Ράμματα: επούλωση χωρίς σημάδι

plastic-surgery-services.jpg

Στην περίπτωση που κάνατε ράμματα, είτε σε επέμβαση είτε λόγω κάποιου τραυματισμού πάντα υπάρχει πιθανότητα ουλών. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε αυτό το ενδεχόμενο…

Μήπως ως παιδί, αν χτυπήσατε το γόνατό σας; Ξέρετε ήδη ότι αυτό μπορεί να σας αφήσει μια ουλή ως ενθύμιο σε όλη σας τη ζωή.

Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές επεμβάσεις – ακόμη και για την αισθητική χειρουργική – ανεξάρτητα από την ικανότητα του χειρουργού σας. Κάνοντας μια τομή, η οποία συνήθως απαιτεί κοπή του δέρματος, μπορεί να αποκτήσετε ουλές.

Φυσικά, η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από λιγότερο ειδικευμένο χειρουργό μπορεί να οδηγήσει σε πιο εκτεταμένη ουλή, αλλά συχνά η ικανότητα του χειρουργού δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό το ενδεχόμενο.  Αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο είναι η προδιάθεση σας.

Γιατί η ικανότητα του χειρουργού δεν κάνει τη διαφορά σε πολλές περιπτώσεις; Επειδή ο χειρουργός σας δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο άσχημα θα αντιδράσει το δέρμα σας δημιουργώντας κάποια ουλή.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των ουλών με καλή φροντίδα της τομής και μαθαίνοντας για άλλες μεθόδους πρόληψης των ουλών, αλλά και μερικούς από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία ουλών.

Παράγοντες κινδύνου ουλών που δεν μπορείτε να αλλάξετε

Ορισμένοι παράγοντες πέρα από τον έλεγχό σας που επηρεάζουν τη δημιουργία ουλών. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά βοηθούν να γνωρίζετε εάν θα αποκτήσετε αντιαισθητικές ουλές μετά την επέμβαση.


Παράγοντες κινδύνου για ουλές

Η ηλικία σας

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ελαστικό και λεπτότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το κολλαγόνο (το οποίο κάνει το δέρμα ελαστικό) μειώνεται καθώς γερνάμε και το στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα μας γίνεται λεπτότερο. Η ηλικία σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, την έκθεση σε περιβαλλοντικούς άλλα και ο τρόπος ζωής, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το δέρμα να μην επουλώνεται τόσο καλά όσο και όσο γερνάμε. Το όφελος στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι ατέλειες που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, όπως η ηλιακές βλάβες, λειτουργούν βοηθητικά στην απόκρυψη ουλών που μπορεί να είναι πιο εμφανείς στο νεότερο δέρμα.

Το χρώμα σας

Ορισμένοι είναι πιο πιθανό να υποστούν ουλές πιο εμφανείς από άλλους. Γενικά, οι ουλές παραμένουν λιγότερο εμφανείς ότι το χρώμα είναι κοντά στο χρώμα του δέρματος  που τις περιβάλλει. Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα σχεδόν δεν κάνουν εμφανείς ουλές και αυτές εξαφανίζονται με το χρόνο. Όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι ουλές τους είναι πιο έντονες από τον περιβάλλοντα ιστό.

Γενετική (κληρονομική) τάση για ουλές

Εάν, οι γονείς ή τα αδέλφια σας τείνουν να δημιουργούν έντονες ουλές, είναι πιθανό να πάθετε και εσείς  το ίδιο. Εάν έχετε οικογενειακή προδιάθεση για ουλές, ίσως καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον χειρουργό σας.

Μέγεθος και βάθος της τομής σας

Μια μεγάλη τομή, είναι πολύ πιο πιθανό να αφήσει μια ουλή σε σχέση με μια μικρή τομή. Όσο βαθύτερη και μεγαλύτερη είναι η τομή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαδικασία επούλωσης και τόσο μεγαλύτερη και η τάση για ουλές. Επιπλέον, μια μεγαλύτερη τομή μπορεί να εκτεθεί σε μεγαλύτερη καταπόνηση καθώς κινείστε, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βραδύτερη επούλωση της ουλής.

Πόσο γρήγορα θεραπεύεται το δέρμα σας;

Μπορεί να είστε ένας από τους γενετικά ευλογημένους ανθρώπους που το δέρμα τους επουλώνεται μαγικά, γρήγορα και εύκολα και έτσι θα έχετε ελάχιστες ουλές. Από την άλλη μπορεί να έχετε δέρμα που τείνει να επουλώνεται αργά. Στην δεύτερη περίπτωση πιθανώς να αντιμετωπίζετε και κάποια υποκείμενη νόσο, όπως ο διαβήτης, που σας επιβραδύνει την επούλωση του δέρματος. Το πόσο γρήγορα θεραπεύετε είναι ένα προσωπικό πράγμα και μπορεί να αλλάξει με ασθένεια ή τραυματισμό.

Πώς να αποτρέψετε τις ουλές μετά από χειρουργική επέμβαση

Από την άλλη, πρόληψη των ουλών σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στους παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε. Ορισμένοι από αυτούς είναι απλοί, όπως να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες που σας δίνει ο χειρουργός. Κάποιες άλλες ενέργειες μπορεί να μην είναι τόσο εύκολες, όπως η διακοπή του καπνίσματος.

Κάπνισμα: Όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο για ουλές, αλλά μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη θεραπεία σας. Το κάπνισμα είναι ένας τόσο σημαντικός παράγοντας κινδύνου που πολλοί πλαστικοί χειρουργοί δεν υποβάλλουν σε επέμβαση έναν ασθενή εάν δεν σταματήσει εντελώς το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ αφυδατώνει τόσο το σώμα όσο και το δέρμα, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική κατάσταση της υγείας σας. Όσο τα ράμματα της επέμβασης επουλώνονται, αποφύγετε το αλκοόλ και προτιμήστε ροφήματα που δεν περιέχουν καφεΐνη.

Διατροφή: Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στην πρόσληψη πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία στην επούλωση του δέρματος, οπότε είναι απαραίτητο να παρέχετε στο σώμα σας επαρκή πρωτεΐνη (κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρι, θαλασσινά, βόειο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα) για να επιτρέψετε στο δέρμα σας να επουλωθεί ταχύτερα. Αν δεν σας αρέσει να τρώτε κρέας, τα προϊόντα σόγιας παρέχουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση ως πηγή πρωτεϊνών.

Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και καρδιακά προβλήματα. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, θα νιώσετε δίψα και η συνολική κατάσταση της υγεία σας θα επιβαρυνθεί. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι. Μπορείτε να διαπιστώσετε αν είστε καλά ενυδατωμένοι όταν τα ούρα σας θα είναι σχεδόν άχρωμα ή ανοιχτόχρωμα.

Το βάρος σας: Εάν είστε υπέρβαροι, ενδέχεται να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης αντιαισθητικής ουλής. Γιατί; Το λίπος κάτω από το δέρμα σας μπορεί να λειτουργήσει ενάντια και στις καλύτερες προσπάθειες του χειρουργού σας και να αποτελέσει τροχοπέδη στην επούλωση του δέρματος χωρίς ράμματα.

Πρόληψη μόλυνσης: Η καλή φροντίδα της τομής, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη της λοίμωξης, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη των ουλών μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Σε περίπτωση τραυματισμού

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σημάδι μπορεί να μείνει ακόμη και από ένα μικρό ατύχημα που θα προκαλέσει πληγή στο δέρμα. Στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε ράμματα μετά από έναν τραυματισμό, έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε αυτά να γίνουν από πλαστικό χειρουργό (συνήθως σε όλα τα νοσοκομεία εφημερεύει και πλαστικός χειρουργός). Οι γιατροί πάντως, όταν πρόκειται για τομή (ή πληγή) στο πρόσωπο, χρησιμοποιούν πολύ λεπτά ράμματα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top