Καφές: 5 τρόποι να τον απολαύσετε τον χωρίς θερμίδες

black-coffee.jpg

Ορισμένοι καφέδες είναι βόμβες θερμίδων. Εμείς σας προτείνουμε 5 υγιεινούς και απολαυστικούς τρόπους να κάνετε τον καφέ σας καλύτερο χωρίς θερμίδες

Ο καφές αποτελεί πραγματικά μία από τις απλές απολαύσεις της ζωής. Αλλά έχουμε μερικές σημαντικές ερωτήσεις για σας: Προσθέτετε κρέμα ή γλυκαντικό ή μήπως τον προτιμάτε σκέτο;

Ορισμένα γάλατα και γλυκαντικά προσθέτουν περιττά λίπη και θερμίδες που δεν βοηθούν τη γραμμή σας. Εάν θέλετε να νοστιμήσετε τον καφέ σας, ακολουθούν πέντε τρόποι για να τον κάνετε παράλληλα και πιο υγιεινό:

1.Αν σας αρέσει ο καφές σας γλυκός

Εάν χρησιμοποιείτε κανονική ζάχαρη, αλλά θέλετε να αποφύγετε περιττές θερμίδες, δοκιμάστε να προσθέσετε σε μια μικρή ποσότητα μελιού, αγαύης ή ακόμα και Stevia. Η Stevia προέρχεται από ένα φυτό και είναι πιο φυσική εναλλακτική σε σχέση με ένα άλλο τεχνητό γλυκαντικό.

Εάν προτιμάτε άλλα τεχνητά γλυκαντικά, προχωρήστε αργά στη χρήση πολύ μικρών ποσοτήτων. Το προτείνω αυτό γιατί, με την πάροδο του χρόνου, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό σας να επιθυμεί πολύ περισσότερο τις γλυκές. Τα γλυκαντικά συνήθως περιέχουν ασπαρτάμη, σακχαρίνη ή σουκραλόζη.

Η ζαχαρίνη είναι γλυκαντική ουσία, η οποία παρέχει ελάχιστες θερμίδες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας, όπως η ζάχαρη. Η ασφάλειά της είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν, και μάλιστα για κάποιο διάστημα είχε απαγορευτεί η χρήση της στις Η.Π.Α., αλλά κυκλοφόρησε λίγο αργότερα ξανά στο εμπόριο, καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι είναι επιβλαβής για την υγεία. Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ζαχαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα τρόφιμα, ενώ η αποδεκτή ημερήσια δόση είναι 5 mg ανά κιλό βάρους. Σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

*  H ασπαρτάμη είναι ένα ακόμα διαδεδομένο υποκατάστατο της ζάχαρης. Η γεύση της μοιάζει αρκετά με τη γεύση της ζάχαρης και οι θερμίδες που παρέχει στον οργανισμό είναι αμελητέες.

*  Η σουκραλόζη είναι μία ακόμη γλυκαντική ουσία, που υποκαθιστά τη ζάχαρη, η οποία επειδή δεν μεταβολίζεται δεν αποδίδει;; θερμίδες στον οργανισμό.

* Η φρουκτόζη προέρχεται από τα φρούτα και χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών με λίγες θερμίδες, τα οποία είναι κατάλληλα και για διαβητικούς. Ένα κουταλάκι φρουκτόζη παρέχει γύρω στις 20 θερμίδες – όσο και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Προτιμάται όμως συχνά από τους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, γιατί χρειάζεται μικρότερη ποσότητά της για να δώσει την ίδια γλυκιά γεύση με τη ζάχαρη.

* Τα παραπάνω υποκατάστατα θεωρούνται όλα ασφαλή για την υγεία. Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι γλυκαντικές ουσίες (κυρίως σορβιτόλη) περιέχονται ακόμα και σε αρκετά light προϊόντα, αναψυκτικά και τσίχλες.

Αν έχετε διαβήτη ή αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο υγείας ο γιατρός σάς συνέστησε να αποφεύγετε τη ζάχαρη προτιμήστε τα υποκατάστατα. Ακόμη, κάντε το ίδιο αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος και επιμένετε να καταναλώνετε καθημερινά πολλά ροφήματα (καφέ, τσάι κτλ.). Για παράδειγμα, αν βάζετε στον καφέ σας μία κουταλιά ζάχαρη (20 θερμίδες) και πίνετε τέσσερις καφέδες την ημέρα, έχετε πάρει χωρίς να το καταλάβετε ογδόντα θερμίδες. Αυτές μπορείτε να τις μηδενίσετε αν χρησιμοποιήσετε κάποια από τις γλυκαντικές ουσίες που προαναφέραμε.

2.Εάν θέλετε να «καρυκεύσετε» τον καφέ σας

Τα μπαχαρικά δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στον καφέ, αλλά μπορούν να προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία:

Η κανέλα σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα, βοηθά στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ και σιδήρου.

Το μοσχοκάρυδο είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου.

Η σκόνη κακάο είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, καλίου και ψευδαργύρου, ενώ αποτελεί επίσης και μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και μαγγανίου. Ωστόσο, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε χρησιμοποιήστε το με φειδώ. Και προτιμάτε κακάο χωρίς ζάχαρη.

Το κάρδαμο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου και είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, σιδήρου και μαγγανίου.

3. Αν σας αρέσει ο καφές σας κρεμώδης

Μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι πραγματικά κακό να χρησιμοποιείτε πλήρες  γάλα στον καφέ σας εάν πρόκειται μόνο μερικές κουταλιές της σούπας… Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μόνο δύο κουταλιές της σούπας, πολλαπλασιάστε το με 7 ημέρες την εβδομάδα / 52 εβδομάδες το χρόνο και θα έχετε μια σημαντική ποσότητα θερμίδων. Αυτές είναι περιττές θερμίδες που προσθέτουν κιλά. Γι ‘αυτό δεν προτείνουμε να προσθέτετε πλήρες γάλα στον καφέ σας. Ούτε το γάλα καρύδας, ωστόσο, αποτελεί μια καλή εναλλακτική γιατί έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Αν θέλετε μια υγιεινή επιλογή προτιμήστε αγελαδινό γάλα, και επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε 1 τοις εκατό ή τελείως άπαχο γάλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε  γάλα σόγιας που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού. Όλες αυτές είναι καλές εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι χαμηλότερες σε πρωτεΐνες σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

4.Εάν βρίσκεστε στο καφενείο

Τα ροφήματα καφέ είναι συχνά πολύ γνωστά για τις άδειες θερμίδες που μας προσφέρουν. Αν απολαμβάνετε ροφήματα καφέ, ο ασφαλέστερος τρόπος να το κάνετε είναι να ζητήσετε να σας βάλουν σιρόπι χωρίς ζάχαρη και άπαχο γάλα.

5.Εάν επιλέγετε εσπρέσο

Ο Espresso είναι απλώς μια μέθοδος παρασκευής και όχι ένα είδος καφέ. Δεν υπάρχει ειδικός τύπος καφέ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Η διαδικασία παραγωγής είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ο καφές δεν έχει θερμίδες όμως για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε ότι λαμβάνετε 20 θερμίδες επειδή ωστόσο είναι μικρότερος σε ποσότητα θα χρειαστείτε λιγότερη ζάχαρη για να τον γλυκάνετε.

Εξερευνήστε την αγάπη σας για τον καφέ

Ένας άλλος τρόπος για να εκτιμήσετε πραγματικά τον καφέ σας είναι να μάθετε περισσότερα για αυτόν. Θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε μια λέσχη καφέ και να μάθετε από πού προέρχεται το κάθε είδος και να εξερευνήστε διαφορετικούς τρόπους για να τον προετοιμάσετε. Μάθετε για το σώμα, την υφή, το άρωμα και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη διαφορετικών ποικιλιών.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top