Γνωρίστε τη συναρπαστική ιστορία της φωτογραφίας

pexels-photo-167832.jpeg

Από την πρώτη φωτογραφία μέχρι την ψηφιακή εποχή! Αυτή είναι η εκπληκτική ιστορία της φωτογραφίας…

Η φωτογραφία έχει προχωρήσει αρκετά στη σχετικά σύντομη ιστορία της. Σε σχεδόν 200 χρόνια, η κάμερα αναπτύχθηκε από ένα απλό κουτί που έβγαλε θολές φωτογραφίες στους μίνι υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονταν στα σημερινά DSLR και τα smartphone.

Η ιστορία της φωτογραφίας είναι συναρπαστική και εκτενής στις λεπτομέρειες της. Ωστόσο, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα κυριότερα σημεία και τις σημαντικές εξελίξεις αυτής της επιστημονικής μορφής τέχνης.

Οι πρώτες κάμερες

Η βασική έννοια της φωτογραφίας υπάρχει από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, όταν ένας Ιρακινός επιστήμονας ανέπτυξε έναν μηχανισμό που ονομάζεται κάμερα obscura τον 11ο αιώνα, γεννήθηκε ουσιαστικά η τέχνη της φωτογραφίας.

Ακόμα και τότε, η κάμερα δεν κατέγραψε εικόνες, απλώς τις πρόβαλε σε κάποια άλλη επιφάνεια. Οι εικόνες ήταν επίσης ανάποδες, αν και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να δημιουργήσουν ακριβή σχέδια πραγματικών αντικειμένων, όπως τα κτίρια.

Η πρώτη κάμερα obscura (σκοτεινός θάλαμος) είχε μια τρύπα για να προβάλει την εικόνα σε κάποια επιφάνεια. Μόλις τον 17ο αιώνα η κάμερα obscura έγινε αρκετά μικρή για να είναι φορητή. Την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν στοιχειώδεις φακοί για την εστίαση του φωτός.

Οι πρώτες εικόνες

Η φωτογραφία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε στα τέλη του 1830 στη Γαλλία. Ο Joseph Nicéphore Niépce χρησιμοποίησε μια φορητή κάμερα obscura (σκοτεινός θάλαμος) για να εκθέσει μια πλάκα κασσίτερου επικαλυμμένη με πίσσα στο φως. Αυτή είναι η πρώτη τυπωμένη εικόνα που στην αρχή ξεθώριαζε γρήγορα.

Η επιτυχία του Niépce οδήγησε σε πολλά άλλα πειράματα και η φωτογραφία προχώρησε πολύ γρήγορα, ενώ αργότερα κατάφερε να σταθεροποιήσει την φωτογραφία ώστε να μην ξεθωριάζει. Η δαγκεροτυπία, και οι φωτογραφικές πλάκες αναπτύχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα μέσα έως τα τέλη του 1800.

Οι φωτογράφοι έπειτα πειραματίστηκαν με διαφορετικές χημικές ουσίες και τεχνικές. Παρακάτω ακολουθούν οι 3 βασικές που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της σύγχρονης φωτογραφίας.

Οι πρώτες φωτογραφίες

Το πείραμα του Niépce οδήγησε σε συνεργασία με τον Louis Daguerre. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της δαγκεροτυπίας, προδρόμου του σύγχρονου φιλμ. Μια πλάκα χαλκού επικαλύφθηκε με ασήμι και εκτέθηκε σε ατμούς ιωδίου προτού εκτεθεί στο φως. Για να αποτυπωθεί η εικόνα στην πλάκα, οι πρώτοι φωτογράφοι έπρεπε να την εκτεθούν στο φως για έως και 15 λεπτά. Η μέθοδος αυτή ήταν πολύ δημοφιλής έως ότου αντικαταστάθηκε στα τέλη του 1850 με πλάκες γαλακτώματος.

Οι φωτογραφικές πλάκες

Οι υγρές πλάκες, ήταν λιγότερο ακριβές από τη δαγκεροτυπία και απαιτούσαν μόνο δύο ή τρία δευτερόλεπτα χρόνου έκθεσης. Αυτό τις καθιστούσε πολύ πιο κατάλληλες για φωτογραφίες πορτρέτου, που ήταν η πιο κοινή χρήση της φωτογραφίας εκείνη την εποχή. Πολλές φωτογραφίες από τον εμφύλιο πόλεμο δημιουργήθηκαν με αυτήν την τεχνική.

Στη δεκαετία του 1870, η φωτογραφία έκανε ένα άλλο άλμα μπροστά. Ο Richard Maddox παρουσίασε την πρώτη μέθοδο ξηρής πλάκας που ήταν σχεδόν ίδια με τις υγρές πλάκες σε ταχύτητα και ποιότητα. Η μέθοδος αυτή γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αυτές οι ξηρές πλάκες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν χωρίς ο φωτογράφος να χρειάζεται να εμφανίσει άμεσα τις φωτογραφίες του, γεγονός που έδωσε στους φωτογράφους πολύ περισσότερη ελευθερία στη λήψη φωτογραφιών. Η διαδικασία επέτρεψε επίσης να κατασκευαστούν μικρότερες κάμερες που θα μπορούσαν να κρατηθούν στο χέρι. Καθώς οι χρόνοι έκθεσης μειώθηκαν, αναπτύχθηκε η πρώτη κάμερα με μηχανικό κλείστρο.

Κάμερες για όλους

Η φωτογραφία ήταν μόνο για επαγγελματίες και τους πολύ πλούσιους μέχρι που ο George Eastman ξεκίνησε μια εταιρεία που ονομάζεται Kodak τη δεκαετία του 1880.

Ο Eastman δημιούργησε ένα εύκαμπτο φιλμ ρολό που δεν απαιτούσε συνεχή αλλαγή των στερεών πλακών. Αυτό του επέτρεψε να αναπτύξει μια αυτόνομη κάμερα που είχε έναν μικρό μόνο φακό χωρίς να απαιτεί ρύθμιση εστίασης.

Ο καταναλωτής θα έβγαζε φωτογραφίες και θα έστελνε την κάμερα πίσω στο εργοστάσιο για να γίνουν οι εκτυπώσεις, όπως οι σύγχρονες κάμερες μίας χρήσης. Αυτή ήταν η πρώτη κάμερα αρκετά φθηνή που μπορούσε να την αντέξει οικονομικά ο μέσος άνθρωπος.  Η ταινία ήταν μεγάλη σε σύγκριση με τη σημερινή ταινία των 35 mm. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 η ταινία των 35 mm έγινε αρκετά φθηνή και μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν οι περισσότεροι καταναλωτές.

Το 1948 η εταιρία polariod προωθεί στην αγορά την πρώτη φωτογραφική μηχανή που έβγαζε στιγμιαίες φωτογραφίες. Το μοντέλο 95 χρησιμοποίησε μια μυστική χημική διαδικασία για την αποτύπωση της φωτογραφίας μέσα στην κάμερα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Αυτή η νέα κάμερα ήταν αρκετά ακριβή, αλλά η καινοτομία των στιγμιαίων εικόνων τράβηξε την προσοχή του κοινού. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Polaroid είχε βγάλει πολλά μοντέλα στην αγορά και η τιμή τους είχε μειωθεί έτσι ώστε ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να την αντέξουν οικονομικά.

Το 2008, ο Polaroid έφυγε από τη ζωή και πήρε το μυστικά μαζί του. Πολλοί έκτοτε προσπάθησαν να αναβιώσουν στιγμιαία φωτογραφία με περιορισμένη επιτυχία. Ακόμη παραμένει δύσκολο να αναπαραχθεί η ποιότητα της Polaroid.

Η φρίκη του πολέμου

Γύρω στο 1930, ο Henri-Cartier Bresson και άλλοι φωτογράφοι άρχισαν να χρησιμοποιούν μικρές κάμερες 35 χιλιοστών για να τραβήξουν εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρόπων. Όταν ξεκίνησε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939, πολλοί φωτορεπόρτερ υιοθέτησαν αυτό το στυλ.

Οι στρατιώτες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που πόζαραν καθώς πήγαιναν πρόθυμα στα πεδία των μαχών έδωσαν τη θέση τους σε γραφικές εικόνες του πολέμου και των συνεπειών του. Εικόνες όπως η φωτογραφία του Joel Rosenthal,  Raising the Flag on Iwo Jima έφερε την πραγματικότητα του πολέμου στο σπίτι του κόσμου και βοήθησε να γίνει αντιληπτή η φρίκη του πολέμου. Αυτό το στυλ διαμόρφωσε το «πρόσωπο» της φωτογραφίας για πάντα.

Οι έξυπνες κάμερες

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εισήχθησαν compact  κάμερες που υπολόγιζαν μόνες τους την ταχύτητα κλείστρου, το διάφραγμα και την εστίαση, αφήνοντας τους φωτογράφους ελεύθερους να επικεντρωθούν στη σύνθεση τους.  Οι αυτόματες κάμερες έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς στους περιστασιακούς φωτογράφους. Οι επαγγελματίες και οι σοβαροί ερασιτέχνες συνέχισαν να προτιμούν να κάνουν τις δικές τους προσαρμογές και απολάμβαναν τον έλεγχο εικόνας που τους παρείχαν οι κάμερες SLR.

Η ψηφιακή εποχή

Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, πολλοί κατασκευαστές εργάστηκαν σε κάμερες που αποθηκεύουν ηλεκτρονικά εικόνες. Η πρώτη από αυτές ήταν κάμερες point-and-shoot που χρησιμοποίησαν ψηφιακά αποθήκευσης αντί για φιλμ.

Μέχρι το 1991, η Kodak είχε κατασκευάσει την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που ήταν αρκετά προηγμένη για να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από επαγγελματίες. Άλλοι κατασκευαστές ακολούθησαν γρήγορα και σήμερα οι Canon, Nikon, Pentax και άλλοι κατασκευαστές προσφέρουν προηγμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR (DSLR).

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top