5 ολλανδικά ποτά που δεν έχετε δοκιμάσει

jenever-windmill-netherlands.jpg

Μπορεί να γνωρίζετε την Ολλανδία για τις τουλίπες ή τους ανεμόμυλους ωστόσο υπάρχουν και κάποια παραδοσιακά ποτά που ίσως αξίζουν της προσοχής σας…

Genever

Το Genever που στα ολλανδικά σημαίνει θάρρος είναι ένα αλκοολούχο ποτό από σιτάρι που είναι πλούσιο σε βότανα. Συνήθως παράγεται στην Ολλανδία και είναι φτιαγμένο από από ένα είδος μούρου (άρκευθος). Το Genever είναι γνωστό ως το «παλιό ποτό». Πίνεται σκέτο γιατί οι Ολλανδοί δεν συνηθίζουν να το αναμιγνύουν με άλλα ποτά, αλλά προειδοποιούν: είναι αρκετά ισχυρό. Μια διάσημη ολλανδική μάρκα jenever είναι η Bols. Είναι αρωματισμένο με άρκευθο και είναι ένα από τα ποτά της Ολλανδίας και του Βελγίου που παράγονται εκεί από τον 16ο αιώνα. Παλαιότερα θεωρούνταν φάρμακο, ενώ αργότερα έγινε ένα must ποτό στα μπαρ εκείνης της περιόδου.

Oranjebitter

Αυτό το ποτό είναι πιο διάσημο λόγω του χρώματος του: πορτοκαλί (oranje). Οι Ολλανδοί το πίνουν την Ημέρα του Βασιλιά, όταν γιορτάζουν τα γενέθλια του. Την ημέρα αυτή ο καθένας είναι συνήθως ντυμένος με πορτοκαλί χρώμα, οπότε το ποτό αυτό ταιριάζει απόλυτα στους εορτασμούς.

Μια γνωστή εμπορική μάρκα oranjebitter είναι το De Kuyper. Δεν το διαθέτει κάθε κατάστημα όλο το χρόνο. Αλλά αν επιμείνετε καιρό έχετε ελπίδες να βρείτε κάποιο κατάστημα που πωλεί oranjebitter.

Advocaat

Στα ολλανδικά σημαίνει δικηγόρος. Φαίνεται ότι αυτό το ποτό έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι δικηγόροι το έπιναν για να προετοιμαστούν για τις δίκες τους στα 1800. Σήμερα, προτιμούν να πίνουν αυτό το ποτό κυρίως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο γευστικό.

Το Advocaat είναι λίγο πιο παχύρρευστο σε σχέση τα υπόλοιπα ποτά επειδή είναι φτιαγμένο από αυγά, ζάχαρη και κονιάκ. Μερικοί το προτιμούν με κτυπημένη κρέμα και “τρώνε” το advocaat με κουτάλι! Μερικά εστιατόρια στην Ολλανδία κάνουν το δικό τους advocaat, οπότε σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε!

Korenwijn

Πολλοί συχνά μπερδεύουν το συγκεκριμένο ποτό με το genever καθώς και αυτό φτιάχνεται από δημητριακά στην Ολλανδία. Ωστόσο, το Korenwijn δεν περιέχει αρκευθο ή άλλα βότανα. Οι Ολλανδοί συνηθίζουν να το απολαμβάνουν με ρέγγα. Τρώνε την ρέγγα με ένα κουλούρι ή σαν σνακ με κρεμμύδια και σταφίδες. Έτσι, ίσως σε κάποια από τα πολλά ψαροχώρια που μπορείτε να επισκεφθείτε, θα σας προσφέρουν αυτό το ποτό, αν παραγγείλετε ρέγγα σε κάποιο μαγαζί!

Dropshot

Θυμάστε τις μαύρες Ροδέλες γλυκόριζας που τρώγαμε παιδιά; Είναι ένα γλυκό που οι Ολλανδοί αγαπούν πολύ και αυτό το ποτό έχει την ίδια γεύση! Το ποτό έχει μια αλμυρή αλλά γλυκιά γεύση και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Όπως υποδηλώνει το όνομα του στα αγγλικά αυτό το ποτό πίνεται συνήθως σαν σφηνάκι έτσι απολαύστε το Dropshot μετά από την μπίρα σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top