7 άγνωστες πληροφορίες για τους Άγγλους

Parliamentary-buildings-Big-Ben-in-London-United-Kingdom.jpg

Μάθετε επτά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους Άγγλους που θα σας κάνουν εντύπωση…

1. Οι Άγγλοι καταναλώνουν 165 εκατομμύρια τσάι κάθε μέρα

Είτε με γάλα είτε με ζάχαρη, είναι πασιφανές ότι στους Άγγλους αρέσει το τσάι, αφού όπως έχει υπολογιστεί καταναλώνουν την τρομακτική ποσότητα των 165 εκατομμυρίων φλιτζανιών σε ημερήσια βάση, ή αλλιώς  60 δισεκατομμύρια ανά χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 900 φλιτζάνια για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί στη χώρα. Το τσάι ως παράδοση εδραιώθηκε στον Βρετανικό πολιτισμό, και στις μέρες μας μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι είτε στο διάλλειμα σας στη δουλειά  είτε το απόγευμα σε αριστοκρατικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Το  γιατί οι Άγγλοι αγαπούν το τσάι τόσο πολύ είναι πολύπλευρο ζήτημα. Υπάρχει, φυσικά, το γεγονός της γεύσης και έτσι το τσάι μπορεί  να συνοδεύεται τέλεια με ένα βούτημα. Υπάρχει επίσης η ζεστασιά που σου παρέχει ένα φλιτζάνι τσάι, η οποία δένει απόλυτα με τον κρύο καιρό της Αγγλίας. Ωστόσο, κατά βάθος το τσάι αποτελεί κομμάτι της Βρετανικής κουλτούρας, ξεκινώντας από εκατοντάδες χρόνια πριν και πηγάζει από την αξία του να θεωρείσαι γνήσιος Άγγλος.

 

2. Στους Βρετανούς αρέσει να παραπονιούνται

Στους Βρετανούς αρέσει να παραπονιούνται για τα πάντα! Μεταξύ άλλων το πιο δημοφιλές πράγμα  για το οποίο οι Βρετανοί παραπονιούνται είναι ο καιρός. Ο καιρός στην Αγγλία είναι τόσο πολύ απρόβλεπτος και αλλάζει διαρκώς, έτσι ώστε το ένα λεπτό να υπάρχει ηλιοφάνεια και το επόμενο να  βρέχει καρεκλοπόδαρα!. Πάντα υπάρχει κάτι για να παραπονεθούν και αυτό επιπλέον χρησιμεύει για την έναρξη μιας συζήτησης. Αυτός, επίσης,  είναι ένας τρόπος για να διασπαστεί η προσοχή και να μην συζητάνε για σοβαρότερα ζητήματα, όπως η πολιτική. ¨Όπως και να έχουν τα πράγματα το να γκρινιάζεις για τον καιρό αποτελεί αγγλικό σήμα κατατεθέν. Κάτι άλλο για το οποίο γκρινιάζουν οι Άγγλοι είναι οι ουρές. Είτε πρόκειται για την σειρά αναμονής στο σούπερ μάρκετ,  στο έλεγχο εισιτηρίων στο αεροδρόμιο ή στην τράπεζα οι Άγγλοι θα γκρινιάξουν. Παρόλο που θεωρείται αγένεια να φωνάξετε «κουνηθείτε», οι Άγγλοι συνήθως εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και την έλλειψη υπομονής τους μέσω της διαμαρτυρίας.

To να περιμένετε στη ουρά είναι κάτι για το οποίο εκφράζουμε παράπονα όταν πλέον έχουμε κάνει τη δουλειά μας. Οι ¨Αγγλοι δεν παραπονιούνται ενόσω περιμένουν. Το χειρότερο λάθος που πιθανόν να διαπράξετε είναι να προσπεράσετε στην ουρά ανθρώπους που προηγούνται. Σε αυτή την περίπτωση οι υπόλοιποι που περιμένουν υπομονετικά στη σειρά θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.  Στους Άγγλους δεν αρέσει να περιμένουν στη σειρά, ωστόσο, θα το σεβαστούνε εκτός και εάν είναι ώρα αιχμής στο μετρό!

 

3. Οι Βρετανοί ζητάνε συγνώμη για όλες τους τις ενέργειες

Οι Άγγλοι λυπούνται για τα πάντα. Είτε κάθε φορά που κάποιος στο δρόμο πέφτει πάνω τους  είτε όταν δεν μπορούν να ακούσουν τι λέει κάποιος, δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να ζητήσουν συγνώμη. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει στα αλήθεια, το να ζητάνε συγνώμη είναι κάτι που κάνουν μηχανικά ακόμη και όταν δεν ευθύνονται για κάτι. Δεν μας εκπλήσσει επομένως το γεγονός ότι οι Άγγλοι ζητάνε συγνώμη έως και 200 φορές όσο ζουν. Λένε συγνώμη διαρκώς, κάτι που κατ’ αυτούς φανερώνει καλούς τρόπους. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ζητούν συγνώμη, όταν συναντάνε κάποιον άγνωστο έτσι ώστε να ξεγλιστρήσουν από μια ενδεχόμενη άβολη κατάσταση.

 

4. Οι τρόποι είναι σημαντικοί

Οι εθιμοτυπίες και οι καλοί τρόποι είναι σημαντικοί  για τους Άγγλους. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι πολλοί ¨Άγγλοι λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ευγένεια είναι καλοδεχούμενη στη Βρετανική ομιλία. Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι σημαντικοί, ιδίως εάν είστε καλεσμένοι. Εκεί συνηθίζεται να περιμένετε έως ότου έχουν σερβιριστεί όλοι οι υπόλοιποι προτού αρχίσετε να τρώτε. Επίσης, είναι must να κάνετε διάλογο με τους καλεσμένους/ φίλους/ή την οικογένειά σας ενόσω τρώτε, ενώ οι Άγγλοι μπορεί και να θεωρήσουν αγένεια να κάνετε χρήση του τηλεφώνου σας  όση ώρα γευματίζετε στο τραπέζι. Η σωστή εθιμοτυπία είναι επίσης σημαντική, σε δημόσιο χώρο, κυρίως στα μέσα μεταφοράς. Είναι συνετό να περιμένετε να αποβιβαστούν οι υπόλοιποι από το μετρό προτού επιβιβαστείτε Αν δεν κάνετε κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί  αγένεια και πολλοί θα σας κοιτάξουν επίμονα εάν επιχειρήσετε να επιβιβαστείτε από τους πρώτους! Κάτι άλλο που είναι σημαντικό στα μέσα μεταφοράς: στους Άγγλους αρέσει να προσφέρουν το κάθισμά τους σε κάποιον άλλο που το έχει ανάγκη πιο πολύ, όπως ηλικιωμένοι, ανάπηροι ή έγκυες. Αλλά και πάλι οι υπόλοιποι δεν θα δυσανασχετήσουν εάν δεν το κάνετε αυτό ούτε θα σχολιάσουν- απλά θα σας επικρίνουν σιωπηλά!

 

5. Οι Βρετανοί εκτιμούν το χιούμορ τους ως λαός

Έχοντας τόσες σπουδαίες κωμωδίες που προέρχονται από την Βρετανία, μεταξύ άλλων Peep Show, the Inbetweeners, Friday Night Dinner and Only Fools and Horses, δεν μας εκπλήσσει ότι οι Άγγλοι εκτιμούν και υπολογίζουν το χιούμορ. Υπάρχουν πολλές μορφές χιούμορ στην Αγγλία, όπως ο σαρκασμός, και η ειρωνεία, η σάτιρα και το παράλογο. Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το Αγγλικό χιούμορ πρέπει καταλάβουμε ότι στην Αγγλία δεν πρέπει να παίρνετε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό σας και να μη σας ενοχλεί όταν κάποιος κωμικός σχολιάζει με αστείο τρόπο εσάς και τα ψεγάδια σας. Είναι σημαντικό να μην παίρνετε στα σοβαρά όλα όσα λέγονται για εσάς και να μην νιώθετε προσβεβλημένοι. Επίσης, η επιτυχία είναι εδραιωμένη, όταν κατανοήσετε ότι ο κωμικός που σας σχολιάζει σας συμπαθεί εάν σας προσβάλλι με αστείο τρόπο. Μερικές φορές είναι δύσκολο σε κάποιον μη Αγγλο να αντιληφθεί το χιούμορ ενός Άγγλου, ιδίως το σαρκασμό, αλλά επειδή αυτό γίνεται σε τακτική βάση και θα εξοικειωθείτε με αυτό στο άψε σβήσε! Στο κάτω κάτω μπορεί αυτό το χιούμορ να μην είναι η προτίμηση όλων μας.

 

6. Οι χειραψίες είναι must όταν χαιρετάτε τους άλλους.

Η χειραψία είναι ένας τρόπος να χαιρετήσετε κάποιον στη Βρετανία και χρησιμοποιείται συνήθως σε επίσημες συναντήσεις, όπως σε εμπορικά συνέδρια ή  και όταν συναντάτε μια προσωπικότητα. Οι άνθρωποι συχνά διαμορφώνουν υποθέσεις για κάποιον απλά και μόνο από τον τρόπο χειραψίας του. Για παράδειγμα, εάν σφίξετε άτονα το χέρι κάποιου, αυτό προδίδει μια αίσθηση έλλειψης εμπιστοσύνης ή αυτοπεποίθησης.  Για μια σωστή χειραψία σφίξτε σταθερά το χέρι του άλλου  Είναι σημαντικό να μην πιέσετε το χέρι του πολύ σκληρά αλλά ούτε και πολύ χαλαρά. Η χειραψία πρέπει να είναι σύντομη, κουνώντας το χέρι για 2 ή 3 φορές προτού το αφήσετε, ακολουθούμενη από ένα βλέμμα και ένα χαμόγελο.

 

7. Στους Βρετανούς αρέσουν τα κατοικίδια

Η Βρετανία είναι έθνος με αγάπη στα ζώα και έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν περίπου 51 εκατομμύρια κατοικίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Με τον πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να κυμαίνεται στα  60 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν περισσότερε από ένα κατοικίδιο σε κάθε νοικοκυριό. Οι Βρετανοί λατρεύουν τα κατοικίδια επειδή αυτά προσφέρουν συντροφικότητα και φιλικότητα, κυρίως για όσους νιώθουν μοναξιά ή ζουν μόνοι τους

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι σκύλοι είναι οι δημοφιλέστεροι ως κατοικίδια και στο σύνολό τους είναι 9.9 εκατομμύρια και το 26% του πληθυσμού έχει ένα σκύλο. Η ράτσα Λαμπρατόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever) είναι η πλέον δημοφιλής ράτσα σκύλων στην Αγγλία και αυτό επειδή τα σκυλιά μιας τέτοιας ράτσας φημίζονται  για την ζεστή, φιλική και πιστή φύση τους. Οι γάτες είναι και αυτές δημοφιλείς και το 24% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν από μια γάτα. Άλλα δημοφιλή κατοικίδια είναι τα χρυσόψαρα(σε ενυδρείο), τα κουνέλια, τα πουλιά και τα ινδικά χοιρίδια!

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top