε το βράδυ; Τι φταίει και τι μπορείτε να κάνετε…

4-1.jpg

Διακόπτουν τον ύπνο τους για να φάνε! Ψάχνουν απεγνωσμένα μέσα στη νύχτα για οτιδήποτε φαγώσιμο αν και δεν πεινάνε. Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας που βασανίζει περισσότερο τις γυναίκες δεν είναι κάτι το άγνωστο, ωστόσο έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον οι μαρτυρίες, όπως και η γνώμη των ειδικών.

Μήπως κάθε βράδυ διακόπτετε τον ύπνο σας για να απολαύσετε ένα ή και περισσότερα λουκούλλεια γεύματα; Μη φοβάστε, δεν είστε οι μόνοι που υποφέρετε από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας. Οι ιστορίες που θα διαβάσετε στη συνέχεια μπορεί να μοιάζουν με τη δική σας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι γυναίκες που μας εκμυστηρεύτηκαν τις εμπειρίες τους σηκώνονται κάθε βράδυ από το κρεβάτι τους για να φάνε, συχνά μαγειρεύουν μέσα στη νύχτα ή ψάχνουν να βρουν περίπτερο για μία σοκολάτα και συχνά το πρωί ξυπνούν κουρασμένες χωρίς να θυμούνται τίποτα. Ας δούμε λοιπόν τις εμπειρίες των δύο γυναικών που αντιμετωπίζουν το αποκαλούμενο “σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας”, όπως και τα σχόλια των ειδικών για κάθε περίπτωση.

Οι αιτίες του συνδρόμου

Παρόλο που οι λόγοι που οδηγούν στην εκδήλωση του συνδρόμου ακόμη ερευνώνται, οι ειδικοί συμφωνούν στα εξής: *Η νυχτερινή υπερφαγία σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου όσο και της διάθεσης και είναι συχνότερη σε άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες. *Οι συνεχόμενες στερητικές δίαιτες προκαλούν ψυχολογική πίεση σε μεγάλο αριθμό ατόμων, με αποτέλεσμα μερικές φορές αυτοί να οδηγούνται στο νυχτερινό τσιμπολόγημα. *Στην εκδήλωση του συνδρόμου συμβάλλει συχνά και η κόπωση από πολλές ώρες δουλειάς χωρίς φαγητό.

Μαρίνα Ν., “Σηκώνομαι για να φάω κάθε βράδυ”

“Σχεδόν κάθε βράδυ, σηκώνομαι τουλάχιστον δύο φορές από το κρεβάτι μου για να επισκεφτώ την κουζίνα και να φάω. Είμαι 60 ετών και η συνήθεια αυτή άρχισε περίπου πριν από 30 χρόνια χωρίς να μπορώ να τη συσχετίσω με κάποια αλλαγή στη ζωή ή στις καθημερινές μου δραστηριότητες. Ακόμη και αν κοιμηθώ για μία ώρα το μεσημέρι θα σηκωθώ για να φάω. Συχνά, μάλιστα, σηκώνομαι από το κρεβάτι και
μαγειρεύω ό,τι βρω πρόχειρο, όπως λ.χ. μια στιγμιαία σούπα στο μπρίκι ή αυγά. Λόγω του ωραρίου της δουλειάς μου, δεν έχω σταθερά γεύματα μέσα στην ημέρα. Ακόμη όμως και αν φάω ένα πολύ καλό βραδινό, θα σηκωθώ μέσα στη νύχτα για να επισκεφτώ το ψυγείο. Είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω. Ο μεγάλος μου φόβος είναι μήπως βάλω φωτιά στο σπίτι στην προσπάθειά μου να μαγειρέψω, καθώς μερικές φορές δεν θυμάμαι τι κάνω, ούτε ότι σηκώθηκα το βράδυ. Οι μοναδικές περιπτώσεις που δεν σηκώνομαι το βράδυ για φαγητό είναι όταν βρίσκομαι σε διακοπές ή όταν φιλοξενούμαι”.

Η γνώμη της διαιτολόγου:

* Η κόπωση και το στρες της δουλειάς είναι φανερά στη διατύπωση της κ. Μαρίνας Ν., χωρίς να έχει λεχθεί με τον τρόπο αυτόν. Το φαγητό είναι η απόλαυση και η μέθοδος που έχει βρει για να χαλαρώνει μετά από μία έντονη μέρα στη δουλειά. Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξει είναι τα γεύματά της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι δύσκολο να φάμε τέσσερα και πέντε γεύματα όταν δουλεύουμε ή ακόμα και κανονικό μεσημεριανό κατά της διάρκεια της δουλειάς. Θα τη συμβούλευα, όμως, να παίρνει μαζί της γάλα ή γιαούρτι, 2-3 φρούτα και κάποιο σάντουιτς και να βρίσκει 10 λεπτά 2 φορές μέσα στην ημέρα για τον εαυτό της. *Στην προσπάθειά της, θα τη βοηθήσει ένα ημερολόγιο διατροφής όπου θα καταγράφει για ποια διαστήματα δεν τρέφεται και για ποιους λόγους. Το βράδυ δεν πρέπει να παραλείψει ένα καλό γεύμα στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να ελαττώσει το φαγητό για να ισορροπήσει τυχόν βραδινές επιδρομές. Δεν πρέπει να αισθάνεται τύψεις ή ένοχη αν στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει το νυχτερινό τσιμπολόγημα ξαναπέσει στην παγίδα. Είναι ανθρώπινο και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη, ειδικά όταν έχει γίνει χρόνιο το πρόβλημα.

Έλλη Σ., “Τη μέρα τρέφομαι σωστά και το βράδυ καταστρέφω τη δίαιτά μου!”

“Το πρόβλημά μου ξεκίνησε μετά το διαζύγιο, καθώς περνούσα μια στρεσογόνο περίοδο στη ζωή μου. Ύστερα από αυτή την περίοδο, σχεδόν κάθε βράδυ πηγαίνω τουλάχιστον μία φορά στην κουζίνα με την επιθυμία κυρίως να φάω κάτι γλυκό. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι μία φορά που βρήκα άδειο το ψυγείο αναγκάστηκα να πάω στο περίπτερο για να αγοράσω μία σοκολάτα. Το πρωί σηκώνομαι και βρίσκω πάντα ψίχουλα στο κρεβάτι. Συνήθως όταν έχω κρίσεις ημικρανίας ή σε περιόδους με έντονο άγχος το φαινόμενο επιδεινώνεται. Το πρόβλημα είναι ότι, εξαιτίας του νυχτερινού φαγητού, δεν μπορώ να ακολουθήσω δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς ακόμη και αν τρέφομαι σωστά τη μέρα, καταστρέφω τους κόπους μου το βράδυ”

Η γνώμη της διαιτολόγου:

*Είναι πολύ σημαντικό για την κ. Έλλη Σ. να ξεχάσει τη λέξη δίαιτα αυτό το διάστημα! Έχει περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή της και η προσπάθεια να χάσει βάρος προσθέτει περισσότερο άγχος και στρες. Το μόνο που θα καταφέρει όμως έτσι είναι περισσότερες νυχτερινές επιδρομές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαστε με παρέα ή ασχολούμαστε με διάφορες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε με επιτυχία τα προσωπικά μας προβλήματα. Το βράδυ όμως; Είναι δύσκολη στιγμή, γιατί όλες οι σκέψεις έρχονται στην επιφάνεια. Το πρώτο φάρμακο για το μυαλό μας είναι τα γλυκά και ειδικά η σοκολάτα, για να μας βοηθήσει, έστω και στιγμιαία, να νιώσουμε καλύτερα. Τα γλυκά δίνουν στιγμιαία χαρά, αφού διεγείρουν την έκκριση νευροδιαβιβαστών στο νευρικό μας σύστημα (όπως η σεροτονίνη) που μας χαλαρώνει. Δυστυχώς, όμως, όταν συνειδητοποιήσουμε τι κάναμε το προηγούμενο βράδυ, νιώθουμε χειρότερα γιατί όχι μόνο δεν ξεπεράσαμε το πρόβλημά μας, αλλά προσθέσαμε και ένα ακόμα.
* Καλό είναι να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό (λ.χ. ψυχολόγο) για να την καθοδηγήσει. Θα τη συμβούλευα, ακόμη, να προσθέσει ένα υγιεινό γλυκό στη διατροφή της κατά το απόγευμα (όπως ρυζόγαλο, μπάρα δημητριακών ή παστέλι). Επίσης, πριν πέσει για ύπνο ή αργά το απόγευμα μπορεί να βάλει στο πρόγραμμά της μία μορφή άσκησης, έστω και ένα απλό περπάτημα για 15-20 λεπτά. Θα τη βοηθήσει να χαλαρώσει και θα της προσφέρει ό,τι και μια σοκολάτα, αλλά με πιο ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας αν…
* έχετε μειωμένη ή καθόλου όρεξη για πρωινό, *ξυπνάτε κουρασμένοι, *καθυστερείτε το επόμενο γεύμα μετά τη λήψη του πρωινού, *τρώτε περισσότερο μετά το βραδινό σε σχέση με την υπόλοιπη ημέρα (τα άτομα που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο καταναλώνουν πάνω από το 50% των ενεργειακών τους αναγκών μετά τις 5-6 το απόγευμα), * εγκαταλείπετε το κρεβάτι σας για να επισκεφτείτε την κουζίνα συχνά μέσα στη νύχτα, * τα γεύματα που συνήθως επιθυμείτε να καταναλώσετε είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, * το νυχτερινό φαγητό σάς έχει γίνει εμμονή για τουλάχιστον δύο μήνες, *αισθάνεστε ενοχές και νευρικότητα κατά τη διάρκεια του φαγητού, ειδικά το βράδυ.

Τι συμβουλεύει η ψυχολόγος

“Και οι δύο γυναίκες έχουν συνδέσει τις νυχτερινές αφυπνίσεις με το φαγητό και ο οργανισμός τους έχει συνηθίσει να λαμβάνει φαγητό μέσα στη νύχτα. Η κυρία Μαρίνα Ν. φαίνεται ότι με το νυχτερινό φαγητό βρίσκει τρόπο να αφιερώσει στον εαυτό της το χρόνο που δεν μπορεί να αφιερώσει μέσα στην ημέρα λόγω της δουλειάς της, ενώ η κ Έλλη Σ. προσπαθεί να αντιμετωπίσει το στρες μέσω του φαγητού. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ανακαλύψουμε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν τις δύο γυναίκες να καταφεύγουν στο νυχτερινό φαγητό (λ.χ. έλλειψη προσωπικού χρόνου, συναισθηματική κατάσταση κτλ. ). Επιβάλλεται, ακόμη, να αντισταθούν στη συνήθειά τους και να επιδείξουν θέληση για να σταματήσουν να τρώνε το βράδυ. Μπορούν, επίσης, να εφαρμόσουν διάφορες πρακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όπως να έχουν άδειο το ψυγείο τους ή να κολλήσουν ένα χαρτάκι πάνω στο ψυγείο που να τους υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να υποκύψουν στο νυχτερινό φαγητό”.

Του Μ Σιγανού, πηγή: Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top