Πονοκέφαλος: μήπως σας τον προκαλεί το φαγητό;

headache-2.jpg

Ο πονοκέφαλος και το φαγητό μερικές φορές συνδέονται άρρηκτα… Δείτε αν ευθύνεται κάποια τροφή για τους πονοκεφάλους σας…

Είναι το φαγητό ή το ποτό που προκαλεί τον πονοκέφαλο σας ή φταίει κάποιο από τα πολλά συστατικά ή χημικά που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα; Υπάρχουν και άλλοι περίπλοκοι παράγοντες. Δείτε τι μπορεί να φταίει

Ποια τρόφιμα και ποτά πιστεύεται ότι προκαλούν πονοκεφάλους σε ευαίσθητα άτομα; Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά τρόφιμα που προκαλούν πονοκέφαλο προέρχονται από αναφορές ασθενών και όχι από επιστημονικές μελέτες. Παρά την έλλειψη μελετών, ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που αναφέρεται ότι δυνητικά προκαλούν πονοκέφαλο είναι τα εξής:

Τυρί ωρίμανσης (μπλε τυρί, brie, τσένταρ, αγγλικό στιλ, φέτα, γοργόντζολα, μοτσαρέλα, κουβέρτα, παρμεζάνα, ελβετικό)

Το αλκοόλ (το κόκκινο κρασί, η μπύρα, το ουίσκι, και η σαμπάνια είναι τα ποτά που ευθύνονται πιο συχνά)

Φιστίκια, φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί

Πίτσα ή άλλα προϊόντα με βάση την ντομάτα

Τσιπς πατάτας

Συκώτι κοτόπουλου και άλλα κρέατα πατέ

Καπνιστό ψάρι

 Τουρσί (τουρσιά, ελιές, λάχανο τουρσί)

 Ψωμί με μαγιά, φρέσκα προϊόντα ζύμης (ντόνατς, κέικ, σπιτικά ψωμιά)

Μαγιά μπύρας που βρίσκεται σε φυσικά συμπληρώματα

Κράκερ και επιδόρπια που περιέχουν τυρί

Κρεμμύδια, σκόρδο

Αβοκάντο

Ορισμένα φρέσκα φρούτα, όπως ώριμες μπανάνες, εσπεριδοειδή, παπάγια, δαμάσκηνα, σμέουρα, ακτινίδια και ανανάς

Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες)

Σούπες κρέατος ή κονσέρβες με σούπες

Γαλακτοκομικά προϊόντα, ξινή κρέμα, βουτυρόγαλα, γιαούρτι

Σοκολάτα

Ποτά με καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι και κόλα

Ασπαρτάμη και άλλα τεχνητά γλυκαντικά

Αλλαντικά, πεπερόνι, άλλα αλλαντικά

Γλουταμινικό νάτριο (MSG) που περιέχει προϊόντα όπως σάλτσα σόγιας.

Διαβάστε ακόμη

Γιατροσόφια για να αποφύγετε το Hangover

 

Πόσο συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι από τα τρόφιμα;

Μόνο περίπου το 20% των ασθενών με πονοκέφαλο πιστεύεται ότι είναι ευαίσθητοι στα τρόφιμα.

 

Πώς μπορώ να προσδιορίσω ποια τρόφιμα και ποτά μου προκαλούν πονοκέφαλο;

Μια κοινή τακτική για να καταλάβετε από τι προκαλείται ο πονοκέφαλος είναι να τσεκάρετε τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε καθημερινά καταγράφοντας τα σε ένα ημερολόγιο. Μπορεί να πείτε ότι έχετε ευαισθησία σε ένα συγκεκριμένο φαγητό ή ποτό εάν εκδηλώσετε πονοκέφαλο σε 20 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι, παρόλο που ακούγεται απλό να παρακολουθείτε τι τρώτε για να καταλάβετε ποια τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν τον πονοκέφαλό σας, δεν είναι τόσο. Είναι όντως το φαγητό ή το ποτό που προκαλεί τον πονοκέφαλό σας ή ευθύνεται κάποιο από τα πολλά συστατικά ή χημικά που κρύβονται σε αυτό; Τα τρόφιμα αποτελούνται από πολλά συστατικά και περιέχουν χημικές ουσίες. Οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν νιτρικά / νιτρώδη άλατα, φαινυλαιθυλαμίνη, θειώδη άλατα, τανίνες, τυραμίνη, σαλικυλικά, ασπαρτάμη, πρόσθετο σάκχαρο, αλκοόλ, καφεΐνη, γλουτένη, γλουταμινικό άλας και καψαϊκίνη. Όλα αυτά έχουν συνδεθεί με την πρόκληση πονοκέφαλου.

Ακόμη, πέρα ​​από την κατανάλωση τροφών, ποτών και των συστατικών / που περιέχουν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και που μπορεί να περιπλέξουν τον προσδιορισμό της πραγματικής αιτίας του πονοκεφάλου σας. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνίστανται στα εξής:

1) Είχατε πρόσφατη αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για πονοκέφαλο ή τη δοσολογία της;

2) Χάσατε / παραλείψατε ένα γεύμα ή φάγατε νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο;

3) Ήσασταν καλά ενυδατωμένοι ή νομίζετε ότι η πρόσληψη υγρών ήταν πιο περιορισμένη από την τυπική πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος;

4) Πόσες ώρες κοιμηθήκατε  τη νύχτα πριν από τον πονοκέφαλο;

5) Ποια σωματική δραστηριότητα κάνατε πριν εμφανιστεί ο πονοκέφαλος;

6) Παρουσιάστηκαν αγχωτικά γεγονότα πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος;

7) Σε ποιο στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου (ορμονικές αλλαγές) ήσασταν όταν ξεκίνησε ο πονοκέφαλος;

8) Πώς ήταν ο καιρός πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλός σας; (Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο ηλιακό φως, υψηλή υγρασία, θυελλώδη άνεμο, υψηλή υγρασία)

9) Έχετε οικογενειακό ιστορικό πονοκεφάλου;

Με τόσους πολλούς περίπλοκους παράγοντες, ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για να μειώσω την πιθανότητα να εκδηλώσω πονοκέφαλο;

Το να γνωρίζετε τα τρόφιμα, τα ποτά και το πιο σημαντικό, τα συστατικά και τις χημικές ουσίες που έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν πονοκέφαλο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και ένα καλό σημείο εκκίνησης. Λάβετε υπόψη ότι οι πονοκέφαλοι διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Επίσης, πρέπει να καταλάβετε ότι ο εντοπισμός μιας αιτίας που πυροδοτεί έναν πονοκέφαλο είναι δύσκολος γιατί τα φαγητά ή τα συστατικά που εμπλέκονται μπορεί να έχουν καταναλωθεί ώρες ή ακόμη και ημέρες πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου, ενώ και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση πονοκεφάλου.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα πονοκέφαλου; Η καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι να αρχίσετε να ελέγχετε τα ύποπτα τρόφιμα και τα συστατικά τους. Ένα οικογενειακό ιστορικό είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Ωστόσο, φροντίστε να κοιμάστε καλά, να μην παραλείπετε γεύματα, να πίνετε αρκετό νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να ασκείτε τακτικά. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, τα ποτά και τα συστατικά τους, σίγουρα δεν είναι κακό να προσπαθήσετε να καταλάβετε εάν ένα ή περισσότερα είδη τροφίμων (ή συστατικά) μπορεί να προκαλέσουν τον πονοκέφαλό σας. Αποκλείετε ένα κάθε φορά για εβδομάδες ή μήνες και καταγράψτε αυτές τις πληροφορίες σε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου. Κόψτε ένα φαγητό μόνο εάν έχετε υψηλή υποψία ότι σας προκαλεί πονοκεφάλους, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να περιορίσετε τα τρόφιμα που απολαμβάνετε! Σε αυτό το ημερολόγιο, παρακολουθήστε επίσης και άλλους παράγοντες που υφίστανται εντός 24 ωρών από την εκδήλωση του πονοκέφαλου ( αν τρώτε σωστά, αν παραλείψατε γεύματα, αν αντιμετωπίσατε ένα αγχωτικό συμβάν, αν βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό κύκλο κ.λπ.). Με όλες αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή σας, μπορείτε να αρχίσετε να διακρίνετε και να ανακαλύπτετε μόνοι σας τους παράγοντες που προκαλούν τον πονοκέφαλο.

Χρήσιμες συμβουλές

Ακολουθείτε  μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή γεμάτη λαχανικά, φρέσκα τρόφιμα και πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά.

 Αποφύγετε τα επεξεργασμένα (συσκευασμένα) τρόφιμα.

 Μην παραλείπετε γεύματα.

Εάν δεν αναγνωρίζετε τι υπάρχει στην ετικέτα, είναι καλύτερα να μην το φάτε.

 

Διαβάστε ακόμη

Ποιος γιατρός θα αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλό μου;

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top