Οι 10 πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις της δεκαετίας (Μέρος Α’)

hal-gatewood-OgvqXGL7XO4-unsplash.jpg

Τι έχει καταφέρει η επιστήμη τα τελευταία δέκα χρόνια; Πάμε να ξεχωρίσουμε κάποιες εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έκαναν οι επιστήμονες…

Οι χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις και διατριβές που εκδίδονται κάθε χρόνο, ρίχνουν φως σε πολλά και ποικίλα θέματα, όπως την εξέλιξη των αστεριών, ή τις συνεχείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τα οφέλη του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό και την ανάλυση της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της γάτας σας. Με τόσες δημοσιεύσεις και έρευνες που κατακλύζουν τη σημερινή εποχή, είναι σχετικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι είναι ενδιαφέρον και αν τελικά είναι φήμη ή ανακρίβεια.

Μέσα σε ένα εξεταζόμενο διάστημα 10 ετών, πάμε να ξεχωρίσουμε κάποιες εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έκαναν οι επιστήμονες και αναμφίβολα αποτελούν σημαντικά βήματα προς την εξέλιξη και της ανθρώπινης σκέψης και της ζωής γενικότερα.

Ανακάλυψη νέων ειδών του Ανθρώπου

Το γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου έχει διευρυνθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με τα νέα απολιθώματα άγνωστων ανθρωποειδών που ανακαλύφθηκαν στην Αφρική και τις Φιλιππίνες. Η δεκαετία ξεκίνησε με την ανακάλυψη και ταυτοποίηση του Αυστραλοπίθηκου σεντίμπα, ένα ανθρώπινο είδος που ζούσε σχεδόν δύο εκατομμύρια χρόνια πριν στην σημερινή Νότια Αφρική. Το είδος αυτό αντιπροσωπεύει μια μεταβατική περίοδο μεταξύ του γένους του Αυστραλοπίθηκου με του γένους Homo, με μερικά χαρακτηριστικά από παλιότερα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενώ το περπάτημά τους θυμίζει τους σημερινούς ανθρώπους. Επίσης στη Νότια Αφρική, ανακαλύφθηκε το ανθρωποειδές Homo naledi, που ζούσε πολύ πιο πρόσφατα, πριν 335.000-236.000 χρόνια και το Homo luzonensis στις Φιλιππίνες που ζούσε πριν 50.000-67.000 χρόνια πριν.

Απόδειξη της θεωρίας της σχετικότητας

Όταν ο Άλμπερ Άινσταιν δημοσίευσε για πρώτη φορά τη γενική του θεωρία της σχετικότητας το 1915, πιθανότατα δεν φανταζόταν ότι 100 χρόνια μετά, οι αστρονόμοι θα τέσταραν τη θεωρία του με κάποια από τα πιο εξελιγμένα εργαλεία που έχουν φτιαχτεί ποτέ, και ότι η θεωρία του θα περνούσε όλα τα τεστ. Η γενική θεωρία της σχετικότητας περιγράφει τη βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωροχρόνου παρουσία μάζας. Οι καμπυλώσεις του χωροχρόνου προκαλούν τη βαρύτητα αποδεικνύοντας ότι αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μιας δύναμης, όπως είχε πει ο Νεύτωνας. Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι επιστήμονες εντόπισαν βαρυτικά κύματα για πρώτη φορά, που εξαπλώνονταν λόγω της συγχώνευσης δύο μαύρων τρυπών, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί περισσότερα βαρυτικά κύματα. Τέλος, τον Απρίλιο του 2019, μέσω ενός συνδυασμού πολλών εικόνων από πολλά διαφορετικά τηλεσκόπια, είδαμε την πρώτη φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας.

Στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για την υπερθέρμανση του πλανήτη από το 1912. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές και αρκετά υπολογίσιμες. Η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει, με την περίοδο 2014-2018 να αποτελεί την πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ ιστορικά. Η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί πολλές αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως οι πολύ συχνές και καταστροφικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων κλπ. Το 2015, υπεγράφη η Συμφωνία των Παρισίων, που έβαλε στόχο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, και να φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της θερμοκρασίας στην προ-βιομηχανική εποχή.

Μετάλλαξη γονιδίων

 Η γενετική μετάλλαξη, στη σημερινή εποχή είναι πιο προσβάσιμη από ποτέ, χάρη στην εφεύρεση του εργαλείου CRISPR-Cas9. Το εργαλείο αυτό, μπορεί να στοχεύσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο του διπλού έλικα του DNA και να το αντικαταστήσει με ένα καινούριο γενετικό υλικό. Αυτή η τεχνική μπορεί να έχει ποικίλες εφαρμογές, από την καλλιέργεια μέχρι τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Αποκάλυψη μυστηρίων άλλων πλανητών

Τα ταξίδια στο διάστημα και τα τηλεσκόπια μας παρέχουν μια πλειάδα πληροφοριών για τους κόσμο γύρω μας. Το 2015, ένα διαστημόπλοιο πέρασε πολύ κοντά από τον πλανήτη Πλούτωνα, αποκαλύπτοντας έναν γεωλογικά ενεργό πλανήτη, ο οποίος, ακόμα κι αν βρίσκεται περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον ήλιο, έχει τη δυνατότητα να παράγει αρκετή ενέργεια ώστε δυνητικά να μπορεί να αναπτύξει τη ζωή. Επίσης, το 2017 μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για το δαχτυλίδι του Κρόνου, το 2018 βρέθηκαν νέες ενδείξεις για την ύπαρξη νερού τον πλανήτη Άρη, ενώ τα τηλεσκόπια Kepler και TESS, ανακάλυψαν χιλιάδες άλλους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top