Καρέκλα γραφείου: πώς να επιλέξετε την κατάλληλη για τη μέση σας

καρέκλα-γραφείου.jpg

Δείτε με ποια κριτήρια θα επιλέξετε καρέκλα για το γραφείο σας ώστε να αποφύγετε τις ενοχλήσεις στη μέση…

Οι κατάλληλες διαστάσεις

Επειδή όλα τα ανθρώπινα σώματα δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις και διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, έχει ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, πρέπει:

*Το πλάτος του καθίσματος να είναι γύρω 40 εκατοστά.
*Τα μπράτσα της καρέκλας καλό είναι να βρίσκονται σε ύψος 20 εκατοστών από την έδρα και το μήκος τους να είναι ίδιο με το μήκος του καθίσματος, ενώ το πλάτος τους να είναι το ελάχιστο 5-8 εκατοστά.
*Το βάθος για την καρέκλα γραφείου να είναι 35 έως 45 εκατοστά.
*To ύψος της καρέκλας εξαρτάται από το δικό σας. Ιδανικό ύψος είναι αυτό που σας επιτρέπει να έχετε τα πέλματα των ποδιών σας σε παράλληλη θέση με το έδαφος και τα γόνατά σας να σχηματίζουν περίπου μία ορθή γωνία. Σε γενικές γραμμές το ύψος του κατάλληλου καθίσματος πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 38 και 50 εκατοστά. Βέβαια, επειδή οι καρέκλες γραφείου έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, θα πρέπει να ρυθμίσετε εσείς το κατάλληλο ύψος.

Το κατάλληλο κάθισμα για την κατάλληλη δουλειά

Ανάλογα με την εργασία που κάνετε, επιλέξετε και την κατάλληλη καρέκλα. Για δραστηριότητες που απαιτούν όρθια στάση του σώματος, όπως χρήση κομπιούτερ, ιδανικό είναι ένα κάθισμα με κάθετη πλάτη. Ακόμη πρέπει η καρέκλα σας να διαθέτει τη δυνατότητα εύκολης ρύθμισης του ύψους της.

Η ιδανική καρέκλα για το γραφείο

Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε κάθισμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι η καρέκλα πρέπει να “δέχεται” και να υποστηρίζει σωστά το σώμα σας. Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιδανικής καρέκλας γραφείου, όπως…

*Να σέβεται την ανθρώπινη κίνηση και να μη σας περιορίζει στις κινήσεις σας.
*Να μην είναι βαριά, ώστε να μετακινείται εύκολα.
*Να έχει καλής ποιότητας ροδάκια, ώστε να κινείται εύκολα.
*Η πλάτη της πρέπει να είναι ψηλή και να σταματά πριν αρχίσει ο αυχένας, δηλαδή να μην ακουμπάει το κεφάλι σας στην πλάτη της.
*Καλό είναι να έχει λαβές και χερούλια, που να υποστηρίζουν τα χέρια σε ύψος τέτοιο που να ανασηκώνουν του ώμους και να στηρίζουν τον αγκώνα.
*Να στρίβει εύκολα προς όλες τις κατευθύνσεις.
*Η πλάτη να έχει τη δυνατότητα προσαρμογής στο ύψος και την κλίση του σώματος του χρήστη.
*Να προσφέρει στον εργαζόμενο ελευθερία κινήσεων, αλλά και να του εξασφαλίζει άνετη στάση. Προτιμήστε λοιπόν κάθισμα που να μπορεί να γυρίζει με ευκολία.

Το κατάλληλο υλικό

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα μαλακά μέρη της πρέπει να “αναπνέει”, ώστε να μην ιδρώνουμε όταν ακουμπάμε σ’ αυτό. Κατάλληλα είναι τα αφρώδη υλικά και τα υφάσματα. Ένα σωστό κάθισμα πρέπει να είναι μαλακό στην πλάτη, μέτριο στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα. Ο σκελετός μπορεί να είναι ξύλινος ή πλαστικός, ανάλογα με το τι σας αρέσει.

Χρησιμοποιήστε τη σωστά!

Δεν αρκεί μόνο να επιλέξετε την κατάλληλη καρέκλα, πρέπει να ξέρετε και πώς να καθίσετε. Η καρέκλα και το σώμα σας πρέπει να “δουλεύουν” μαζί.
*Τα γόνατα με τις γάμπες πρέπει να σχηματίζουν 90 μοίρες, για να γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος.
*Τα πέλματα των ποδιών σας πρέπει να πατάνε καλά στο πάτωμα.
*Οι βραχίονες και οι παλάμες σας να είναι σε οριζόντια θέση.
*Αν οι μηροί σας δεν είναι παράλληλοι με το πάτωμα, ρυθμίστε το ύψος του καθίσματος.
*Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ύψος με το τραπέζι που εργάζεστε. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε ρυθμίζοντας το ύψος της.
*Πρέπει να αποφεύγετε να είστε καθηλωμένοι επί ώρα σε μία καρέκλα* προσπαθήστε τουλάχιστον κάθε μισή ώρα να σηκώνεστε να κάνετε μία βόλτα στο χώρο εργασίας σας. Αν μπορείτε, κάνετε και κάποιες ασκήσεις στρέτσινγκ.

Πώς να τη δοκιμάσετε:

Καθίστε πρώτα στην καρέκλα που θέλετε να αγοράσετε με το σωστό τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Καθίστε αρκετή ώρα στη σωστή στάση, αφού τη ρυθμίσετε στο κατάλληλο ύψος. Μετακινηθείτε πάνω στην καρέκλα προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρατηρήστε αν αυτό γίνεται με ευκολία. Τα πόδια σας, μέχρι τα γόνατά σας, πρέπει να βρίσκονται μέσα στην καρέκλα. (Φροντίστε να μην εξέχουν πολύ από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι το μήκος του πάνω μέρους της πρέπει να είναι περίπου ίδιο με το μήκος των ποδιών σας μέχρι τα γόνατα.) Βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα που διαλέξατε δεν έχει απότομα κοψίματα στο σημείο που τα πόδια σας σχηματίζουν ορθή γωνία (πίσω από τα γόνατα).

Προσέξτε:

Αν έχετε πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε κάποιον αυχενικό ειδικό εργονόμο ή ορθοπεδικό ή φυσικοθεραπευτή. Στην περίπτωση που έχετε αυχενικό σύνδρομο πρέπει να είναι λίγο πιο ψηλή η πλάτη.

Αν είναι ακατάλληλη:

Τα ακατάλληλα καθίσματα κουράζουν τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, προκαλούν πονοκεφάλους, πόνους και ακαμψία στη ράχη ή τον αυχένα, μέχρι και μικροτραυματισμούς. Το σταύρωμα του ποδιού και το τύλιγμά του γύρω από το πίσω μέρος του άλλου προκαλεί σφίξιμο στη μέση και τους γοφούς και δημιουργεί ένταση στις γάμπες.

Μ.Σιγανού

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top