Μαδαγασκάρη: 5 λόγοι που την καθιστούν συναρπαστική

amy-reed-cUm2AX_Nt_s-unsplash.jpg

Η Μαδαγασκάρη φιλοξενεί πολλά μοναδικά είδη ζώων και φυτών που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στον πλανήτη…Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που την κάνουν μοναδική!

Τώρα που σιγά σιγά χαλαρώνουν τα μέτρα για τα τουριστικά ταξίδια, και ίσως να κάνετε τις πρώτες σκέψεις για το που θα πάτε διακοπές, σημειώστε στη λίστα σας τη Μαδαγασκάρη. Παρόλο που είναι περισσότερο γνωστή για τους εξωτικούς λεμούριους, η Μαδαγασκάρη είναι ένας λίγο διαφορετικός προορισμός που χαρακτηρίζεται από ανέγγιχτη ομορφιά. Υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για όλους σε αυτό το νησί. Για τους φυσιολάτρες, η Μαδαγασκάρη είναι το σπίτι πολλών σπάνιων φυτών και ζώων, ενώ για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα, είναι πλούσια σε παραδόσεις, και τέλος, για τους φίλους της περιπέτειας, προσφέρει μοναδικές δραστηριότητες στην άγρια φύση.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή σας να επισκεφθείτε τη Μαδαγασκάρη:

  1. Μοναδική πανίδα

Η Μαδαγασκάρη, μάλλον φημίζεται περισσότερο για τον καφέ λεμούριο, ένα είδος ζώου που απειλείται με εξαφάνιση. Μπορείτε να το βρείτε μόνο στη Μαδαγασκάρη και τα μικρότερα γειτονικά νησιά της. Εκτός από τους εντυπωσιακούς λεμούριους, η Μαδαγασκάρη φιλοξενεί πολλά άλλα μοναδικά είδη ζώων, περίπου το 75% αυτών δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη, όπως ο αγριόχοιρος, 32 είδη χαμαιλέοντα και πολλά σπάνια ψάρια, όπως το απειλούμενο με εξαφάνιση Pachypanchax omalonotus.

  1. Μοναδική χλωρίδα

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Μαδαγασκάρης είναι το δέντρο μπάομπαμπ (Baobab), του γένους Αδανσονία. Το νησί αναγνωρίζεται ως ένας από τους 10 τόπους υψηλής βιοποικιλότητας στον κόσμο, με περίπου 12.000 είδη φυτών, τα οποία απειλούνται λόγω των εκδασώσεων, των δασικών πυρκαγιών, τη μειωμένη παραγωγικότητα και τη διάβρωση του εδάφους. Γνωστός είναι επίσης ο φοίνικας ravanela madagascariensis, που ονομάζεται και «φοίνικας του ταξιδιώτη».

  1. Κουλτούρα

Η κουλτούρα και ο πολιτισμός της Μαδαγασκάρης αποτελεί ένα μείγμα διάφορων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, με καταγωγή από τους Αφρικανικούς Αυστονήσιους γηγενείς, τους Μαλαγάσιους και επιρροές από τις αποικιοκρατίες των Γάλλων. Αραβικές, Ινδικές, Αγγλικές και Κινεζικές επιρροές συνδυάζονται όλες μαζί δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτισμικό μείγμα. Οι κύριες γλώσσες είναι τα μαλαγασικά και τα γαλλικά, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και εγκάρδιοι με τους επισκέπτες, και προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες, με πολλές παραδόσεις και φεστιβάλ που θα σας μείνουν αξέχαστα.

  1. Κουζίνα

Η κουζίνα της Μαδαγασκάρης αντικατοπτρίζει τις πλούσιες και πολυπολιτισμικές ρίζες της. Το παραδοσιακό μαγείρεμα των Μαλαγάσιων, σε συνδυασμό με τις γαλλικές επιρροές, προσφέρει μια ποικιλία ευγέστων πιάτων με κεντρικό και βασικό συστατικό το ρύζι. Μερικές παραδοσιακές συνταγές είναι το Zebu (ψητό ή βραστό μοσχάρι), Romazava (κρέας μπρεζέ σερβιρισμένο με μια ποικιλία μπαχαρικών και πρασινάδων) και το Tilapia à la Malagasy (ψάρι μαγειρεμένο σε γευστική σάλτσα ντομάτας). Υπάρχουν και επιλογές για τους χορτοφάγους, όπως το Lasary (μείγμα λαχανικών σωτέ με ρύζι), το Minsao (τηγανισμένα noodles και λαχανικά), ή τα φασόλια της Μαδαγασκάρης.

  1. Πειρατικό καταφύγιο

Ένα λιγότερο γνωστό χαρακτηριστικό της Μαδαγασκάρης είναι ότι κάποτε αποτελούσε καταφύγιο για τους πειρατές, γύρω στον 17ο και 18ο αιώνα, τη χρυσή εποχή της πειρατείας. Η ανεξαρτησία του νησιού από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, η αφθονία φαγητού και νερού και ο φιλικός ντόπιος πληθυσμός έδινε την ευκαιρία στους πειρατές να βρουν εκεί το καταφύγιό τους ή τη βάση και το άντρο για τις πειρατικές τους δραστηριότητες. Πολλές ιστορίες συνοδεύουν τους πειρατές της Μαδαγασκάρης, μεταξύ των οποίων και ο θρύλος της «Libertalia» μια αναρχική αποικία που ιδρύθηκε από τους πειρατές στη Μαδαγασκάρη. Αν την επισκεφθείτε, μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας και να αποφασίσετε αν η Libertalia υπήρξε στα αλήθεια ή αν είναι απλώς ένας θρύλος. Ένα είναι το σίγουρο, ότι εκεί θα επισκεφθείτε το πειρατικό νεκροταφείο στο Ακρωτήριο της Αγίας Μαρίας, και ίσως να βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Photo by Amy Reed on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top