Γνωρίστε τα 10 πιο οικολογικά κτίρια του κόσμου!

Under-construction-for-Ghana-Ridge-Hospital-by-Perkins-Will-000.jpg

Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη αυτά είναι τα πιο οικολογικά & πράσινα κτίρια που εντυπωσιάζουν με τον σχεδιασμό τους!

Το Κολέγιο Amherst  (ΗΠΑ) – Το Επιστημονικό Κέντρο που θα Αντέξει για 100 Χρόνια

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο της Επιτροπής Αρχιτεκτόνων (AIA) για το Περιβάλλον επέλεξε το Επιστημονικό Κέντρο  Amherst College Science Centre ως ένα από τα τοπ 10 οικολογικά κτίρια στις ΗΠΑ το 2019. ¨Εχοντας λάβει τη σημαντικότερη διάκριση, το βραβείο COTE Top Ten Awards, το νέο αυτό επιστημονικό κέντρο έχει χτιστεί με την προοπτική να διαρκέσει περισσότερο από 100 χρόνια. Κι αυτό χάρη στην ποικιλία των υλικών με τα οποία χτίστηκε.

Ακόμη περισσότερο, το κτίριο αυτό προσφέρει ένα χώρο ανοιχτής μάθησης για όλους στο Κάμπους. Τα πατώματα έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε να συνδυάζουν επαρκή φωτισμό δίχως τη βοήθεια από λάμπες ρεύματος. Οι αυλές έχουν φτιαχτεί με πάνελ από μπετό εξαιρετικής απόδοσης τα οποία προστατεύονται από μια φιξαρισμένη οθόνη από ατσάλι για τα καιρικά φαινόμενα. Το κτίριο αυτό έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μειώνει την χρήση  ηλεκτρικής ενέργειας έως και 76%.

 

Πύργος Reforma Tower (MEXICO) – O Oυρανοξύστης που κάνει Οικονομία στην Ενέργεια

Ο Πύργος Reforma εγκαινιάστηκε το 2016 και αποτελεί τον δεύτερο ψηλότερο ουρανοξύστη στη χώρα έχοντας 57 ορόφους. Σχεδιασμένος από την Αρχιτεκτονική Εταιρία LBR&A , το κτίριο αυτό θεωρείται δείκτης οικολογίας σε όλη την Λατινική Αμερική. Ο σπουδαιότερος λόγος είναι ότι κατέχει κάποιο βαθμό πιστοποίησης, την LEED, για το γεγονός ότι  περικλείει υψηλή  και αποτελεσματική διαχείριση πρώτων υλών. Η δομή του κτιρίου αυτού καλύπτει το 24%  της συνολικής ενέργειας και το 30% της συνολικής κατανάλωσης νερού. Αυτός ο πύργος επίσης αποκομίζει όφελος από την βροχή  που θα χρησιμοποιηθεί και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το νερό αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός κτιρίου . ¨Ετσι, το κτίριο δεν διαθέτει σύστημα υδροδότησης καθόλου! Επιπλέον, ο ρομποτικός χώρος  πάρκινγκ εμποδίζει τις εκπομπές άνθρακα ενώ οι ανελκυστήρες παρέχουν καινοτόμο καταφύγιο ενάντια σε σεισμούς ή πυρκαγιές.

 

Corallo House (Guatemala) – Το Σπίτι Γύρω Γύρω από τα Δέντρα.

Το Corallo House αποτελεί φαινόμενο στα κτίρια για κατοίκηση, το οποίο βρίσκεται στην Santa Rosalia  και καλύπτει έκταση 747 τ.μ. Η εταιρία PAZ PAZ Arquitectura είχε αναλάβει  το σχεδιασμό αυτής της κατασκευής χωρίς να πειράξει τα υπάρχοντα δέντρα στην τοποθεσία αυτή. Το σχέδιο αυτής της πολυκατοικίας δένει αρμονικά με το εξωτερικό περιβάλλον – το δάσος. Στόχος – η διατήρηση των δέντρων να συνυπάρχει με το οικοδόμημα  για κατοίκηση με τη φύση.  Το μπροστινό μέρος είναι φτιαγμένο από γυαλί και διαδραματίζει το βασικό ρόλο στην ένωση των δύο αυτών στοιχείων. Επιπλέον, το σχέδιο για το κτίριο δεν απεικονίζει κολόνες και προσαρμόζεται με την υπάρχουσα τοπογραφία.

 

Το Νοσοκομείο Sunshine Coast University Hospital – «Ο Σούπερ Σταρ Αντοχής» της Αυστραλίας

Η Αυστραλία είναι φημισμένη για τα οικολογικά γραφεία της. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που το έθνος της απέκτησε την πιο μεγάλη μονάδα υγείας λαμβάνοντας έτσι το βραβείο Six Star Green Star  τόσο για το σχεδιασμό τους όσο και την οικοδόμησή τους..

¨Εργο που κόστισε $1.8 δισεκατομμύρια, το νοσοκομείο Sunshine Coast University Hospital έχει καταξιωθεί ως το καλύτερο δημόσιο κτιριο. Ο τίτλος αυτός ήρθε ύστερα από την απονομή του βραβείου Rider Levett Bucknall/Property Council of Australia Innovation and Excellence Awards. ¨Εχοντας λάβει το παρατσούκλι «Σούπερ σταρ αντοχής», η μονάδα αυτή αντανακλά την αρμονία ανάμεσα στην ενεργειακή απόδοση και τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό του.

Το νοσοκομείο διαθέτει  ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού, ενεργειακής απόδοσης, αποθήκευση ενέργειας, και επαρκή φωτισμό. ¨Έχει σχεδιαστεί για τη βέλτιστη πρόσβαση σε φυσικό φως, λαμβάνοντας υπόψη τα ζεστά καλοκαίρια και την έντονη βροχόπτωση (το κλίμα στην Queensland). Το 80% από την οροφή του έχει σχεδιαστεί για την αποθήκευση βρόχινου νερού με χωρητικότητα 1.5 εκατομμύρια λίτρα.

 

Οικολογικό Θέρετρο Whitepod (Ελβατία) – Το Ξενοδοχείο Με Χαμηλές Δαπάνες

Το θέρετρο  Whitepod Eco,  τοποθετημένο μεταξύ των χιονισμένα βουνών  στην Ελβετία πήρε το βραβείο World Prize για Βιώσιμο Τουρισμό. Το πιο σπουδαίο στοιχείο σε αυτό το ξενοδοχείο είναι οι καινοτομικές μονάδες του. Αυτοί οι χώροι φιλοξενίας έχουν οικοδομηθεί έχοντας αυτοσυντηρούμενη κατασκευή και θερμαίνονται με μια σόμπα που καίει ξύλο.¨Αλλα χαρακτηριστικά φιλικά προς το περιβάλλον είναι οι συσκευές που κάνουν οικονομία στο νερό, τάιμ άουτ για τους βραστήρες. Ο φωτισμός γίνεται με λάμπες LED και το μεταλλικό νερό προερχόμενο από πηγή είναι κατάλληλο να το πιείτε. Το θέρετρο αυτό χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σε χώρους που το δέχονται και ως εκ τούτου κρατάει  το φωτισμό τη νύχτα στο μίνιμουμ. ¨Εχοντας λάβει υπόψη τα οικολογικό-φιλικά χαρακτηριστικά του, αυτό το θέρετρο μπορεί να θεωρηθεί ως την πιο συνειδητοποιημένη  μορφή οικολογικής ξενοδοχειακής μονάδας στη Γή σε ό,τι αφορά τη  φιλικότητα προς το περιβάλλον.

 

Suzlon One Earth  – Τα Γραφεία που τροφοδοτούνται από 100% Ανανεώσιμη Ενέργεια.

Στη λίστα μας συγκαταλέγεται το μεγαλύτερο και ένα από τα πρώτα «πράσινα» γραφεία στην Ινδία, το οποίο to 2010 έλαβε  την αξιολόγηση LEED Platinum. Ο αρχιτέκτονας Charles Benninger  σχεδίασε το κτίριο με τέτοιο τρόπο ώστε το 90% του εσωτερικού χώρου να έχει φυσικό φως. Εκτεταμένο σε ένα χώρο 10 εκταρίων, το γραφείο τροφοδοτείται αποκλειστικά από  ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες υπάρχουν και εκτός περιοχής αλλά και εντός. 18 τουρμπίνες αέρος έχουν τοποθετηθεί εντός του campus το οποίο αναλογεί στο 7% της συνολικής χρήσης ενέργειας. Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από ανεμο- τουρμπίνες εκτός της περιοχής καθώς και ένα σύστημα διήθησης νερού  που αποτελεί ένα άλλο εξαιρετικό γνώρισμα, και το οποίο  ελέγχει το προερχόμενο από τις καταιγίδες νερό, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εισροή του στον υαλοπίνακα.

 

Το Νοσοκομείο Ghana Ridge (Γκάνα) – Το Κτίριο που συντηρείται δίχως βοήθεια από το εξωτερικό περιβάλλον

Ανάμεσα στα δέκα παραδείγματα για το πώς τα κτίρια μπορούν να γίνουν πιο πράσινα, το Νοσοκομείο Ghana Ridge στην Accra μας εμπνέει κατά πολύ. Αυτό οφείλεται στο ότι η πόλη έχτισε  μια αυτό – συντηρούμενη μονάδα υγείας  παρά τις σημαντικές προκλήσεις που δέχτηκε. Και ύστερα από την αποπεράτωση του έργου, αυτή η μονάδα βραβεύτηκε με το πιστοποιητικό LEED  το οποίο δεν αναμενόταν να της απονεμηθεί Το έτος ήταν το 2004 όταν η δόμηση ξεκίνησε και η πόλη ήλθε αντιμέτωπη με 159 μέρες μπλάκ αουτ μόλις μέσα σε ένα έτος. Υπήρξαν επίσης προκλήσεις όπως η έλλειψη υποδομής για την υποστήριξη των «πράσινων» κτιρίων. Επομένως, οι αρχιτέκτονες Perkins+Will  βρήκαν τρόπους για το σχεδιασμό και την κατασκευή με υλικά που ήταν διαθέσιμα σε αυτή την πόλη. Αυτοί τοποθέτησαν φυσικό εξαερισμό χώρου δίχως τη χρήση ακριβού  εξοπλισμού. Αυτοί επίσης επάνδρωσαν το κτίριο με ηλιακό σύστημα θέρμανσης του νερού- χάρη στο καυτό κλίμα στην πόλη Accra. Προκειμένου να υπάρχει 100% προμήθεια νερού, το κτίριο έχει υπόγεια δεξαμενή για τη διατήρηση νερού προερχόμενο από τις βροχές. ¨Ενας  άλλος παράγοντας που μας κάνει να εντυπωσιαστούμε είναι η πλήρης ράμπα που συνδέει τέσσερις ορόφους του οικοδομήματος Και καθότι υπήρχε έλλειψη από ρεύμα δεν κατέστη δυνατή η εγκατάσταση ανσανσέρ.

 

Κεντρικά Γραφεία Irena Headquarters (UAE) – Το Κτίριο με τις Λιγότερες Δαπάνες.

Τα κεντρικά γραφεία΄της International Renewable Energy Agency (Irena) που βρίσκονται στην πόλη Masdar αποτελεί το πιο οικολογικό κτίριο στα Αραβικά Εμιράτα. ¨Είναι το πρώτο που έχει πάρει τα τέσσερα αστεράκια από τον οργανισμό Abu Dhabi Urban Planning το οποίο είναι ισότιμο με τa αστεράκια τύπου LEED. Το κτίριο διαθέτει μια οροφή 1.000 τετραγωνικά μέτρα από ηλιακούς υαλοπίνακες που παράγουν 305,000 κιλοβάτ ρεύμα κάθε χρόνο. Η οροφή αυτή αποσπά ρεύμα κατά 95% συγκριτικά με το ρεύμα που καταναλώνουν οι ανελκυστήρες από το σύστημα και το επαναχρησιμοποιεί ως ενέργεια. Συνολικά, το επταώροφο κτίριο καταναλώνει 64% λιγότερη ενέργεια και 50% λιγότερο νερό σε σύγκριση με άλλα κτίρια στο  Abu Dhabi. ¨Ετσι, αυτό αποτελεί ένα από τα λιγότερο δαπανηρά κτίρια παγκοσμίως.

 

The Crystal (Αγγλία) – 100% Νερό που Επαναχρησιμοποιείται.

Η εταιρία  Crystal στο Λονδίνο ανήκει στη σειρά πρωτοπόρων εταιριών Siemens. Tα  κεντρικά της εταιρίας στο Λονδίνο  δέχονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αφού αποτελούν « το πιο αστικό, βιώσιμο σημείο». Με την είσοδός σας στο κτίριο χρησιμοποιείται  σχεδόν κάθε ακτίνα από το φυσικό φως. Το κτίριο έχει τοποθετηθεί με έξυπνο φωτισμό,  ο οποίος τίθεται σε λειτουργία από ηλιακούς υαλοπίνακες. Ο συνδυασμός λαμπτήρων τύπου LED  και  λαμπτήρες φθορισμού  ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται ανάλογα με το φυσικό φώς που υπάρχει στο χώρο. Αλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της εταιρίας Office περιλαμβάνουν  την περισυλλογή βρόχινου νερού, και την ανακύκλωση του.  Παρόλο που στην οροφή συγκεντρώνεται βρόχινο νερό , το νερό στον υπόνομο ανακυκλώνεται, καθαρίζεται και μετατρέπεται σε πόσιμο νερό.

 

Πανδοχεία Φτιαγμένα από Άμμο ( Νότια Αφρική) –  Μοναδικά στο Είδος Τους.  

Τα Πανδοχεία  Sandbag στο πάρκο Freedom Park στο  Cape Town, στη Νότια Αφρική, εμπνέουν  τον κόσμο που αφορά το πώς τα χρήματα και οι πηγές μπορούν να προφυλαχθούν. Αυτά τα σπίτια κατασκευάστηκαν από την εταιρία EcoBeams αντικαθιστώντας τα τούβλα και την αλβεστολάσπη με σακίδια από άμμο με επένδυση μόλις $6000. Αυτό το φυσικό υλικό είναι δυνατό, ασφαλές και μη δαπανηρό επειδή παράγει σπίτια με χαμηλό κόστος. Αυτό που μας εκπλήσσει περισσότερο είναι το ότι η άμμος έχει προέλθει από λοφίσκους που απέχουν μόλις 100 μέτρα από την τοποθεσία.  Και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση σε ό,τι αφορά το  μεταφορικό κόστος. Περισσότερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η οικοδόμηση έγινε με τη βοήθεια μελλοντικών κατοίκων της περιοχής. Τουλάχιστον οι σάκοι άμμου να έχουν έρθει μέσα σε ξύλινο κουτί και να έχουν σοβατιστεί πάνω πάνω  με άμμο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές από το Παγκόσμιο Επαγγελματικό Συμβούλιο για Οικολογική  Ανάπτυξη(World Business Council  for Sustainable Development) τα πανδοχεία αυτά καταναλώνουν 40% από τη συνολική χρήση ενέργειας). Ωστόσο τα οικολογικά κτίρια είναι τα πιο ανθεκτικά και λιγοστεύουν την πιθανότητα για τις πόλεις να γίνουν και αυτές πιο «πράσινες». Επομένως, διαλέξτε το είδος του «πράσινου» κτιρίου που θα θέλατε να χτιστεί στην έξυπνη πόλη σας. Και μην ξεχνάτε να κάνετε χρήση της ιδέας να ξεκινήσει το οικοδόμημα  με τη διαδικασία σχεδιασμού!

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top