Τα απίστευτα οφέλη του παιχνιδιού στους ενήλικες

kidsplaying.jpg

Θυμηθείτε για λίγο τα παιδικά σας χρόνια, τότε που παίζατε κρυφτό, κυνηγητό ή μονόπολη. Μήπως τώρα τα έχετε όλα αυτά στερηθεί; Αν ναι, τότε μάλλον είναι καιρός να αρχίσετε ξανά το παιχνίδι.Μάθετε γιατί. οφέλη παιχνιδιού 

Αυτές τις ημέρες έπεσε στα χέρα μου το βιβλίο του Ολλανδού ιστορικού Johan Huizinga “Ο άνθρωπος και το παιχνίδι”, ο οποίος πέθανε το 1945 σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως.οφέλη παιχνιδιού 

Πρόκειται για μια έρευνα, η οποία συνδέει την ιστορία του πολιτισμού με την έμφυτη τάση του ανθρώπου για παιχνίδι. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι διάφορες εκφάνσεις του βίου των ανθρώπων όπως το δίκαιο, ο πόλεμος, η φιλοσοφία, η τέχνη και άλλες κατά βάθος αποτελούν όλες, εκδηλώσεις που προέρχονται από την ανάγκη και την έμφυτη τάση του ανθρώπου να… παίζει. Αν ασπαστούμε τα λόγια του συγγραφέα μπορούμε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού για την ανθρωπότητα και να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μια δραστηριότητα που αφορά μόνο τους μικρούς μας φίλους.

Που μας βοηθάει

Τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε παίζοντας είναι πάρα πολλά. Το παιχνίδι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε από την ένταση της καθημερινότητας, μας ξεκουράζει και μας μαθαίνει καινούργια πράγματα.

Ακόμη, το παιχνίδι  οξύνει τη φαντασία μας, φτιάχνει το κέφι μας και αυξάνει τη νοημοσύνη, την κρίση, την παρατηρητικότητα, αλλά και τη μνήμη μας.

Επιπλέον, το παιχνίδι μας βοηθάει στην επίλυση και των προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε. Σύμφωνα με έρευνα της Naval Academy το σκάκι, για παράδειγμα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία βρίσκουμε λύσεις. Τέλος μια άλλη έρευνα των ειδικών υποστηρίζει ότι το παιχνίδι βοηθάει να γίνουμε πιο συνεργάσιμοι.

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Peter Gray, οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το παιχνίδι για να επιβιώσουν.

Με τη βοήθεια του παιχνιδιού περιόριζαν την επιθετικότητα τους και εξομάλυναν τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους. Έπαιζαν πολύ πιο συχνά από ό,τι εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι και στα παιχνίδια τους συμμετείχαν όλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Με τον τρόπο αυτόν καθιστούσαν ευκολότερο, το δύσκολο τότε αγώνα για την επιβίωση. Σύμφωνα με τον επιστήμονα παρόμοιο ρόλο θα μπορούσε να έχει και σήμερα το παιχνίδι, βοηθώντας τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον, να περιορίσουν τις έριδες, να γίνουν λιγότερο επιθετικοί και περισσότερο συνεργάσιμοι.

Από το βιβλίο 103 τρόποι να ξυπνήσετε το παιδί μέσα σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top