Όσιρις: 6 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον θεό της Αιγύπτου

aussieactive-GNdp2Q4VZjw-unsplash.jpg

Ο θεός των νεκρών λατρεύτηκε όσο λίγοι στην αρχαία αιγυπτιακή κουλτούρα…

Αρχικά θεός της φύσης, ο Όσιρις λατρεύτηκε σε ολόκληρη την αρχαία Αίγυπτο ως θεός των νεκρών και με την ιδιότητα αυτή έφτασε μέχρι την πρώτη σειρά του αιγυπτιακού πανθέου. Ο Όσιρις είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του Μύθου του Όσιρι, σύμφωνα με τον οποίο, ο Όσιρις δολοφονείται από τον αδερφό του, Σετ, ο οποίος παίρνει τα ηνία του κόσμου των ζωντανών. Ο Όσιρις αναστήθηκε χάρη στη γυναίκα του, Ίσιδα, ωστόσο, προτίμησε να εγκαταλείψει τη γη και να αποσυρθεί στον κάτω κόσμο, στα Ηλύσια Πεδία. Γι’ αυτό και ονομάζεται «ο θεός των νεκρών».

Αυτά είναι 6 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον αιγυπτιακό θεό Όσιρις.

  1. Ο Όσιρις ήταν γιος του Γκεμπ και της Νουτ

Το όνομα Όσιρις προέρχεται από την αρχαία αιγυπτιακή λέξη «Ουεζίρ» που σημαίνει ότι κάποιος είναι πολύ δυνατός και έχει προτεραιότητα στον θρόνο. Ο Όσιρις γεννήθηκε στις Θήβες της Άνω Αιγύπτου από τον Γκεμπ και τη Νουτ, που αντιπροσωπεύουν τη γη και των ουρανό. Ο Όσιρις ήταν ο μεγαλύτερος γιος τους, έπειτα ακολούθησαν η Ίσις, ο Σετ και ο Νέφθυς. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, στον θρόνο της Αιγύπτου, και σταδιακά, κατέληξε να λατρεύεται σε ολόκληρη την αρχαία Αίγυπτο, και αναρριχήθηκε στο πάνθεο.

Διαβάστε ακόμη

Γνωρίστε τη συναρπαστική ιστορία της φωτογραφίας

  1. Ο Μύθος του Όσιρι είναι από τους πιο διάσημους της αιγυπτιακής μυθολογίας

Στο ξεκίνημα του μύθου, ο Όσιρις, με την αδερφή και σύζυγό του, Ίσιδα, ήταν οι ηγεμόνες του κόσμου λίγο μετά τη δημιουργία του. Όταν ξεκίνησε η δική τους διακυβέρνηση, συνειδητοποίησαν ότι ο λαός της Αιγύπτου ήταν απολίτιστος και χρειαζόταν βοήθεια και καθοδήγηση. Για να τον βοηθήσει, ο Όσιρις και η Ίσιδα εισήγαγαν την εκπαίδευση για τη λατρεία των θεών, για τη γεωργία και την νομική, ενώ ανήγειραν και τους πρώτους ναούς. Η ζωή των Αιγύπτιων άρχισε να βελτιώνεται κάτω από την ηγεμονία του Όσιρι, οι νόμοι ακολουθούνταν αυστηρά, η γεωργία αναπτυσσόταν, το φαγητό περίσσευε και υπήρχε ισότητα για όλους.

  1. Αναστήθηκε από την γυναίκα του, Ίσιδα

Η Ίσιδα, γυναίκα του Όσιρι, άρχισε να ψάχνει για το πτώμα του άντρα της, τον οποίο δολοφόνησε ο αδερφός του, Σετ, έτσι ώστε να τον επαναφέρει στη ζωή. Όταν το βρήκε και επέστρεψε στην Αίγυπτο, κρυβόταν στους βάλτους του ποταμού Νείλου από τον Σετ. Αργότερα, ο Σετ πληροφορήθηκε για την επιστροφή του πτώματος του αδερφού του, και για να σιγουρευτεί ότι δεν θα αναστηθεί, τον διαμέλισε σε πολλά κομμάτια. Παρ’ όλα αυτά, η Ίσιδα κατάφερε να ενώσει ξανά το σώμα του και να τον αναστήσει.

  1. Ήταν ο θεός των νεκρών για τους Αιγύπτιους

Αφού ο Όσιρις αναστήθηκε, επειδή έλειπε ένα κομμάτι από το σώμα του, ένιωθε ότι τώρα δεν θα ήταν σε θέση να συνεχίσει να βασιλεύει, και έτσι αποφάσισε να πάει στον κάτω κόσμο και να γίνει ο Θεός των Νεκρών. Θεωρείται ότι ο Όσιρις μπορεί να προσφέρει λύτρωση στη μετά θάνατον ζωή.

  1. Ήταν επίσης ο θεός της γονιμότητας

Στην αρχαία Αίγυπτο, ο Όσιρις λατρευόταν επίσης και ως ο Θεός της Γονιμότητας, λόγω της σχέσης του με την αγροτική παραγωγή. Όταν ο κόσμος ξεκίνησε, σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς Όσιρις δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της γεωργίας. Εκτός από αυτό, το γεγονός ότι πέθανε και έπειτα αναστήθηκε είναι άλλος ένας λόγος που έχει χαρακτηριστεί και ως θεός της γονιμότητας.

  1. Διεξάγονταν φεστιβάλ προς τιμήν του

5ήμερα φεστιβάλ προς τιμήν του θεού Όσιρι, διεξάγονταν σε ετήσια βάση στην Άβυδο. Το ένα μέρος του φεστιβάλ γινόταν στο εσωτερικό ενός ναού ενώ τα υπόλοιπα περιλάμβαναν την συμμετοχή του κοινού σε ένα είδος θεάτρου με αναπαραστάσεις μαχών αλλά και του θανάτου και της ανάστασης του τιμώμενου θεού.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top