3 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το…. κουτσομπολιό

young-false-blond-woman-whispering-secret-in-another-womans-ear-outdoors_r-ykjkhx__F0000.png

Το κουτσομπολιό  είναι για πολλούς μια ευχάριστη ασχολία με την οποία περνούν το χρόνο τους. Ωστόσο έχει και κάποιες παράπλευρες επιπτώσεις…

Οι κουτσομπόληδες είναι πιο υγιείς

Αν κάθε φορά που κουτσομπολεύετε νοιώθετε ενοχές μια μελέτη έρχεται να σας απενοχοποιήσει: το να μοιράζεται κανείς αρνητικά σχόλια με άλλους έχει ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του. Σύμφωνα με ερευνητές από στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, το κουτσομπολιό μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε νέες γνωριμίες ή να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες. Αυτό όμως έχει και θετικές επιπτώσεις για την υγεία μας, αφού όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, όσοι έχουν φίλους και μεγάλο κοινωνικό κύκλο έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους μοναχικούς. Πηγή: «Personal Relationships»

Ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Παβία το κουτσομπολιό μεταξύ φίλων ή συναδέλφων βοηθάει τις κοινωνικές σχέσεις. Οι Ιταλοί ειδικοί εξέτασαν την επίδραση του κουτσομπολιού σε πάνω από 20 γυναίκες. Σκοπός τους ήταν να μελετήσουν την επίδραση του κουτσομπολιού στον εγκέφαλο.  Οι ειδικοί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των γυναικών απελευθερώνει περισσότερη ωκυτοκίνη μετά το κουτσομπολιό συγκριτικά με την εικόνα του εγκεφάλου μετά από μια αδιάφορη συζήτηση. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» αφού ως ορμόνη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, καλλιεργεί την εγγύτητα και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η χαρά του κουτσομπολιού ισοδυναμεί με… λαχείο

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες το κουτσομπολιό αρέσει σε όλους άσχετα, αν το παραδέχονται ή όχι. Ο λόγος είναι ότι προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, ειδικά όταν διαβάζουμε κάτι αρνητικό, που αφορά κάποιο γνωστό ή διάσημο πρόσωπο.  Σύμφωνα με τη μελέτη όταν ακούει κανείς κουτσομπολιά για διασημότητες, ενεργοποιείται το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, με τον ίδιο τρόπο όπως όταν τρώει κάποιο φαγητό που του αρέσει ή όταν κερδίζει το λαχείο! Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Neuroscience.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top