Οι 10 πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις της δεκαετίας (Μέρος Β’)

brett-meliti-RgkYMfFopIA-unsplash.jpg

Τι έχει καταφέρει η επιστήμη τα τελευταία δέκα χρόνια; Πάμε να ξεχωρίσουμε κάποιες εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έκαναν οι επιστήμονες…

Οι χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και διατριβές που εκδίδονται κάθε χρόνο, ρίχνουν φως σε πολλά και ποικίλα θέματα, όπως την εξέλιξη των αστεριών, ή τις συνεχείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τα οφέλη του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό και την ανάλυση της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της γάτας σας. Με τόσες δημοσιεύσεις και έρευνες που κατακλύζουν τη σημερινή εποχή, είναι σχετικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι είναι ενδιαφέρον και αν τελικά είναι φήμη ή ανακρίβεια.

Μέσα σε ένα εξεταζόμενο διάστημα 10 ετών, πάμε να ξεχωρίσουμε κάποιες εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έκαναν οι επιστήμονες και αναμφίβολα αποτελούν σημαντικά βήματα προς την εξέλιξη και της ανθρώπινης σκέψης και της ζωής γενικότερα.

Το χρώμα των δεινοσαύρων

Η δεκαετία ξεκίνησε με μια επιστημονική ανακάλυψη για τον τομέα της παλαιοντολογίας. Οι επιστήμονες, κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά, τα αληθινά χρώματα των δεινοσαύρων που κατοικούσαν κάποτε στη γη. Τον Ιανουάριο του 2010, βρέθηκαν χρωστικές ουσίες στα απολιθωμένα φτερά του Sinosauropteryx, ενός δεινοσαύρου που ζούσε στην Κίνα πριν από 120 με 125 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις οποίες, το προϊστορικό αυτό πλάσμα είχε ουρά καφέ-κόκκινου χρώματος και ρίγες. Σε μια άλλη περίπτωση το 2017, βγήκε το συμπέρασμα ότι πολλές φορές τα χρώματα ενός δεινοσαύρου είχαν διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνεται ένα με το περιβάλλον γύρω του. Η μελέτη απολιθωμένων χρωστικών ουσιών συνεχίζει να φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για την προϊστορική ζωή στον πλανήτη Γη.

Επαναπροσδιορισμός της θεμελιώδους μονάδας της μάζας

Τον Νοέμβριο του 2018, επιστήμονες από όλο τον κόσμο ψήφισαν να αλλάξει ο ορισμός του ενός χιλιογραμμαρίου, της θεμελιώδους μέτρησης της μάζας. Αντί να μετρήσουν το βάρος ενός χιλιογραμμαρίου ζυγίζοντας ένα αντικείμενο, όπως ίσχυε παλιότερα, τώρα χρησιμοποιούν μια σταθερά της φύσης για να μετρήσουν τη μάζα. Χάρη σε μια εξειδικευμένη ζυγαριά, γνωστή και ως Kibble balance, οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια το βάρος ενός χιλιογραμμαριού, σύμφωνα με την ηλεκτρομαγνητική δύναμη που απαιτείται για την ανύψωσή του. Αλλαγές μετρήσεων δεν έγιναν μόνο στα χιλιογραμμάρια, αλλά και στη μονάδα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, Κέλβιν, στη μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, Αμπέρ κ.ά. Αυτές οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα για πιο ακριβείς μετρήσεις υλικών όπως τα φάρμακα.

Η αλληλουχία του πρώτου αρχαίου ανθρώπινου γονιδιώματος

Με ένα καινούριο εργαλείο, το 2010, οι επιστήμονες κατάφεραν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για ένα γονιδίωμα ενός ανθρώπου που ζούσε στη γη πριν 4.000 χρόνια. Η πρώτη, σχεδόν ολοκληρωμένη ανακατασκευή ενός γονιδιώματος από αρχαίο DNA άνοιξε την πόρτα στην επιστήμη της ανθρωπολογίας και της γενετικής, αποκαλύπτοντας περισσότερες πληροφορίες από ποτέ για τους αρχαίους ανθρώπινους πολιτισμούς. Με αυτά τα νέα δεδομένα, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν τα μεταναστευτικά βήματα αρχαίων πολιτισμών, 5.000-15.000 χρόνια πριν.

Ανακάλυψη εμβολίου και νέων θεραπειών στην αντιμετώπιση του Ebola

Στη δεκαετία που μας πέρασε, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού Ebola στην ιστορία. Ο ιός Ebola θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Μόλυνε περισσότερους από 28.600 ανθρώπους και σκότωσε τουλάχιστον 11.325. Το 2016, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το εμβόλιο Ervebo το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό εναντίον του ιού, όπως επίσης συνεχίζουν να αναπτύσσονται νέες θεραπείες που θα καταπολεμούν τον ιό αφού έχει μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το CERN εντόπισε το Μποζόνιο Higgs

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι φυσικοί εργάζονται πυρετωδώς για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του περίφημου σωματιδίου του Higgs. Το 2012, δύο επιστημονικές ομάδες στο CERN, χρησιμοποίησαν το Large Hadron Collider (LHC) έτσι ώστε να εντοπίσουν το μποζόνιο με την ίδια μάζα είχε προβλέψει ο Peter Higgs μαζί με τον François Englert τη δεκαετία του 1960. Στους ίδιους, το 2013, απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Δ Γολεγός

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top