Τα 23 μυστικά της Γαλλικής κουζίνας

john-cameron-TAY6gV_vsy4-unsplash.jpg

Λίγες χώρες έχουν την προσέγγιση της Γαλλίας σε ο,τι αφορά το φαγητό. Η γαλλική κουζίνα έχει τη φήμη ότι είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο. Ανακαλύψτε τα μυστικά της

Η φήμη του γαλλικού φαγητού είναι διεθνής και μόλις αρχίσετε να απολαμβάνετε τα κορυφαία γαλλικά φαγητά, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί. Πράγματι, το φαγητό έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος του γαλλικού πολιτισμού που η UNESCO έβαλε το «γαστρονομικό γεύμα των Γάλλων» στον κατάλογος του άυλου ανθρώπινου πολιτισμού.  Η γαλλική κουλτούρα τροφίμων, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι σημαντική γιατί συμβάλλει στην «ένωση των ανθρώπων για να απολαύσουν την τέχνη του καλού φαγητού και του ποτού» και για τη δύναμη να δημιουργήσει «ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και των προϊόντων της φύσης» .

1.Με τόσο μεγάλη σημασία που δίνεται στα τρόφιμα, ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη γαλλική διατροφική κουλτούρα.

2.Ο γαλλικός πολιτισμός παραδοσιακά δίνει υψηλή προτεραιότητα στην απόλαυση του φαγητού. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι το φαγητό δεν είναι μόνο μια ουδέτερη πράξη, αλλά και πολιτισμός.

3.Η Γαλλία διαθέτει ένα διαφορετικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου. Στη χώρα, οι άνθρωποι τρώνε περίπου 500.000.000 σαλιγκάρια ετησίως.

4.Δέκα δισεκατομμύρια μπαγκέτες παράγονται κάθε χρόνο στη Γαλλία. Σύμφωνα με το νόμο, μια παραδοσιακή μπαγκέτα μπορεί να έχει μόνο τρία συστατικά – αλεύρι, μαγιά και αλάτι – και πρέπει να ζυγίζει 250 γραμμάρια, μόλις 9 ουγκιές.

5.Για να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων, η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα και αντ’ αυτού τα σούπερ μάρκετ πρέπει να προσφέρουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλες υπηρεσίες.

6.Πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία πίνουν τα ζεστά ροφήματά τους από μπολ με ψωμί ή ζύμη. Η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι επισήμως 18 ετών για οινοπνευματώδη ποτά και αλκοολούχα ποτά (21 τοις εκατό αλκοόλ) και 16 για τα άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως μπύρα και κρασί.

7.Ενώ η γαλλική κουζίνα συνδέεται συχνά με πλούσια επιδόρπια, στα περισσότερα σπίτια το επιδόρπιο αποτελείται μόνο από φρούτα, γιαούρτι ή μερικές φορές από μερικά κομμάτια φυσικής μαύρης σοκολάτας.

8.Η Γαλλία συγκαταλέγεται στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο – και είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει έως και 20% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.

9.Είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής μυκητοκτόνων στην Ευρώπη, ακριβώς μπροστά από τη Γερμανία και ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους καταναλωτές φυτοφαρμάκων. Η ευρεία χρήση χημικών είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι στη Γαλλία στρέφονται σε βιολογικά ή βιολογικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη και παράγει περίπου τα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών βιολογικών προϊόντων.

10.Παρόλο που ένας στους πέντε Γάλλους λένε ότι σταμάτησαν να τρώνε βόειο κρέας, στους περισσότερους από αυτούς δεν τους αρέσει το tofu. Προφανώς δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τα πιάτα tofu!

11.Οι Γάλλοι απολαμβάνουν να τρώνε άλογο και κουνέλι. Είναι φυσιολογικό να βλέπετε αυτά τα κρέατα σε ένα μενού εστιατορίου.

12.Σχεδόν όλα τα παντοπωλεία κλείνουν στις 8μμ και είναι κλειστά τις Κυριακές. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε μεγάλες πόλεις όπου όλο και περισσότερα είναι ανοιχτά.

13.Το κρασί θεωρείται σημαντικό μέρος του γαλλικού γεύματος. “Κρασί … το πνευματικό μέρος του γεύματος.” – Alexandre Dumas, 1873.

14.Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αληθινό μεξικάνικο φαγητό στη Γαλλία. Λέμε «σχεδόν» γιατί ελπίζουμε ότι κάποιος μπορεί να μας αποδείξει ότι κάνουμε λάθος.

15.Σε περιόδους εορτασμού, οι Γάλλοι πίνουν πάντα σαμπάνια. Η πρώτη γραπτή αναφορά στη σαμπάνια ήταν στα αγγλικά και όχι τα γαλλικά. Το 1676, ο Etherege έγραψε επαίνους για την «αφρώδη σαμπάνια» που «πνίγει όλες τις θλίψεις μας».

16.Σε ένα γαλλικό McDonald’s, μπορείτε να παραγγείλετε μια μπύρα και ένα Croque McDo. Οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι διπλάσιες από τις ΗΠΑ, πιθανότατα επειδή τα περισσότερα από τα γεωργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα γαλλικά McDonald’s παράγονται τοπικά.

17.Το Cuisine TV, το οποίο είναι το Γαλλικό τηλεοπτικό Δίκτυο Τροφίμων, είναι πολύ βαρετό. Οι συνταγές είναι ενδιαφέρουσες αλλά αν δεν είστε παθιασμένοι με το μαγείρεμα δεν θα θέλετε να παρακολουθήσετε.

18.Ένα παραδοσιακό γαλλικό χριστουγεννιάτικο μενού αποτελείται από ωμά στρείδια, οστρακοειδή, φουά γκρα, καπνιστό σολομό, χτένια και σαμπάνια.

19.Το Goûter ή το quatre-heure είναι ένα απογευματινό σνακ για παιδιά από τη Γαλλία και αποτελείται από κρέπες, κρουασάν, brioche, μπισκότα ή ζεστή σοκολάτα.

20.Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους στα περισσότερα μέρη της Γαλλίας να κάνουν ένα μεσημεριανό διάλειμμα δύο ωρών (αν και σπάνια στις μεγάλες πόλεις). Επομένως, τα περισσότερα καταστήματα κλείνουν περίπου στις 12μμ και ανοίγουν ξανά στις 2μμ ή μερικές φορές στις 15:00 ή αργότερα.

21.Η κουζίνα από περιοχή σε περιοχή στη Γαλλία διαφέρει πολύ. Η περιοχή της Προβηγκίας χρησιμοποιεί ελαιόλαδο, ντομάτες και βότανα σε πολλά πιάτα. Στη Νορμανδία, το φαγητό βασίζεται στο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα μήλα. Η περιοχή των Άλπεων είναι γνωστή για τα τυριά της, όπως φοντί και ρακλέτ, ενώ η περιοχή της Αλσατίας έχει ισχυρή γερμανική επιρροή που περιλαμβάνει μπύρα και λάχανο τουρσί.

22.Το Grand Cru (μεγάλη ανάπτυξη) είναι μια τοπική ταξινόμηση κρασιών που προσδιορίζει τους καλύτερους ή πιο υποσχόμενους αμπελώνες,. Στη Βουργουνδία ή στην Αλσατία αναφέρεται στους καλύτερους αμπελώνες, ενώ στο Μπορντό η σημασία του διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και δεν αφορά πάντα την υψηλότερη κατάταξη.

23.Το Côte-Rôtie είναι ένα γαλλικό κρασί. Η πρώτη καταγραφή της οινοποίησης στην περιοχή χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι εγκαταστάθηκαν στις περιοχές γύρω από τη Βιέννη.Το Côte-Rôtie σημαίνει «ψητή πλευρά» και αναφέρεται στις πολλές ώρες του ηλιακού φωτός που δέχονται αυτές οι απότομες πλαγιές της χώρας.

Περισσότερη διατροφή ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top