Ναι στις κάμερες στους χώρους εργασίας λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

security_camera_basics_questions.jpg

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) στο Στρασβούργο σε πρόσφατη απόφασή έκρινε νόμιμη την τοποθέτηση κρυφών καμερών σε χώρο εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.) στο Στρασβούργο στην πρόσφατη απόφασή του Lopez Ribalda and others v. Spain (Applications nos. 1874/2013 and 8567/2013), ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 2019 έκρινε ότι η τοποθέτηση κρυφών καμερών κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε χώρο εργασίας ήταν νόμιμη.

Τον Μάρτιο του 2009, υπεύθυνος υποκαταστήματος αλυσίδας σουπερμάρκετ σε μία πόλη της Καταλονίας αποφάσισε να εγκαταστήσει κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης αφού διαπιστώθηκε διαφορά μεταξύ των αποθεμάτων προϊόντων και των εισπράξεων. Ενώ οι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη των καμερών σε συγκεκριμένα σημεία του υποκαταστήματος, δεν ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση μη ορατών ή κρυφών καμερών σε άλλα σημεία. Σκοπός ήταν η παρακολούθηση των εργαζομένων, κατόπιν των υποψιών για κλοπή.

Η πιο πάνω ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση των αιτούντων, οι οποίοι προσέφυγαν στην Ισπανική δικαιοσύνη, επικαλούμενοι παραβιάσεις του δικαιώματός τους στην ιδιωτικότητα και την προσωπική ζωή, χωρίς αποτέλεσμα. Τα Ισπανικά δικαστήρια έκριναν ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των αιτούντων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας στα δεδομένα της υπό κρίση υπόθεσης, επίσης αποφάσισε ότι ουδεμία παραβίαση υπήρχε σε σχέση με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Θεμελιωδών Ελευθεριών. Σε αυτή του την κρίση συνέτεινε το γεγονός ότι αν και το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητας που παρέχεται από το Άρθρο 8 είναι υψηλό σε κλειστούς και ιδιωτικούς χώρους, ακόμη και στα πλαίσια της εργασίας, η προστασία που παρέχεται σε περίπτωσεις όπου η παρακολούθηση γίνεται σε μέρη που είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό είναι χαμηλότερη. Ειδικότερα, οι υποψίες για οργανωμένη ενέργεια από πλευράς των εργαζομένων δικαιολογούσαν την εγκατάσταση του κυκλώματος.

Κατά συνέπεια το Ε.Δ.Α.Δ. υιοθέτησε μία ευρεία έννοια του νόμιμου σκοπού και μία στενότερη έννοια της ιδιωτικής ζωής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την εφαρμογή και ερμηνεία της Σύμβασης σε εθνικό επίπεδο.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top