Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να σας δει γιατρός

602x338_cmsv2_4837faef-a6b0-5183-bd55-10b23c909728-4497120-Αντίγραφο.jpg

Τι συμπτώματα προκαλεί ο Covid-19; Πώς εξαπλώνεται και πότε πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας;

Έχοντας συζητήσει τόσα θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού και της κοινωνικής απομόνωσης στη ζωή μας, καλό είναι καμιά φορά να επανερχόμαστε στη βασική πληροφόρηση γύρω από τον ιό, τα συμπτώματά του και τη δράση του, και να την εμπλουτίζουμε με αυτά που ανακαλύπτουμε στην πορεία.

Τι είναι ο Covid-19;

Πρόκειται για έναν ιό που ανήκει στην οικογένεια των κορονοϊών, ο οποίος όμως πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με τον άνθρωπο. Όπως και οι υπόλοιποι κορονοϊοί, μεταδόθηκε στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ζώων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την εξάπλωση του Covid-19 ως πανδημία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο συγκεκριμένος κορονοϊός;

Σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πιο κοινά συμπτώματα που παρατηρούνται είναι ο πυρετός, η αίσθηση κούρασης και ο ξηρός βήχας. Μερικοί ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν επίσης καταρροή, πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη, σωματικούς πόνους και διάρροια. Κάποιοι άνθρωποι επίσης υποστηρίζουν ότι έχουν εμφανώς μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης. Περίπου το 80% των ανθρώπων που νοσούν από τον ιό, τον περνούν σαν ένα κοινό κρυολόγημα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.

Περίπου ένας στους έξι ανθρώπους, θα νοσήσει πολύ βαριά, ενώ αυτοί που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι που νοσούν από χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και οι παθήσεις του αναπνευστικού.

Πάντως, αν εμφανίσετε πολύ υψηλό πυρετό, τόσο που καίγεστε όταν ακουμπάτε το κούτελό σας, ή όταν παρουσιάσετε έναν ενοχλητικό συνεχόμενο βήχα, τότε είναι πολύ πιθανό να νοσείτε από κορονοϊό. Δυστυχώς, τα αντιβιοτικά σε μια τέτοια ασθένεια δεν έχουν αποτέλεσμα, και εφόσον δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διαθέσιμο εμβόλιο, η ίαση βασίζεται αποκλειστικά στην άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό αν παρουσιάσω αυτά τα συμπτώματα;

Όχι. Αν δεν είστε ηλικιωμένοι ή δεν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, η επίσημη συμβουλή του συστήματος υγείας είναι να καλέσετε τον γιατρό σας έτσι ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, και αν νοσείτε, να παραμείνετε σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες, ενώ, αν έχετε έρθει σε επαφή με υγιείς ανθρώπους, πρέπει να μπουν και εκείνοι σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση σε μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων. Πάντα σε συνεχή συνεννόηση με τον γιατρό σας, οι υποδείξεις του οποίου πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής;

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με το Johns Hopkins University Center for Systems Science and Engineering, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 παγκοσμίως, με τους θανάτους να αγγίζουν τους 60 χιλιάδες, ενώ πάνω από 233 χιλιάδες άνθρωποι έχουν θεραπευτεί πλήρως. Η πλειονότητα των νεκρών υπέφερε από άλλα υποκείμενα νοσήματα, τα οποία επιδείνωσε η δράση του κορονοϊού.

Γιατί θεωρείται πιο επικίνδυνος από την συνηθισμένη γρίπη;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πλήρως το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο νέος κορονοϊός, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται κάτω από το 1% ποσοστό θνησιμότητας στους νέους και πάνω από 3% τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες. Η εποχική γρίπη συνήθως έχει ποσοστό θνησιμότητας κάτω του 1% και θεωρείται ότι ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ο Sars είχε ποσοστό θνησιμότητας πάνω από 10%. Μια νευραλγική διαφορά είναι ότι, αντιθέτως με την κοινή γρίπη, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, γεγονός που κάνει πιο ευάλωτες τις πληθυσμιακές ομάδες που προαναφέραμε. Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η απομόνωση είναι τα μόνα μας όπλα απέναντί του, προς το παρόν.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top