Ερεθισμένα χέρια: γιατί σκάνε και πως να τα ενυδατώσω;

nathan-dumlao-kDxqbAvEBwI-unsplash.jpg

Μήπως έχετε ερεθίσει τα χέρια σας από το συχνά πλύσιμο ή τα αντισηπτικά Gel; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα προστατεύσετε και να αποκτήσετε και πάλι απαλά χέρα…

Για την αντιμετώπιση των ξηρών χεριών, δοκιμάστε μερικές από τις ακόλουθες λύσεις

Ενυδατώστε τα

Εφαρμόστε μια καλή ενυδατική κρέμα ή λοσιόν αρκετές φορές την ημέρα. Οι λοσιόν και οι κρέμες βοηθούν στην αποκατάσταση της υγρασίας και την συγκράτηση της στο δέρμα.

Φορέστε γάντια

Εάν τα χέρια σας έρχονται συχνά σε επαφή με το νερό, όπως κατά το πλύσιμο πιάτων, σκεφτείτε να φοράτε γάντια. Τα γάντια βοηθούν στην αποφυγή της απολέπισης του δέρματος λόγω της επαφής τους με ερεθιστικές ουσίες, όπως τα απορρυπαντικά.

Περιορίστε το άγχος

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά υπάρχει μικρή συσχέτιση μεταξύ άγχους και εκζέματος. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας χάνουν την υγρασία τους σκάνε και δείχνουν σημάδια προκαλούνται από έκζεμα, προσπαθήστε μεταξύ άλλων να μειώσετε το άγχος.

Αν χρειάζεστε φάρμακο

Εάν έχετε σοβαρό έκζεμα, τα φάρμακα μπορεί να είναι απαραίτητα για να προσφέρουν στο δέρμα σας την ευκαιρία να θεραπευτεί. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή που μπορείτε να εφαρμόσετε στο δέρμα σας ή ακόμα και κάποιο φάρμακο που θα πάρετε από το στόμα.

Ζητήστε από το γιατρό σας θεραπεία με ακτινοβολία UV

Σε μερικές περιπτώσεις σοβαρής ψωρίασης, η υπεριώδης (UV) θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει το δέρμα να θεραπευτεί. Ωστόσο, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε είδος UV θεραπείας.

Φροντίστε τα για μια νύχτα

Μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα ξηρά χέρια είναι να τα αφήσετε όλη τη νύχτα να ενυδατωθούν με κάποια λοσιόν ή με ενυδατική κρέμα με βάση το πετρέλαιο, όπως η βαζελίνη. Στη συνέχεια, καλύψτε τα χέρια σας με ένα ζευγάρι μαλακά γάντια ή κάλτσες. Με τον τρόπο αυτό παγιδεύετε την ενυδατική κρέμα και αυτό θα βοηθήσει το δέρμα σας να την απορροφήσει πλήρως. Έτσι, θα ξυπνήσετε με τα απαλά χέρια σαν μωρού.

Ζητήστε κάποια συνταγή για ενυδατική κρέμα

Για δέρμα που είναι πολύ ξηρό και σκάει, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδική λοσιόν που περιέχει γαλακτικό οξύ ή ουρία. Αυτά τα συστατικά βοηθούν να απαλλαγούμε από το ξηρό δέρμα.

Εφαρμόστε κρέμα υδροκορτιζόνης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ξηρό δέρμα μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγηθεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται δερματίτιδα, όπου το δέρμα φλεγμαίνει και κοκκινίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια λοσιόν που περιέχει υδροκορτιζόνη μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Η υδροκορτιζόνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ερεθισμένου δέρματος.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα βαριάς χρήσης

Για βαθιά ενυδάτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα που προοριζόταν αρχικά για τα ζώα. Ναι αλήθεια! Προϊόντα όπως το Balm Bag, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει να θεραπεύσει τις παθήσεις των μαστών αγελάδων, μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα για να το βοηθήσει πραγματικά να διατηρήσει την υγρασία του.

Πώς να αποφύγετε την ξηρότητα των χεριών

Εάν τα στεγνά χέρια σας προκαλούνται από τις συνθήκες εργασίας σας, σκεφτείτε να έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι λοσιόν ή ενυδατικής κρέμας ώστε να μπορείτε να την χρησιμοποιείτε κρέμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ψάξτε για ενυδατικές κρέμες που περιέχουν συστατικά όπως:

γλυκερίνη
λάδι jojoba
βούτυρο κακάο
αλοή

Εάν εργάζεστε σε ένα χώρο που απαιτεί συχνό πλύσιμο των χεριών, όπως ένα νοσοκομείο ή ένα εστιατόριο, μιλήστε με το διευθυντή σας για την εγκατάσταση αντλιών λοσιόν στους τοίχους. Εάν υπάρχουν ήδη, χρησιμοποιήστε τες σωστά.

Πρέπει επίσης να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στη ζέστη, όπως αυτή που προκαλείται από στεγνωτήρες χεριών. Το κρύο ή η θερμότητα μπορεί να στεγνώσει περαιτέρω το δέρμα.

Αιτίες ξηρότητας

Καιρός

Κατά τους ψυχρούς μήνες, είναι συχνό το δέρμα μας να αφυδατώνεται και να σκάει. Οι κλιματικές αλλαγές, ειδικά το κρύο χωρίς πολύ υγρασία στον αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα των χεριών. Η μειωμένη υγρασία στον αέρα αφαιρεί την υγρασία από το δέρμα σας.

Συνθήκες στο χώρο εργασίας

Οι συνθήκες εργασίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρά χέρια. Οι άνθρωποι με θέσεις εργασίας που απαιτούν να πλένουν συχνά τα χέρια τους, όπως οι νοσηλευτές, οι γιατροί ή οι εκπαιδευτικοί, μπορεί να παρατηρήσουν προβλήματα αφυδάτωσης στα χέρια. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια ή οι κομμωτές μπορούν να εκτίθενται συχνά σε χημικές ουσίες ή άλλα σκληρά ερεθιστικά. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ξηρά χέρια.

Προβλήματα υγείας

Μερικές παθήσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρά χέρια. Για παράδειγμα, τα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο διαβήτης ή ο λύκος, μπορεί να έχουν μειωμένη κυκλοφορία αίματος στα χέρια. Αυτό κάνει τα χέρια τους να αφυδατώνονται πιο εύκολα. Το έκζεμα και η ψωρίαση, είναι δύο καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή του δέρματος, ενώ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα στα χέρια, απολέπιση του δέρματος και σκασίματα.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Εάν η ξηρότητα στα χέρια σας προκαλείται από έκζεμα ή κάποια άλλη πάθηση του δέρματος, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως μόλυνση  ή ακόμα και παραμορφωμένα νύχια.

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα. Αυτά περιλαμβάνουν:

*αποχρωματισμό του δέρματος

*Αιμορραγία

*έντονη ερυθρότητα

*πληγές

*Οίδημα

Εάν το πρόβλημα στα χέρια δεν βελτιώνεται με τις θεραπείες στο σπίτι ή εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ιατρό.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top