Ωμοφαγία: Προσοχή, αυτές οι τροφές δεν τρώγονται ωμές!

jeshoots-com-fp1x-X7DwDs-unsplash.jpg

Καλό θα είναι να μην εξασκήσετε την ωμοφαγία σε καμία από τις παρακάτω τροφές

Για το κρέας και τα αυγά, το γνωρίζατε. Κάποιες από τις παρακάτω τροφές όμως, σίγουρα δεν περιμένατε ότι δεν πρέπει να τις τρώτε ωμές.

Πάμε να τις δούμε:

Πατάτες

Οι πατάτες αποτελούν εξαιρετικά νόστιμη τροφή και καλό συνοδευτικό σε πολλά πιάτα, όταν όμως τρώγονται μαγειρεμένες, όχι ωμές. Σύμφωνα με διατροφολόγους, η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ανεπιθύμητα γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε άμυλο, το οποίο χωνεύεται με δυσκολία. Ακόμα χειρότερο θα είναι να καταναλώσετε ωμές πατάτες που βρίσκονταν για πολλές ώρες σε ζεστό και ξηρό μέρος. Αν βρείτε πράσινα σημάδια πάνω στην πατάτα, καλύτερα να μη τη φάτε καθόλου.

Νεφροφάσολα

Τα κόκκινα νεφροφάσολα είναι ακόμα μια υγιεινή τροφή που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη αν δεν καταναλωθεί σωστά. Αυτά τα φασόλια αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ίνες και αντιοξειδωτικά, επομένως η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή θα προκαλέσει ένα χάος στο στομάχι σας. Τα αμαγείρευτα κόκκινα νεφροφάσολα περιέχουν την τοξίνη phytohemagglutinin, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες εμπειρίες στο στομάχι σας, εμφανίζοντας συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της τροφικής δηλητήριασης. Γι’ αυτό, να είστε σίγουροι ότι τα έχετε βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά, πριν τα φάτε.

Κόκκινο κρέας και πουλερικά

Το ωμό ή το σχεδόν άψητο κρέας, είτε είναι χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, είναι μεγάλο ρίσκο για την υγεία σας. Η πλειονότητα των ωμών πουλερικών περιέχουν καμπυλοβακτηρίδια, πολλές φορές σαλμονέλα και άλλα βακτήρια, όπως επίσης και το ωμό κόκκινο κρέας, που μπορεί να έχει το μικρόβιο Escherichia coli. Για να είστε ασφαλείς, ψήστε το κρέας σας επαρκώς στις προτεινόμενες θερμοκρασίες.

Hot Dog

Τα Hot dogs μπορεί να μην αποτελούν και την καλύτερη διατροφικά επιλογή που υπάρχει, αλλά το να τα τρώτε ωμά είναι ξεκάθαρα επικίνδυνο. Αποτελεί μια κοινή παρανόηση το γεγονός ότι, επειδή τα αγοράζουμε προμαγειρεμένα, δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν ξανά και μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, τα hot dog μπορούν να μολυνθούν από το βακτήριο λιστέρια, το οποίο μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο αν ξαναψηθούν τα λουκάνικα.

Γάλα

Δεν εννοούμε ως ωμό γάλα, αυτό που περιέχεται στις συσκευασίες, αλλά το φρέσκο και ανόθευτο γάλα που έρχεται κατευθείαν από την αγελάδα. Χωρίς παστερίωση, το γάλα μπορεί να περιέχει πολλά βλαβερά βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Σύμφωνα με στατιστικές, το γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν.

Φύτρες

Αν και θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία, είναι σημαντικό να καταναλώνονται μαγειρεμένες και φρέσκες, καθώς μπορεί να περιέχουν τα βακτήρια σαλμονέλα, λιστέρια και E. Coli. Φροντίστε να τις αγοράζετε φρέσκες από το κοντινό σας μανάβικο.

Αλεύρι

Πιο πρόσφατα, έχει βγει το συμπέρασμα μέσω ερευνών ότι το ωμό αλεύρι είναι ένας πιθανός κίνδυνος για την υγεία. Στο ταξίδι του από τις αποθήκες παραγωγής μέχρι τα ράφια του σουπερμάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλά παθογόνα όπως το E.coli, που όπως προαναφέραμε, σκοτώνεται μόνο με το μαγείρεμα.

Φασόλια Λίμα

Όπως και τα κόκκινα νεφροφάσολα, τα φασόλια της Λίμα που έρχονται από τη Λατινική Αμερική, δεν πρέπει να φαγωθούν ωμά. Περιέχουν υψηλά ποσοστά κυανίου, και η ωμή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο.

Κουκούτσια φρούτων

Αν και τα κουκούτσια των φρούτων όπως μήλο, μάνγκο, ροδάκινο, βερίκοκο και αχλάδι, δεν καταναλώνονται συνήθως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πρέπει να παραμείνει έτσι καθώς περιέχουν ένα χημικό που μπορεί να μετατραπεί σε κυάνιο.

Διαβάστε ακόμη

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top