9 σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνετε πολύ νερό

manki-kim-12Kb5ynfxso-unsplash.jpg

Το πολύ νερό κάνει καλό. Σε υπερβολικό βαθμό, όμως, δημιουργεί και κάποιες αρνητικές συνέπειες.

Οι διαιτολόγοι, οι γιατροί, οι φίλοι, η γιαγιά μας, όλοι μας προτρέπουν καθημερινά να πίνουμε πολύ νερό. Το νερό σημαίνει υγεία και όσο περισσότερο πίνουμε, κάνουμε καλό στον οργανισμό μας. Κι όμως, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει και αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Όπως και η αφυδάτωση, έτσι και η υπερβολική ενυδάτωση, λειτουργούν αρνητικά στην υγεία. Το να πίνετε πάρα πολύ νερό μπορεί να σας δημιουργήσει δηλητηρίαση, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, κρίσεις, κώμα, ακόμα και θάνατο. Αυτά λοιπόν, είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνετε πολύ νερό:

  1. Κουβαλάτε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό

Αν πάντα φεύγετε από το σπίτι μαζί ένα μπουκαλάκι νερό ανά χείρας, και το γεμίζετε διαρκώς όταν αδειάζει, τότε ίσως να πίνετε παραπάνω νερό απ’ ότι πρέπει. Το να γεμίζετε συνεχώς το σώμα σας με νερό, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας, το οποίο θα δημιουργήσει πρήξιμο στα κύτταρά σας. Αν φτάσετε στο σημείο να πρήζεται μέχρι και ο εγκέφαλός σας, τότε θα διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο.

  1. Πίνετε νερό ακόμα κι όταν δεν διψάτε

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλαβαίνετε αν το σώμα σας έχει ανάγκη από ενυδάτωση, είναι η αίσθηση της δίψας. Το ανθρώπινο σώμα είναι τόσο καλά προγραμματισμένο να πολεμάει την αφυδάτωση, που είναι γεμάτο από μηχανισμούς και σημάνσεις για να μας δείξει ότι χρειάζεται νερό. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς, είναι το αίσθημα της δίψας. Από την άλλη, δεν πρέπει να το παρακάνετε, καθώς, όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο περισσότερο διψάτε.

  1. Τα ούρα σας είναι διάφανα

Αν πίνετε μία υγιή και φυσιολογική ποσότητα νερού, τότε το χρώμα των ούρων σας πρέπει να είναι κίτρινο. Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το διάφανο χρώμα των ούρων σημαίνει υγεία, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι πίνετε υπερβολικά πολύ νερό.

  1. Ουρείτε πολύ συχνά, ακόμα και στη μέση της νύχτας

Αν βρίσκετε τον εαυτό σας να σηκώνετε συχνά το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να πάει στην τουαλέτα, τότε ίσως πίνετε πολύ νερό. Σύμφωνα με στατιστικά, οι περισσότεροι άνθρωποι κατά μέσο όρο ουρούν 6 με 8 φορές την ημέρα. Αν εσείς ουρείτε πάνω από 10 φορές σε μία ημέρα, τότε μειώστε λίγο την κατανάλωση νερού.

  1. Νιώθετε ναυτία και τάση για εμετό

Τα συμπτώματα της υπερβολικής ενυδάτωσης, μοιάζουν πολύ με αυτά της αφυδάτωσης. Όταν πίνετε πολύ νερό, τα νεφρά σας δεν καταφέρνουν να ξεφορτωθούν το παραπάνω υγρό, και έτσι αρχίζει να συγκεντρώνεται μέσα στο σώμα σας. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια.

  1. Σας πιάνουν δυνατοί πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της μέρας

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα σημάδι και της αφυδάτωσης αλλά και της υπερβολικής ενυδάτωσης, όπως η διάρροια, ο εμετός και η ναυτία που αναφέραμε προηγουμένως. Όταν πίνετε πολλά ποτήρια νερό, η συγκέντρωση του άλατος στο αίμα σας μειώνεται, προκαλώντας πρήξιμο στα κύτταρα όλο του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρήζεται και ο εγκέφαλός σας, και έτσι να σας δημιουργείται έντονος πονοκέφαλος, και σε πιο επικίνδυνες περιπτώσεις προκαλεί βλάβες και δυσκολίες στην αναπνοή.

  1. Πρήζονται τα χείλη, χέρια και πόδια σας

Όταν όλα τα κύτταρα στο σώμα σας διογκώνονται, από το πολύ νερό, έτσι θα αρχίσει να πρήζεται και το δέρμα σας. Αυτοί που πίνουν πολύ νερό μπορεί να παρατηρήσουν μια ξαφνική αύξηση βάρους, που οφείλεται φυσικά στο πρήξιμο.

  1. Νιώθετε ατονία στους μύες και παθαίνετε κράμπες

Το να έχετε ένα υγιές και λειτουργικό σώμα, είναι θέμα ισορροπίας. Όταν καταναλώνετε πολύ νερό, τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας πέφτουν, και έτσι χάνεται αυτή η ισορροπία. Οι χαμηλοί ηλεκτρολύτες προκαλούν έναν αριθμό από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οι σπασμοί των μυών και οι κράμπες.

  1. Νιώθετε εξάντληση

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του νερού που πίνετε και για τη διατήρηση της ισορροπίας της ποσότητας υγρών στη ροή του αίματός σας. Αν το παρακάνετε, τα νεφρά σας θα αρχίσουν να δουλεύουν πιο σκληρά, προκαλώντας μία στρεσογόνα αντίδραση στις ορμόνες σας που προκαλεί αίσθημα εξάντλησης.

Photo by Manki Kim on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top