8 παράξενα Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο

rodrigo-rodriguez-z_YBqSB-4tg-unsplash.jpg

Δείτε πώς γιορτάζουν το Πάσχα σε διάφορες χώρες της γης…

Ασχέτως αν φέτος πιθανότατα πολλοί από αυτούς τους εορτασμούς θα αναβληθούν, πάμε να μάθουμε μερικές παράξενες και διασκεδαστικές πασχαλινές παραδόσεις που γίνονται ανά τον κόσμο.

Γαλλία

Στη Γαλλία, τα παιδιά δεν παίρνουν δώρα από τους νονούς τους ή από το Easter bunny, αλλά από τις καμπάνες. Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, καμία εκκλησιαστική καμπάνα δε μπορεί να χτυπήσει μεταξύ της Μεγάλης Τρίτης και της Πασχαλινής αγρυπνίας, προς ένδειξη σεβασμού για την σοβαρότητα και το κλίμα των τελευταίων ημερών πριν τη Σταύρωση του Ιησού. Με την παράδοση, δημιουργήθηκε ένας θρύλος που λέει ότι το Πάσχα, δεν χτυπούν οι καμπάνες επειδή βγάζουν φτερά και πετούν προς τη Ρώμη για να πάρουν την ευλογία του Πάπα. Όταν επιστρέφουν, τη μέρα του Πάσχα, φέρνουν μαζί τους εκλεκτές σοκολάτες και δώρα για όλα τα παιδιά.

Ινδία

Παρόλο που ο πληθυσμός των χριστιανών αντιστοιχεί μόνο στο 2,5% επί του συνολικού πληθυσμού της Ινδίας, καταφέρνει να στήσει μεγαλειώδεις εορτασμούς κάθε Πάσχα, ειδικά στις βορειοανατολικές περιοχές. Η δυτική Ινδική πόλη Γκόα, γιορτάζει το Πάσχα διοργανώνοντας καρναβάλια, θέατρο δρόμου, τραγούδια και χορούς, ενώ οι άνθρωποι ανταλλάσσουν μεταξύ τους δώρα όπως σοκολάτες, λουλούδια και πολύχρωμα φανάρια.

Ιταλία

Την περίοδο του Πάσχα, οι κάτοικοι της Φλωρεντίας αναβιώνουν ένα έθιμο 350 ετών που ονομάζεται «scoppio del carro», και σημαίνει «έκρηξη του κάρου». Ένα παμπάλαιο κάρο γεμίζει με βεγγαλικά και τοποθετείται μπροστά από τον καθεδρικό ναό, όπου ο κόσμος συνωστίζεται για να παρακολουθήσει το φαντασμαγορικό θέαμα. Το έθιμο αυτό, συμβολίζει την ειρήνη και τις ευχές για ένα ευνοϊκό έτος. Την επόμενη της ημέρας του Πάσχα, στην πόλη Panicale της Φλωρεντίας, οι ντόπιοι μαζεύονται για το ετήσιο Ruzzolone, έναν διαγωνισμό όπου τεράστιες ροδέλες τυριού Ruzzola κινούνται περιμετρικά του χωριού.

Πολωνία

Μία μέρα πριν το Πάσχα, οι πολωνικές οικογένειες ετοιμάζουν ένα καλάθι με χρωματιστά αυγά, λουκάνικα, ψωμιά και άλλες λιχουδιές και το πάνε στην εκκλησία για ευλογία. Μία μέρα μετά το Πάσχα, λαμβάνει χώρα το έθιμο Smigus Dyngus, όπου νεαροί άντρες προσπαθούν να μπουγελώσουν τις κοπέλες με νεροπίστολα, κουβάδες με νερό ή οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Σύμφωνα με την παράδοση, τα κορίτσια που θα βραχούν περισσότερο θα παντρευτούν μέσα στο έτος.

Αυστραλία

Στο Sydney Royal Easter Show, το μεγαλύτερο ετήσιο event της χώρας, οικογένειες αγροτών, εκθέτουν τις σοδειές και τα ζωντανά τους μπροστά σε κατοίκους της πόλης που θέλουν να πάρουν μία γεύση της αγροτικής ζωής. Το διάρκειας δύο εβδομάδων event, περιλαμβάνει επίσης ιππασία και το Sydney Royal Rodeo.

Λατινική Αμερική

Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, αλλά και μερικές περιοχές της Ισπανίας, συμμετέχουν στο Κάψιμο του Ιούδα. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν διάφορα ομοιώματα του Ιούδα, του αποστόλου που πρόδωσε τον Ιησού, και τα καίνε σε ένα κεντρικό μέρος της εκάστοτε πόλης. Πολλές φορές, προσθέτουν και βεγγαλικά για να κάνουν το κάψιμο ακόμα πιο φαντασμαγορικό.

Ισπανία

Στην πόλη Verges της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη διοργανώνεται ο «Dansa de la Mort», δηλαδή, «Ο χορός του θανάτου». Οι συμμετέχοντες ντύνονται σαν σκελετοί και αναπαριστούν σκηνές από τα Πάθη του Χριστού. Οι τελευταίοι σκελετοί της παρέλασης κουβαλούν μαζί τους κουτιά με στάχτη και περιφέρονται στους δρόμους της πόλης μετά τα μεσάνυχτα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Πολλές κοινότητες στην Αγγλία, διοργανώνουν πασχαλινούς εορτασμούς χορεύοντας Morris, ένα είδος παραδοσιακού χορού που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα. Οι άντρες ντύνονται επίσημα, με καπέλα και καμπανάκια δεμένα στους αστραγάλους τους, και ανεμίζουν κορδέλες καθώς χορεύουν στους δρόμους. Πιστεύεται ότι με τους χορούς, διώχνουν τα πνεύματα του χειμώνα και φέρνουν καλοτυχία. Άλλο ένα γνωστό πασχαλινό έθιμο που ακολουθούν στην Αγγλία, είναι και το δικό μας γνώριμο, σπάσιμο των αυγών.

Δ Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top