10 τρόποι να κόψετε τον λόξυγγα στον… λόξυγγα!

hiccups.jpg

 

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε την επόμενη φορά που θα σας πιάσει λόξυγγας, πώς θα τον σταματήσετε, αλλά και τι πρέπει να αποφεύγετε για να σας πιάσει ποτέ ξανά

Είναι συνήθως ακίνδυνος, αλλά πολύ ενοχλητικός, και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι αρκετές ώρες. Μιλάμε βέβαια για το λόξυγγα! Όλοι μας έχουμε ακούσει διάφορους τρόπους για να τον σταματήσουμε, όπως λ.χ να κρατήσουμε την αναπνοή μας, να πιούμε νερό κτλ. Ρωτήσαμε λοιπόν τους ειδικούς και καταγράψαμε όλους τους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν. Κάποιοι σίγουρα θα σας φανούν αποτελεσματικοί.

Πώς προκαλείται ο λόξυγγας

Αν και δεν έχει απολύτως εξακριβωθεί ο μηχανισμός του και οι αιτίες που τον προκαλούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόξυγγας ίσως να οφείλεται στον ερεθισμό των νεύρων που ελέγχουν το διάφραγμα (ο κύριος αναπνευστικός μυς, που βρίσκεται ανάμεσα στην κοιλιά και στο θώρακα). Ακόμη, άλλες φορές ο λόξυγγας μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό του φρενικού νεύρου, δηλαδή του νεύρου που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει στο διάφραγμα. Μπορεί επίσης να είναι αντανακλαστικός ή να τον “προκαλέσει” κάποιο γειτονικό όργανο του διαφράγματος, για παράδειγμα ο ερεθισμός του οισοφάγου.

Μήπως φταίει κάποιο πρόβλημα υγείας;

Ο λόξυγγας που επιμένει, μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, σε ήπια γαστρίτιδα, νεύρωση στομάχου, διαφραγματοκήλη, λοιμώξεις κλπ. Εάν, λοιπόν, ο λόξυγγας κρατά πάνω από μία μέρα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς ίσως να είναι σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παθολόγο, ο οποίος, αν χρειαστεί, μπορεί να σας παραπέμψει σε πνευμονολόγο ή γαστρεντερολόγο. Ακόμη, ένας λόξυγγας μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες, όπως στρες ή νευρικότητα.

Αυτό το ξέρατε;

Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια λόξυγγας κράτησε 69 χρόνια και πέντε μήνες . Ο Charles Osboune άρχισε να έχει λόξυγγα από το 1922 και του σταμάτησε το 1990. Για αυτόν το λόγο γράφτηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Δυστυχώς, όμως, πέθανε ένα χρόνο μετά.

Tips για να κόψετε τον λόξυγγα

1 Κρατήστε την αναπνοή σας

Αν κρατήσετε για λίγο την αναπνοή σας, είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να σταματήσετε το λόξυγγα. Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό, που προκαλείται όταν κρατάμε την αναπνοή μας, συχνά δρα κατασταλτικά στο ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα. Είναι σημαντικό να έχετε κρατημένη την αναπνοή σας τη στιγμή που σας έρχεται λόξυγγας.

2 Κάντε τον κατάλληλο χειρισμό

Πρόκειται για την εξίσωση των πιέσεων ή αλλιώς “χειρισμός Valsava”. Κλείστε τη μύτη και το στόμα σας και προσπαθήστε να εκπνεύσετε στέλνοντας τον αέρα προς τα αυτιά . Είναι πολύ πιθανό να σταματήσει ο λόξυγγας, στην περίπτωση που αυτός προκαλείται από ερεθισμό της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία είναι ένα μικρό “σωληνάκι” το οποίο ενώνει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα.

3 Πιείτε αφεψήματα

Χρήσιμο στην αντιμετώπιση του λόξυγγα είναι το χαμομήλι, το οποίο διαθέτει σπασμολυτικές ιδιότητες. Ακόμη, τα αφεψήματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι ο δυόσμος και η μέντα, που έχουν έντονη γεύση. Επίσης, χρήσιμη μπορεί να φανεί η βαλεριάνα, που έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, στην περίπτωση που ο λόξυγγας είναι νευρικής αιτιολογίας.

4 Αναπνεύστε σε σακούλα

Μια ακόμη πρόταση είναι να εκπνεύσουμε δυνατά μέσα σε μια χαρτοσακούλα για 10 με 15 φορές. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε το ίδιο με το κράτημα της αναπνοής, δηλαδή θα αυξηθούν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα με τη σειρά της θα δράσει κατασταλτικά στο κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το λόξυγγα). Προσέξτε όμως να μη χρησιμοποιήσετε τη χαρτοσακούλα περισσότερο από ένα με δύο λεπτά.

5 Πιέστε τα κατάλληλα σημεία

Σύμφωνα με τους ρεφλεξολόγους, αν πιέσετε κάποια κατάλληλα σημεία, είναι πολύ πιθανό να σας περάσει ο λόξυγγας. Το σημείο που πρέπει να πιέσετε, περίπου για ένα λεπτό, είναι το “νεφρό 1”. Βρίσκεται στην πατούσα κάτω από το μαλακό σημείο που είναι κάτω από το μεγάλο δάκτυλο. Ένα ακόμη σημείο που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο λόξυγγας βρίσκεται στη “λακουβίτσα” που εντοπίζεται πίσω από το λοβό του αυτιού. Μπορείτε να πιέσετε για ένα λεπτό το συγκεκριμένο σημείο, αναπνέοντας και εκπνέοντας αργά.

6 Ρωτήστε το φαρμακοποιό

Αν ο λόξυγγας επιμένει, μπορεί να τον σταματήσει με κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο θα πρέπει να λάβετε αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Συνήθως για το λόξυγγα χορηγούνται σπασμολυτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να τον καταστέλλουν. Ακόμη, αν ο λόξυγγας είναι νευρικός, μπορεί να βοηθήσει ένα ήπιο ηρεμιστικό, που θα σας γράψει ο γιατρός σας. Επίσης, τα φάρμακα που καταστέλλουν τα γαστρικά οξέα μπορούν να σταματήσουν το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα όταν οφείλεται σε οισοφαγίτιδα, μία πάθηση που προκαλείται από αναγωγή των γαστρικών οξέων μέσα στον οισοφάγο.

7 Δοκιμάστε λίγη ζάχαρη

Ένας ακόμη πρακτικός τρόπος να σταματήσετε το λόξυγγα είναι να τοποθετήσετε λίγη ζάχαρη κάτω από τη γλώσσα σας και να την αφήσετε να λιώσει αργά-αργά. Δεν έχει σημασία αν θα δοκιμάσετε άσπρη ή μαύρη ζάχαρη. Η ζάχαρη θεωρείται ότι σταματάει το λόξυγγα, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό. Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε παλιότερα στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, αναφέρθηκε ότι στα 19 από τα 20 άτομα που είχαν λόξυγγα, τους σταμάτησε αμέσως μόλις κατανάλωσαν μία κουταλιά ζάχαρης. Μπορείτε ακόμη, για να σταματήσετε τον λόξυγγα, να φάτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι.

8 Πιείτε ένα ποτήρι νερό !

Δοκιμάστε να πιείτε αργά και “μονορούφι” ένα ποτήρι δροσερό νερό. Πίνοντας νερό, ουσιαστικά είναι σαν να κρατάμε την αναπνοή μας. Επιπλέον, η απότομη είσοδος του δροσερού νερού, ίσως να “διακόπτει” κατά κάποιον τρόπο την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και το διάφραγμα (το νερό κατά τη διαδρομή του περνάει κοντά από τα νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το διάφραγμα). Ο λόξυγγας άλλωστε είναι μια ακούσια σύσπαση του διαφράγματος που ο οργανισμός μας κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και πίνοντας νερό τον ξεγελάμε απασχολώντας τον και έτσι κατά κάποιον τρόπο “χαλάμε” αυτή την περιοδικότητά του. Το νερό αποτελεί ίσως την πιο κλασική μέθοδο αντιμετώπισης του λόξυγγα και κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες παραλλαγές της, όπως λ.χ να προσθέσουμε σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό μέλι ή ζάχαρη. Μία ακόμη λύση είναι να μασήσουμε και να καταπιούμε πολύ αργά λίγο ψωμί.

9 Μασήστε μια φέτα λεμόνι

Για να σταματήσετε το λόξυγγα, μασήστε μία φέτα λεμόνι ή πιείτε μία κουταλιά χυμό λεμονιού. Το έντονο ερέθισμα του λεμονιού “αποπροσανατολίζει” κατά κάποιον τρόπο το μηχανισμό του λόξυγγα και ίσως να τον σταματήσει.

10 Ακουμπήστε ένα παγάκι στο λαιμό

Για να σταματήσουν το λόξυγγα, οι Νορβηγοί ακουμπούν ένα παγάκι για ένα λεπτό κοντά στο “μήλο του Αδάμ”. Μπορείτε να τυλίξετε το παγάκι σε μια πετσέτα. Συχνά, με τον τρόπο αυτό ο λόξυγγας σταματάει. Ο πάγος πετυχαίνει ό,τι και ένα ποτήρι δροσερό νερό.

Συμβουλές

*Ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά του λόξυγγα είναι να μην τρώτε βιαστικά. Το διάφραγμα ερεθίζεται όταν τρώμε υπερβολικές ποσότητες ή βιαστικά.
*Αν παρατηρήσετε ότι κάποιες τροφές σάς προκαλούν λόξυγγα, προσπαθήστε να τις περιορίσετε. Συνήθως ενοχοποιούνται τα πικάντικα και τα αναψυκτικά, αν παρατηρήσετε ότι σας προκαλούν λόξυγγα. Αποφύγετε ακόμη να καταναλώνετε πολύ ζεστά ή πολύ παγωμένα φαγητά.
*Ξαπλώστε, σηκώνοντας αργά το γόνατο και κρατώντας το για λίγο στο στήθος.
*Ακόμη, μπορείτε να βάλετε το δάχτυλό σας στο φάρυγγα, σαν να θέλετε να προκαλέσετε εμετό.
*Μπορείτε ακόμη να κάνετε γαργάρες με νερό. Προσέξτε όμως, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να στραβοκαταπιείτε.

 

λόξυγγας-αντιμετώπιση, λόξυγγας-αιτίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top