Το φυτό από τη Βραζιλία που βοηθάει στο αδυνάτισμα

1200px-Flag_of_Brazil.svg_.png

Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στη Βραζιλία. Διαβάστε πως μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα στέβια θερμίδες αδυνάτισμα

Πιο γλυκιά και από τη ζάχαρη στέβια θερμίδες αδυνάτισμα

Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στη Βραζιλία, με φύλλα που είναι πλούσια σε συστατικά με γλυκιά γεύση, τα οποία με μια διαδικασία εκχύλισης δίνουν ένα φυσικό γλυκαντικό, τους γλυκοζίτες, που αποδίδει 200 φορές πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με τη ζάχαρη. Επίσημα, η πρώτη χρήση της ως γλυκαντική ουσία καταγράφηκε το 1887 από τον ερευνητή Antonio Betoni, αν και λέγεται πως άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ παλιότερα από τη φυλή Ινδιάνων Guarani. στέβια θερμίδες αδυνάτισμα

Το Νοέμβριο του 2011 το Διεθνές Συμβούλιο Στέβια (International Stevia Council) δέχτηκε την έγκριση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη χρήση γλυκοζιτών όπως είναι η στέβια ως μη-θερμιδική, γλυκαντική ουσία στην ευρωπαϊκή αγορά. Από το Δεκέμβριο του 2011 οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα προϊόντα που περιέχουν στέβια,. Στην Αμερική, ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA), καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) είχαν κρίνει ως απολύτως ασφαλή τη χρήση γλυκοζιτών στέβια το 2008, ενώ το 2009 και η Γαλλική αρχή ασφάλειας τροφίμων ενέκρινε τη χρήση της στέβια σε αυτή τη χώρα.

Η φυσική προέλευση της στέβια οδήγησε στην υπεροχή της στην αγορά των γλυκαντικών με άμεσο αποτέλεσμα τη χρήση της σε πολλές χώρες όπως η Κίνα, Η Ιαπωνία, η Βραζιλία, το Ταϊβάν, η Μαλαισία, ΗΠΑ.

Και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν θα μπορούσα να είναι διαφορετικά. Η στέβια έγινε πολύ γρήγορα γνωστή και αρεστή σε υψηλό ποσοστό του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, αρκετές εγχώριες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τη στέβια ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα όπως: ροφήματα, αναψυκτικά, σοκολάτες και επιδόρπια.

Λίγες θερμίδες, όλη η γλύκα στέβια θερμίδες αδυνάτισμα

Η αντικατάσταση της κοινής ζάχαρης με στέβια στη βιομηχανία τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική εφόσον μείωσε σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο αγαπημένων τροφών, όπως τα γλυκά.

Συγκρίνοντας τα αριθμητικά δεδομένα  100γρ ενός επιδορπίου με ζάχαρη και 100γρ του αντίστοιχου με στέβια δίνουν λιγότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και σάκχαρα, γεγονός που καθιστά ένα τέτοιο γλυκό καταλληλότερο να ενσωματωθεί σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα, η χρήση στέβια στην παρασκευή γλυκών συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή, αφού σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι γλυκοζίτες του φυτού στέβια δεν είναι ζυμώσιμοι όπως η ζάχαρη και δεν προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.

Η γεύση μετράει…

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της κατανάλωσης των επιδορπίων με στέβια είναι ότι διατηρούν τη γεύση των κλασικών γλυκών και αποτελούν ιδανική λύση για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή του, αλλά δεν θέλει να χρησιμοποιεί τεχνητά γλυκαντικά, ενώ ταυτόχρονα επωφελείται και από τις ευρύτερες ευεργετικές δράσεις της στέβια.

Τι υποστηρίζουν οι έρευνες

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και ομαλοποιώντας την αντίδραση στη γλυκόζη. Επίσης, λόγω των αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων της μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, έχει επικουρική δράση στο αδυνάτισμα αφού πέραν του μηδενικού της θερμιδικού περιεχόμενου και γλυκαιμικού δείκτη, η στέβια, όπως δείχνουν κάποιες έρευνες, αναστέλλει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής.

Συμπερασματικά, η ένταξη στην καθημερινή διατροφή του γλυκαντικού στέβια και τροφίμων που την εμπεριέχουν, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του βάρους, στη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα  και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc, επιστημονική υπεύθυνη “ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ” Καλύβια Αττικής, Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)

Επιστημονική επιμέλεια:  Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Πηγή: Pathfinder 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top