Ιταλική πανακότα: Η συνταγή και η ιστορία της !

Panna-Cotta-with-Berries_3.jpg

Η πανακότα είναι ιταλικό γλυκό που προέρχεται από τη Βόρεια Ιταλία που έχει μεγάλη παράδοση στα γαλακτοκομικά. Γνωρίστε την ιστορία της και δοκιμάστε να φτιάξετε την υπέροχη συνταγή μας…

Η Panna cotta (πανακότα) σημαίνει «μαγειρεμένη κρέμα» στα ιταλικά. Περιέχει πολύ λίγα συστατικά και είναι βασικά ένα απλό μείγμα κρέμας, ζάχαρης και βανίλιας. Προστίθεται ζελατίνη για να ζέσει το μείγμα και να δημιουργήσετε μια κρέμα που θα έχει συνοχή. Το τελικό προϊόν είναι πλούσιο και απαλό στη γεύση. Αυτό το επιδόρπιο είναι τέλειο ως ένα ελαφρύ γλυκό κατάλληλο μετά από ένα βαρύ γεύμα. Αν θέλετε να κάνετε ακόμα πιο ελαφριά panna cotta, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα με light ή γάλα.

Η ιστορία της

Σύμφωνα με την wikipedia η panna cotta δεν αναφέρεται στα ιταλικά βιβλία μαγειρικής πριν από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, συχνά αναφέρεται ως παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής του Πεδεμοντίου της Βόρειας Ιταλίας. Μια μη διασταυρωμένη ιστορία λέει ότι εφευρέθηκε από μια γυναίκα ουγγρικής καταγωγής στο Langhe στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

 Ένα λεξικό μαγειρικής του 1879 την αναφέρει ως latte inglese «Αγγλικό γάλα», από μαγειρεμένη κρέμα με ζελατίνη, αν και άλλες πηγές λένε ότι η γίνεται με κρόκους αυγού· ίσως το όνομα της να παρέπεμπε τότε σε οποιαδήποτε κρέμα.

Η περιφέρεια του Piemonte περιλαμβάνει την panna cotta στον κατάλογο των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής της περιοχής για το 2001. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, βανίλια, ζελατίνη, ρούμι και άλλα υλικά. Ένας άλλος συγγραφέας θεωρεί ότι η παραδοσιακή αρωματική ουσία προέρχεται από ροδάκινο.

Η συνταγή

Υλικά

1/4 φλιτζάνι (60 ml) κρύο νερό ή γάλα

2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (7 γρ.) αρωματισμένη σκόνη ζελατίνη *

2 φλυτζάνια (480 ml) κρέμα

 1/4 φλιτζάνι (50 g ) Κοκκοποιημένη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βάλτε το νερό σε ένα μικρό μπολ και ρίξτε τη ζελατίνη πάνω στην επιφάνεια του νερού ομοιόμορφα δημιουργώντας ένα μόνο στρώμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν συσσωρεύετε τη ζελατίνη σε ένα σημείο, καθώς αυτό θα εμποδίσει την ορθή διάλυση των κρυστάλλων. Περιμένετε για 5-10 λεπτά για να διαλυθεί.

Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνετε την κρέμα, την ζάχαρη και την βανίλια σε μέτρια φωτιά και φέρετε το νερό σε σημείο βρασμού μόνο όσο χρειάζεται μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια. Ανακατέψτε τη ζελατίνη και αμέσως χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί. Εάν η ζελατίνη δεν έχει διαλυθεί πλήρως, επιστρέψτε την κατσαρόλα στη φωτιά και θερμάνετε απαλά σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς χωρίς να αφήνετε το μείγμα να βράσει.

Ρίξτε την κρέμα σε 4 μπολ σερβιρίσματος. Ψύξτε για τουλάχιστον 2 με 4 ώρες, ή μέχρι να πήξει πλήρως.

Αν θέλετε, γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα, μούρα, σάλτσα μούρων ή τυρόπηγμα λεμονιού.Η Panna cotta μπορεί να καλυφθεί με πλαστικό περιτύλιγμα και να ψυχθεί για έως και 3 ημέρες. Σερβίρεται, επίσης, με σος καραμέλα, σος σοκολάτας ή εναλλακτικά φρέσκα ανάμεικτα φρούτα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top