Στρες: 8 παράξενα συμπτώματα που συνδέονται μαζί του

OB825P0.jpg

χαλάρωση στρες φυσικές λύσεις

Ακόμα κι όταν νομίζετε ότι τα έχετε όλα υπό έλεγχο, υπάρχουν κάποια συμπτώματα και συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι υποφέρετε από άγχος

Τι κι αν δεν έχετε αυπνίες, γρήγορους παλμούς ή ιδρωμένα χέρια; Μερικές φορές, το άγχος δεν εμφανίζεται με τα συνήθη συμπτώματα, αλλά με κάποια που μπορεί να αγνοείτε. Έτσι, αποκτάτε μια λανθασμένη εικόνα ότι όλα είναι καλά και δεν έχετε στρες, αλλά τελικά η πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά.

Αυτά είναι 8 παράξενα και ασυνήθιστα συμπτώματα που συνδέονται με το στρες και το άγχος:

  1. Δε μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώσετε τόση εξάντληση που θέλετε να κλείσετε λίγο τα μάτια σας και να κοιμηθείτε; Φυσικά μιλάμε για τυχαίες στιγμές μέσα στην ημέρα και όχι το βράδυ. Είναι πιθανό να οφείλεται στην κούραση, αλλά είναι εξίσου πιθανό, αυτή η υπνηλία σας να συνδέεται με το στρες. Όπως είναι γνωστό, το στρες, είναι μια ψυχολογική κατάσταση που είναι ικανή να εξαντλήσει όχι μόνο το μυαλό, αλλά και το σώμα σας. Το να πάρετε έναν σύντομο ύπνο σίγουρα είναι καλό, αλλά αν βρείτε τον εαυτό σας να νυστάζει και να κλείνουν τα μάτια του συχνά, τότε εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να υποφέρετε από άγχος, και να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο.

  1. Είστε πολύ συναισθηματικοί

Όταν βιώνετε περισσότερα από ένα συμπτώματα ταυτόχρονα, όπως ο θυμός, η μοναξιά και ο φόβος, θα παρατηρήσετε ότι είναι εξαντλητικό για τον οργανισμό σας. Ίσως νιώσετε το στήθος σας βαρύ, τις σκέψεις να τρέχουν και μια έλλειψη συγκέντρωσης. Όταν βιώνετε μια τέτοια εμπειρία πολλών συναισθημάτων ταυτόχρονα, προσπαθήστε να σκεφτείτε το τώρα και όχι το μέλλον, γιατί αυτό είναι που σας δημιουργεί το μεγαλύτερο άγχος.

  1. Παγώνετε

Σε πολλές στρεσογόνες περιστάσεις, ο φόβος και το στρες μπορεί να σας ακινητοποιήσει, κυριολεκτικά. Θα το καταλάβετε αν νιώσετε ακαμψία στο σώμα σας, δυσκολία στην αναπνοή και αδυναμία να ελέγξετε κάποιο σημείο του σώματός σας. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως μια φυσική καταστροφή για παράδειγμα, το σώμα σας μπορεί να φτάσει στο σημείο της «διάσχισης», κατά την οποία το σώμα και το μυαλό σας προσπαθεί να μπλοκάρει την πραγματικότητα και τους κινδύνους.

  1. Καταπίνετε τα συναισθήματά σας

Ένα ακόμα λιγότερο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα του άγχους, είναι η τάση να καταπίνετε τα συναισθήματα και τα θέλω σας, και να κάνετε ό,τι σας λένε οι άλλοι. Μπορεί να έχετε έναν καυγά με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, και να αποκρύπτετε τα αληθινά σας συναισθήματα, απλώς και μόνο για να αποφύγετε τις εντάσεις.

  1. Έχετε τάσεις λιποθυμίας

Πολλές φορές, όταν βιώνετε έντονο άγχος για κάτι, μπορεί να αρχίσει να θολώνει η όρασή σας και να νιώσετε ναυτία. Τότε, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο της λιποθυμίας. Βέβαια, οι τάσεις λιποθυμίας συνδέονται περισσότερο με σοβαρότερα και μακροχρόνια ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα, όπως το PTSD,η ψύχωση, τα ψυχικά τραύματα κ.ά.

  1. Πονάει το σώμα σας

Σας έχει τύχει ποτέ να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να νιώθετε πιασμένοι, σαν να τρέξατε μαραθώνιο το προηγούμενο βράδυ; Σίγουρα, το πιάσιμο και η ακαμψία οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, και κυρίως στην έλλειψη εκγύμνασης, αλλά κάποιες φορές, είναι αποτέλεσμα της σωματοποίησης του άγχους. Πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση, μυϊκοί πόνοι, γαστροοισοφαγικοί πόνοι και άλλα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με το στρες.

  1. Σφίγγετε τα δόντια σας

Το υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών και του σαγονιού σας, συνδέεται με τον νευρωτισμό. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, πόνο στο σαγόνι, και ευαισθησία στα δόντια. Επίσης, το σφίξιμο των δοντιών, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμβαίνει εν αγνοία σας, όταν κοιμάστε, επομένως οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το πρόβλημα.

  1. Τρώτε περισσότερο

Αυτό ίσως το γνωρίζατε, αλλά το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσουν σε μεταμεσονύκτιες βόλτες στο ψυγείο. Επίσης, η κατάθλιψη και γενικότερα τα ψυχολογικά προβλήματα, πολλές φορές μεταφράζονται σε παραπανίσια κιλά, καθώς το άτομο τρώει πιο συχνά junk food για να νιώσει καλύτερα.

Δ. Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top