Ποιος γιατρός θα αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλό μου;

lady-with-headache.jpg

Μήπως ήρθε ο καιρός να διερευνήσετε τι φταίει για τους πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν; Ναι, αλλά οι πονοκέφαλοι οφείλονται σε πολλές αιτίες, πώς θα ξέρω σε ποιον γιατρό να πάω; Και τι εξετάσεις χρειάζονται; Απαντήσεις στα ερωτήματά σας θα βρείτε στο θέμα που ακολουθεί.

Ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που όλοι οι άνθρωποι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που υποφέρουν από συχνούς και επίμονους πονοκεφάλους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός εξειδικευμένου επιστήμονα. Από την αιτία που προκαλεί τους πονοκεφάλους εξαρτάται και η ειδικότητα του γιατρού στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε για να μας βοηθήσει. Διαβάστε λοιπόν πού μπορεί να οφείλεται ο πονοκέφαλος που επιμένει και ποιος γιατρός θα σας βοηθήσει. Μάθετε ακόμη να αναγνωρίζετε τις αιτίες που σας προκαλούν πονοκέφαλο, αλλά και ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε οι ίδιοι ώστε να ανακουφιστείτε.

Σε ποιο γιατρό να πάω πρώτα;

Ο πρώτος γιατρός που θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι ο οικογενειακός σας γιατρός, που συνήθως είναι ο παθολόγος. {Ο πονοκέφαλος μπορεί να έχει τις ρίζες του σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, που χρειάζονται τη φροντίδα του παθολόγου (υπέρταση, υπερκόπωση, κακή διατροφή, διαβήτης κλπ.).} Ο παθολόγος, αφού κάνει μία πρώτη διάγνωση, θα κρίνει αν η περίπτωσή σας εμπίπτει στις αρμοδιότητές του ή αν πρέπει να σας παραπέμψει σε γιατρό άλλης ειδικότητας.
ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ: Εκτός από την κλινική εξέταση την οποία θα σας κάνει, θα σας συστήσει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, π.χ. αιματολογικές, ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία κλπ., για να διαπιστώσει πού οφείλεται ο πονοκέφαλος. Αν υποφέρετε από κάποια συγκεκριμένη πάθηση, που είναι αιτία των πονοκεφάλων σας, θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση αυτή. Μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις ο γιατρός μπορεί να πάρει πολύτιμες πληροφορίες για να διαπιστώσει π.χ. αν οι τιμές του σακχάρου ή της ουρίας είναι φυσιολογικές, καθώς το σάκχαρο και η ουρία μπορεί να είναι αιτίες πονοκεφάλων. Μπορεί ακόμη να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, η οποία συνήθως περιλαμβάνει παυσίπονα ή άλλα κατάλληλα φάρμακα, ανάλογα με την περίπτωση. Αν οι κρίσεις είναι συχνές, μπορεί να σας χορηγήσει και προφυλακτική αγωγή για τον πονοκέφαλο, που περιλαμβάνει ειδικά φάρμακα που στόχο έχουν να προλάβουν μια κρίση πριν εκδηλωθεί.

Πριν την επίσκεψη στο ιατρείο
Πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας, καταγράψτε σ’ ένα χαρτί ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, όπως λ.χ. πότε σας εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος, κάποιες δραστηριότητες που προηγούνται, τροφές που θεωρείτε ότι σχετίζονται μ’ αυτόν. Αν έχετε κάνει κάποιες εξετάσεις, καλό είναι να τις πάρετε μαζί σας. Συμβουλευτείτε τον ακόμη και από το τηλέφωνο, περιγράφοντάς του συνοπτικά το πρόβλημα πριν τον επισκεφτείτε. Αν είναι κάτι πολύ ξεκάθαρο, μπορεί να σας υποδείξει κάποια άλλη ειδικότητα γιατρού που θα πρέπει να επισκεφτείτε.

Αν ευθύνονται τα μάτια

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε οφθαλμικές παθήσεις, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός, η αμβλυωπία, η υπερμετρωπία, το γλαύκωμα κ.ά. Αν αντιμετωπίζετε κάποια από τις παραπάνω παθήσεις και δεν φοράτε γυαλιά, ή φοράτε ακατάλληλα γυαλιά, τότε μπορεί να προκληθεί κοπιοπία, δηλαδή κόπωση στους μυς των ματιών, με αποτέλεσμα πόνο στο βολβό του ματιού ή και πιο γενικευμένο πονοκέφαλο. Εντοπίζεται συνήθως στην περιοχή πάνω από τη μύτη (μετωπιαία χώρα) ή και γύρω από τα μάτια. {Όταν ο πονοκέφαλος έχει την αιτία σε οφθαλμικές παθήσεις, μπορεί να τσούζουν τα μάτια σας, να είναι κόκκινα ή να δακρύζουν και να μην μπορείτε να εστιάσετε καλά. }Ακόμη, πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί όταν κουράζετε τα μάτια σας υπερβολικά, λ.χ. γράφοντας πολλές ώρες στον υπολογιστή ή παρακολουθώντας πολλές ώρες τηλεόραση ή όταν διαβάζετε πολλές ώρες.
ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ: Η πρώτη εξέταση που θα κάνει ο οφθαλμίατρος είναι μια βυθοσκόπηση, ώστε να διαπιστώσει αν ο πονοκέφαλος οφείλεται σε αύξηση της ενδοκρανίου πίεσης, κάτι που θα φανεί στο βυθό του ματιού. Αν χρειαστεί, ο οφθαλμίατρος θα σας παραπέμψει στο νευρολόγο, ο οποίος πιθανότατα θα σας συστήσει να κάνετε μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Αν ο πονοκέφαλος έχει ως αιτία του κάποια διαθλαστική ανωμαλία, θα σας συστήσει τα κατάλληλα γυαλιά. Στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε το οφθαλμικό πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο που θα σας υποδείξει ο γιατρός, θα σταματήσει να σας ταλαιπωρεί και ο πονοκέφαλος.
Η δική σας φροντίδα
* Αν παράλληλα με τον πονοκέφαλο έχετε συμπτώματα όπως δακρύρροια, ερυθρότητα ή τσούξιμο στα μάτια κλπ., θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο.
*Στην περίπτωση που φοράτε γυαλιά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το πρόβλημά σας μπορεί να διαφοροποιηθεί με το χρόνο, και επομένως ίσως χρειαστεί να αλλάξετε γυαλιά.
*Αν εργάζεστε με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή είστε λάτρης της τηλεόρασης, κάντε συχνά διαλείμματα και ξεκουράστε τα μάτια σας κοιτώντας μακριά, χωρίς να προσπαθείτε να εστιάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, πρέπει να κάνουμε 15΄ διάλειμμα κάθε 3-4 ώρες.
*Ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρα σας ώστε να μη στεγνώνουν τα μάτια, γιατί η ξηροφθαλμία μπορεί να γίνει αιτία πονοκεφάλου.
*Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα, που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο, ή να ρίξετε δροσερό νερό στα μάτια σας και να βγείτε στον καθαρό αέρα.

Όταν για τον πονοκέφαλο ευθύνεται η οφθαλμική αύρα
Πρόκειται για μια μορφή ημικρανίας που οφείλεται σε αγγειοσπασμό, δηλαδή σπασμό των αγγείων του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως παροδική απώλεια όρασης ή λάμψεις. Μπορεί ακόμη να βλέπετε κυματιστά τα αντικείμενα, ή να τρεμοπαίζουν. Η ημικρανία με αύρα αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες μορφές ημικρανίας. Οι παράγοντες που προκαλούν και τις υπόλοιπες μορφές ημικρανίας, λ.χ. το στρες, μπορεί να προκαλέσουν και την οφθαλμική. Για να ανακουφιστείτε, ηρεμήστε και σταματήστε τη δουλειά που κάνατε. Μπορείτε ακόμη να πάρετε ένα απλό παυσίπονο. Αυτού του τύπου η ημικρανία μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ειδική προληπτική αγωγή, δηλαδή φάρμακα που δρουν προληπτικά κατά της ημικρανίας, και τα οποία συστήνουν οι γιατροί.

Αν αισθάνεστε βάρος στο πρόσωπο

Η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα, τόσο στη χρόνια όσο και στην οξεία μορφή τους, μπορεί να είναι οι αιτίες που υποφέρετε από συχνούς πονοκέφαλους. {Στην περίπτωση της ιγμορίτιδας, ο πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, μειωμένη όσφρηση ή γεύση, βάρος στο πρόσωπο και μερικές φορές πυρετό. Ο πονοκέφαλος εντοπίζεται συνήθως γύρω από τα μάτια και στο μέτωπο, ανάλογα με τον παραρρίνιο κόλπο που υπάρχει η φλεγμονή. Ο πόνος επιτείνεται με το τράνταγμα και τις απότομες κινήσεις. Ο πονοκέφαλος αυτής της μορφής είναι επίμονος και συνεχής. Αν ο πονοκέφαλος οφείλεται σε ωτίτιδα, ο πόνος εντοπίζεται συνήθως γύρω από την περιοχή των αυτιών, αλλά μπορεί να αντανακλά και στο υπόλοιπο κεφάλι. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποτανθείτε στον ωτορινολαρυγγολόγο.
ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ: Ο γιατρός, αφού διαπιστώσει από ποια πάθηση υποφέρετε, θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Για να διαγνώσει την πάθηση, μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια ακτινογραφία. Η θεραπεία που συστήνεται στην ιγμορίτιδα συνήθως περιλαμβάνει αντιβίωση και αποσυμφορητικά. Στην περίπτωση που υποφέρετε από ωτίτιδα, μπορεί να σας χορηγήσει αντιβίωση και ωτικές σταγόνες. Πιο σπάνια, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να επέμβει χειρουργικά για τη διόρθωση τυχόν ανωμαλίας της ρινικής κοιλότητας, όπως λ.χ. ένα στραβό διάφραγμα. Όταν ο πονοκέφαλος οφείλεται στην ιγμορίτιδα, υποχωρεί όταν “καθαρίσουν” τα ιγμόρεια.
Η δική σας φροντίδα
*Βασικό σας μέλημα είναι να διατηρείτε ελεύθερη την αναπνοή από τη μύτη. Γι’ αυτό το σκοπό μπορείτε να χρησιμοποιείτε απλά αποσυμφορητικά για τη μύτη ή αμπούλες με φυσιολογικό ορό.
*Φυσάτε τακτικά τη μύτη σας.
*Να είστε προσεκτικοί και να θεραπεύετε στην αρχή του κάθε κρυολόγημα.
*Για τη μείωση των συμπτωμάτων μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο.
*Σκουπίζετε καλά τα αυτιά σας μετά το μπάνιο ή το λούσιμο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υποφέρετε από ωτίτιδα.

Όταν ο πόνος εντοπίζεται κοντά στον αυχένα

Αιτία πονοκεφάλου μπορεί να είναι και το αυχενικό σύνδρομο. Στην περίπτωση αυχενικού συνδρόμου ο πόνος εντοπίζεται στη βάση του κρανίου, αλλά μπορεί να αντανακλά και στο υπόλοιπο κεφάλι. Ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου, ενδεχομένως ο πόνος να επεκτείνεται στα χέρια και τους ώμους. Αιτίες μπορεί να είναι άλατα στον αυχένα, κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι ή και το στρες. {Ο πονοκέφαλος, στην περίπτωση που οφείλεται σε αυχενικό, μπορεί να συνοδεύεται και από δυσκολία στην κίνηση του αυχένα, πόνο κατά την προσπάθειά σας να γυρίσετε δεξιά ή αριστερά και μουδιάσματα στα χέρια ή τους ώμους.} Αρμόδιος να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυχενικού είναι ο ορθοπεδικός σας.
ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ: Καταρχήν, θα σας εξετάσει, για να διαπιστώσει αν πράγματι υποφέρετε από αυχενικό σύνδρομο. Εκτός από την κλινική εξέταση, μπορεί να χρειαστούν και ακτινογραφίες. Στην περίπτωση που διαγνώσει αυχενικό σύνδρομο, πιθανότατα θα σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Μπορεί ακόμη, αν κρίνει απαραίτητο, να σας συστήσει φυσιοθεραπεία ή να φορέσετε κάποιο κολάρο για ένα χρονικό διάστημα, που θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Η δική σας φροντίδα
*Σημαντικό είναι να προσέξετε τη στάση σας όταν κάθεστε ή εργάζεστε στο γραφείο. Αν γράφετε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή δακτυλογραφείτε, ιδανική είναι η όρθια στάση του σώματος.
*Αν σχεδιάζετε, πρέπει να κάθεστε σε ρυθμιζόμενο κάθισμα, ανακλινόμενο προς τα εμπρός.
*Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη.
*Απομακρύνετε το στρες από τη ζωή σας, καθώς αυξάνει τη μυϊκή σύσπαση και το αίσθημα του πόνου.
*Προφυλάξτε τον αυχένα σας από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και τα ρεύματα του αέρα.

Αν ο πονοκέφαλος σας αφορά το νευρολόγο

Ο νευρολόγος ασχολείται με όλες τις μορφές πονοκεφάλων, από τις πιο ήπιες μέχρι τις πιο σοβαρές, όπως π.χ. όγκοι στον εγκέφαλο, νευρώσεις, νευραλγία τριδύμου, νευρίτιδες , ανευρύσματα εγκεφάλου, αιματώματα , κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κλπ. Πονοκέφαλος βέβαια λόγω όγκου στον εγκέφαλο είναι πολύ σπάνια περίπτωση. Συνήθως ο παθολόγος παραπέμπει τον ασθενή του σε νευρολόγο, αφού έχουν εξαντληθεί οι προηγούμενες αιτίες πονοκεφάλου που αναφέραμε. {Ο πονοκέφαλος απαιτεί νευρολογική διερεύνηση, ειδικά αν εμφανίζει και νευρολογικά συμπτώματα, όπως μουδιάσματα ή αδυναμία στα άκρα και είναι ιδιαίτερα έντονος και επίμονος. }
ΠΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ: Ο νευρολόγος θα σας συστήσει κάποιες εξετάσεις, για να διαπιστώσει πού οφείλεται ο πονοκέφαλος. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Ανάλογα με το πρόβλημα που έχετε, θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Η θεραπεία που συστήνει συνήθως ο νευρολόγος είναι φαρμακευτική, και αν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση, θα σας παραπέμψει στο νευροχειρουργό.
Η δική σας φροντίδα
*Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τη θεραπεία που σας έχει συστήσει ο νευρολόγος, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
*Αν έχετε έντονο ξαφνικό ή ασυνήθιστο πονοκέφαλο και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τάση για εμετό, δυσκολία στην άρθρωση ή έχει επέλθει μετά από χτύπημα στο κεφάλι, θα πρέπει να σπεύσετε σε κάποιο νοσοκομείο.

Ευθύνεται η κατάθλιψη;
Ο ψυχίατρος ασχολείται με τις χρόνιες περιπτώσεις πονοκεφάλων που μπορεί να συνοδεύονται από άγχος και συχνά συνυπάρχουν με συγκεκριμένα ψυχικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη. Συνήθως οι ψυχίατροι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα και την κατάλληλη ψυχική υποστήριξη.

Γλωσσάρι:
Ημικρανία: Λέγοντας ημικρανία, εννοούμε έναν πονοκέφαλο που εντοπίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κρανίου.
Αυχενικό σύνδρομο: Όταν λέμε ότι έχουμε αυχενικό σύνδρομο, εννοούμε ένα σύνολο συμπτωμάτων που συνυπάρχουν, όπως: πόνος στον αυχένα που επιδεινώνεται με την κίνηση, πονοκέφαλος και μουδιάσματα στους ώμους και τα χέρια.
Ιγμορίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή στο ιγμόρειο, που είναι ένας από τους παραρρίνιους κόλπους.
Παραρρίνιοι κόλποι: Κοιλότητες που βρίσκονται στα οστά γύρω από τη μύτη.
Ιγμόρειο: Ένας από τους παραρρίνιους κόλπους.
Παραρρινοκολπίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων, ένας από τους οποίους είναι και το ιγμόρειο.

Μάνος Σιγανός. πηγή:περιοδικό Vita

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top