5 κορυφαίοι συγγραφείς που ίσως δεν γνωρίζατε ότι είναι από το Δουβλίνο

image.jpg

Ο Ζορτζ Μπερνάρντ Σω, ο Όσκαρ Ουάιλντ και πολλοί άλλοι κορυφαίοι συγγραφείς ήταν από το Δουβλίνο. Γνωρίστε τη ζωή και το έργο τους…

Ο Όσκαρ Ουάιλντ 

Γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 16 Οκτωβρίου 1854 και πέθανε στο Παρίσι, στις 30 Νοεμβρίου 1900,  ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Γόνος αστικής ιρλανδικής οικογένειας που έζησε στο τέλος της Βικτωριανής εποχής. Σπούδασε φιλολογία στο Trinity College και έπειτα στην Οξφόρδη. Τα έργα του διακρίνονται για το καυστικό τους χιούμορ. Σε αυτά περιλαμβάνονται  «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός», «Ένας ιδανικός σύντροφος» και άλλα γνωστά αριστουργήματα. Όντας ο ίδιος πατέρας, ο Oscar Wilde υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδικών βιβλίων κάτι που είναι άγνωστο στους περισσότερους. Η συλλογή διηγημάτων του The Happy Prince and Other Tales δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1888. Αυτή η συλλογή περιελάμβανε δημοφιλείς ιστορίες, όπως οι «Happy Prince», «The Nightingale and the Rose», και «Selfish Giant». Ήταν ο γιος του Sir William Wilde και της συγγραφέως Jane Wilde. Ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας.

Ζορτζ Μπερνάρντ Σω

Γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1856 και το 1876 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Υπήρξε κριτικός, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925. Αρθρογραφούσε ως κριτικός βιβλίων στην εφημερίδα Pall Mall. Έχει εκφράσει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και εμείς ξεχωρίσαμε μια από αυτές που αναφέρει στο Maxims for Revolutionists: «Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζει τον εαυτό του στον κόσμο. Ο παράλογος επιμένει στο να προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του. Επομένως, κάθε πρόοδος εξαρτάται από τον παράλογο άνθρωπο». Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι «Ο άνθρωπος του διαβόλου», και ο «Πυγμαλίων».

 

Jonathan Swift

Ιρλανδός συγγραφέας, κληρικός και σατιρικός ο Jonathan Swift μεγάλωσε χωρίς πατέρα. Υπό τη φροντίδα του θείου του, έλαβε πτυχίο από το Trinity College και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός πολιτικού. Στη συνέχεια, έγινε αρχιμανδρίτης του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου στο Δουβλίνο. Τα περισσότερα από τα γραπτά του δημοσιεύθηκαν με ψευδώνυμα. Περισσότερος γνωστός έγινε για το βιβλίο του τα ταξίδια του Γιούλιβερ (Gulliver’s Travels του 1726). Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς εργασίας του στον ναό, ο Swift επέστρεψε στην Ιρλανδία δύο φορές. Εκείνο το διάστημα άρχισε να γράφει τα πρώτα σύντομα δοκίμια και μετά ένα χειρόγραφο για ένα μεταγενέστερο βιβλίο. Το πρώτο πολιτικό φυλλάδιο του είχε τίτλο «A Discourse on the Contests and Dissentions in Athens and Rome». Δύο από τα πιο γνωστά του έργα είναι το  Battle of the books (Η μάχη των βιβλίων) εκδ. “Καστανιώτης”, 1992 και το A Tale of a Tub (Ιστορία της Σκάφης) που προκάλεσε τις αντιδράσεις της εκκλησιάς.

Ο Σάμιουελ Μπέκετ

Ο Samuel Barclay Beckett, γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1906 στο Δουβλίνο και πέθανε  στις 22 Δεκεμβρίου 1989 ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας και καταγόταν από Γάλλους ουγενότους. Το πιο γνωστό του ίσως έργο ήταν το «Περιμένοντας τον Γκοντό». Μετά από τη Σταδιοδρομία του στο Trinity College πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Γαλλία. To 1969 τιμήθηκε με το νόμπελ λογοτεχνίας. Ήταν ο δεύτερος από τους δύο γιους ενός ζευγαριού προτεσταντών που ανήκαν στη μεσαία τάξη (ο πατέρας του διαχειρίστηκε μια εταιρεία έρευνας) Αν και αρκετά δραστήριος, απολάμβανε ακόμη και ως μικρό αγόρι την ησυχία της μοναξιάς. Σπούδασε στο Earlsfort House στο Δουβλίνο και στη συνέχεια στο Portora Royal School στο Enniskillen (όπου είχε πάει και ο Oscar Wilde) εκεί άρχισε να μαθαίνει γαλλικά, μία από τις δύο γλώσσες στις οποίες θα έγραφε. Έγραψε ποιήματα και ιστορίες, ενώ έκανε περίεργες δουλειές για να εξασφαλίσει τα προς το ζην στον εαυτό του. Στο ταξίδι του, συνάντησε πολλά άτομα που θα εμπνεύσουν μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του. Ο Μπέκετ υπήρξε μάλιστα και καλός αθλητής.

Τζέιμς Τζόις

Ο Τζέιμς Τζόυς ήταν Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ού αιώνα και ότι τοποθέτησε το Δουβλίνο στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Αν και Ιραλνδός στην καταγωγή του, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ιρλανδίας. Ο Οδυσσέας, το πορτραίτο του καλλιτέχνη και οι Δουβλινέζοι συγκαταλέγονται στα πιο γνωστά του έργα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top