Γεύση που θα σου φύγει το τάκος!

190307-fish-tacos-112-1553283299.jpg

Nομίζεις ότι έχεις δοκιμάσει αυθεντικό τάκος; Κάνεις λάθος! Ανακάλυψε πως είναι το μεξικάνικο αυτό φαγητό από έναν γνώστη του είδους που έφθασε μέχρι εκεί και το δοκίμασε…

Πριν από μερικές εβδομάδες δώσαμε ραντεβού με έναν φίλο μου να πάμε για τάκος. Μόλις έφτασε η παραγγελία μας πέσαμε με τα μέτρα στο φαγητό καθώς ήμασταν μετά τη δουλειά και νηστικοί από το πρωί. Του είπα ότι το φαγητό πολύ νόστιμο και εκείνος με ένα ύφος που έδειχνε ότι διαφωνεί μου διηγήθηκε μια ιστορία από το ταξίδι του στο Μεξικό: «Μια βραδιά είχα πιει μερικές μπύρες σε μια καντίνα στο Μεξικό μερικά μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Ίσως η εύθυμη κατάστασή στην οποία είχα περιέλθει να οφείλεται σε αυτό. Ενδεχομένως, όμως, να μπορεί να εξηγηθεί και από έναν ακόμη λόγο: απολάμβανα ένα taco που με δυσκολία μπορούσα να κρατήσω στα χέρια μου. Ήταν ένα φανταστικό γεύμα που με έκανε να αναρωτηθώ τι ήταν αυτό που τόσα χρόνια σε όλη μου τη ζωή αποκαλούσα Taco», μου είπε.

«Η tortilla, ήταν φτιαγμένη από φρέσκια μάσα —αλεύρι από καλαμπόκι—που μόλις είχε βγει από το φούρνο. Ήταν τραγανή και νόστιμη με γεύση ξεροψημένου καλαμποκιού. Το κρέας είχε μαγειρευτεί για πέντε ώρες και ήταν τόσο τρυφερό που μπορούσε να λιώσει στο στόμα σου. Οι σάλτσες στο τραπέζι ήταν τόσο έντονες που έμοιαζαν σαν λικέρ λαχανικών. Στο Μεξικό δεν είναι δύσκολο να βρεις εξαιρετικά tacos βρίσκονται παντού! Μετά από αυτό το ταξίδι αποφάσισε να ασχοληθεί με τις μεξικάνικες συνταγές και να μου μάθει περισσότερα για τα τάκος», μου λέει και επειδή  είχε εντρυφήσει στο θέμα υποσχέθηκε να μου μάθει και εμένα περισσότερα και να μοιραστεί τις γνώσεις του μαζί μου.

Η μεξικάνικη κουζίνα μπορεί να σου προσφέρει μια από τις πιο υγιεινές και «καυτές» γευστικές εμπειρίες. Διακρίνεται για τις ποικίλες γεύσεις της, τα πολύχρωμα πιάτα της και την ποικιλία των καρυκευμάτων της. Τα τρόφιμα στα οποία βασίζεται είναι το καλαμπόκι, τα φασόλια , οι πιπεριές τσίλι, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός από άλλα τρόφιμα, όπως το κρέας από διάφορα οικόσιτα ζώα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κατσικίσιο και πρόβειο), γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί ), τα διάφορα βότανα και τα μπαχαρικά. Οι Ισπανοί κατακτητές εισήγαγαν μια ποικιλία ζώων (βοοειδή, πουλερικά, κατσίκες, πρόβατα, γουρούνια) στο Μεξικό. Το ρύζι, το σιτάρι, το λάδι, το κριθάρι και διάφορα μπαχαρικά άρχισαν  επίσης να χρησιμοποιούνται στην Μεξικάνικη κουζίνα.  Η ποικιλία των γεύσεων της Μεξικάνικής κουζίνας μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Και βέβαια δεν νοείται μεξικάνικη κουζίνα χωρίς τάκος δηλαδή τορτίγιες γεμιστές (συνήθως με κρέας, φασόλια και διάφορα άλλα μεξικάνικα υλικά). Τα Τάκος αποτελούν ένα παραδοσιακό Μεξικάνικο πιάτο το οποίο φτιάχνεται από τορτίγια διπλωμένη ή γυρισμένη σε μορφή πίτας. Μπορούν να φτιαχτούν με διάφορα υλικά για γέμισή, όπως ψάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, λαχανικά και τυρί και άλλα. Τρώγεται συνήθως με τα χέρια. Μπορείς να τα γαρνίρεις με διάφορα υλικά για περισσότερη γεύση και άρωμα όπως κόλιανδρο, τομάτες, κρεμμύδια και μαρούλι. Και όπως είναι φυσικό απαραίτητο υλικό για έναν τάκο είναι οι τορτίγιες. Επίλεξε μαλακές τορτίγιες καλαμποκιού. Θα τις βρεις στα περισσότερα σούπερ μάρκετ . Πριν τις χρησιμοποιήσεις, άλειψε τες με λίγο ελαιόλαδο και ζέστανέ τες σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να αποκτήσουν κάποια ελαστικότητα και να μαλακώσουν . Μπορείς όμως να τις φτιάξεις και μόνος σου. Αγόρασε μείγμα masa σε σκόνη, απλώστε την ζύμη σε ένα δίσκο και τηγάνισε τη για ένα λεπτό. Με δύο φλιτζάνια από το μείγμα μπορείς  να φτιάξεις αρκετή ζύμη για 12 τορτίγιες. Τα τάκος μπορούν να φτιαχτούν και με διάφορα άλλα υλικά για γέμισή, όπως χοιρινό, κοτόπουλο, θαλασσινά, λαχανικά, τυρί και άλλα. Για μυρωδικά και πιο έντονη γεύση χρησιμοποιούνται και διάφορα υλικά όπως σάλτσες, μπαχαρικά, ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και βέβαια κόλιανδρο και είναι το σήμα κατατεθέν της μεξικάνικης κουζίνας. Μην κάνεις το λάθος να χρησιμοποιήσεις μαχαιροπίρουνα, οι μεξικάνικες πίτες τρώγονται καλύτερα με τα χέρια. Προϋπήρχαν της άφιξης των Ευρωπαίων στο Μεξικό. Υπάρχει απόδειξη ότι οι ιθαγενείς που ζούσαν στη λίμνη της περιοχής του Valley του Μεξικό, παραδοσιακά έτρωγαν τάκος γεμιστά με μικρά ψάρια.

Μίνι λεξικό μεξικάνικης κουζίνας:

Μasa: η ζύμη από την οποία γίνονται οι τορτίγιες

Τορτίγιες: μεξικάνικες τηγανίτες καλαμποκιού

Carne Asada: ψητό κρέας που είναι συνήθως βοδινό

Chorizo: χοιρινό λουκάνικο

Τάκος: γεμιστές τορτίγιες με διάφορα υλικά διπλωμένες.

Φτιάξε τον απόλυτο taco

Μπορείς να βιώσεις ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης από το Μεξικό φτιάχνοντας τάκο στο σπίτι σου αξιοποιώντας τις γεύσεις και τα αρώματα της παραδοσιακής μεξικάνικης κουζίνας.

 

Κόκκινα κρεμμύδια

Σε έναν τηγάνι σε χαμηλή φωτιά πρόσθεσε ½ κ.σ. κίμινο σε σκόνη και τσιγάρισε το για 4 με 5 λεπτά ανακάτεψε μισό κομμένο κρεμμύδι και μια κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι μπαλσάμικο και μια κουταλιά κόκκινο ξύδι. Βάλε αλάτι και πιπέρι. Άφησε τα για 20 λεπτά.

 

Cotija

Αν σου αρέσει το τάκος να είναι κρεμώδη υφή τότε δοκίμασε αυτό το τυρί από γάλα αγελάδας. Είναι αλμυρό και έχει πλούσια γεύση. Απλά λιώσε το τυρί με ένα πιρούνι.

Μεξικάνικη ρίγανη

Αυτό το αποξηραμένο βότανο έχει υψηλότερη οξύτητα σε σχέση με την Ιταλική ή τη δική μας ρίγανη και ταιριάζει καλύτερα με τον τάκο. Αγόρασε ένα σακουλάκι να το δοκιμάσεις (γύρω στα 5 ευρώ από penzeys.com) θα προσφέρει στον τάκο σου πλούσιο άρωμα.

SUPERIOR SALTSA

Υλικά

1 φλιτζάνι λάδι canola

1 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ancho το βλαστό χωρίς τα σπόρια

1 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι guajillo, το βλαστό χωρίς τα σπόρια

2 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι de Árbol, το βλαστό χωρίς τα σπόρια

1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους

½ μέσο λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

½ φλιτζάνι ανάλατα φιστίκια

Σάλτσα φιστικιού

 

Εκτέλεση

  1. σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι οι πιπεριές να βγάλουν το άρωμα τους δηλαδή περίπου ένα λεπτό. Απομάκρυνε τη από το μάτι και άφησε τη στην άκρη.

  2. Στο ίδιο σκεύος που έκανες τις πιπεριές πρόσθεσε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τα φιστίκια. Μαγείρεψε τα ανακατεύοντας τακτικά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιάφανο (2 με 3 λεπτά). Βγάλ’ τα από το λάδι -φύλαξε το- και άφησε τα να κρυώσουν.

  3. Σε ένα μπλέντερ βάλε τις πιπεριές και τα υπόλοιπα υλικά και πρόσθεσε 5 κ.σ. από το λάδι που φύλαξες. Χτύπα το μείγμα προσθέτοντας σταδιακά μέχρι ½ φλιτζάνι νερό μέχρι το να γίνει παχύρευστο αλλά όχι τόσο ώστε να μην ανακατεύεται με το κουτάλι. Πρόσθεσε αλάτι για τη γεύση. Βγαίνει 1¾ ποτήρι.

Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο πάνω από μια εβδομάδα. Ο,τι σου περισσέψει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να μαρινάρεις κοτόπουλο στο grill.

PRONTO

Σε ένα μπλέντερ, πολτοποίησε 2 ψιλοκομμένα jalapeños, 6 ψιλοκομμένα tomatillos, ½ ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι, ½ ψιλοκομμένο αβοκάντο, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο, το χυμό από ½ lime, και μέχρι ½ φλιτζάνι νερό. Ανακατέψτε ένα ακόμη ½ ψιλοκομμένο αβοκάντο και προσθέστε αλάτι για γεύση. Βγαίνουν 3½ κούπες

Τραγανό κρέας

2 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι Guajillo μόνο το βλαστό

2        σκελίδες σκόρδο

½       άσπρο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1        κγ.  αποξηραμένη μεξικάνικη ρίγανη

1        Ολόκληρο γαρύφαλλο

½       κ.γ. κανέλλα

6        σπόρους μαύρου πιπεριού

400 γρ. Χοιρινή ωμοπλάτη σε μικρά κομματάκια (μεγέθους ½”).

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα πρόσθεσε 2 κούπες νερό, τις πιπεριές, το σκόρδο, το γαρύφαλλο και το πιπέρι. Πρόσθεσε μια γενναία πρέζα αλάτι. Άφησε τα υλικά να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά να σιγοβράσει για 15 λεπτά ακόμα.

  1. Άφησε το μείγμα να κρυώσει και μετά μετάφερέ το στο μπλέντερ και χτύπησε το μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή. Πρόσθεσε αλάτι και έπειτα βάλτο σε μια σακούλα ψησίματος και πρόσθεσε το κρέας. Βάλτο στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

  1. Προθέρμανε το grill σε υψηλή θερμοκρασία. Απομάκρυνε το κρέας από τη μαρινάδα και ψήσε μέχρι να ψηθεί από όλες τις πλευρές δηλαδή περίπου 2 λεπτά η κάθε πλευρά. Άφησε το χοιρινό να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά.

  1. Για να σερβίρεις ψιλόκοψε το κρέας και άπλωσε το ομοιόμορφα στις τορτίγιες. Πρόσθεσε το λευκό κρεμμύδι και το κόλιανδρο. Βγαίνουν 8 μερίδες.

RAPIDO

Shroom tacos: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά πρόσθεσε 1 κ.σ. λάδι, ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο και 1 λιωμένο τσίλι Serrano. Μαγείρεψε για 2 λεπτά. Πρόσθεσε 1½ φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Σοτάρεις 5 λεπτά. Ανακάτεψε μια ντομάτα κομμένη σε κύβους, αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας και ψιλοκομμένο κόλιαντρο.

Σπιτική τορτίγια

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι καλαμποκιού Masa harina

¼ κ.σ. θαλασσινό αλάτι

1½ κούπες νερό

1 μεγάλη σακούλα ψησίματος (κόψτε κατά μήκος των δύο πλαϊνές ραφές)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι καλαμποκιού και το αλάτι. Έπειτα πρόσθεσε  1 ½ φλιτζάνι νερό μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή αλλά παράλληλα να παραμείνει εύπλαστη.

2/ Δουλέψτε τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιόμορφη περίπου 5 λεπτά. Κόψτε 12 κομμάτια από αυτή (το καθένα περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) και καλύψτε τα με μια πετσέτα. Τοποθετήστε ένα κομμάτι στη μία πλευρά της σακούλας ψησίματος. Δίπλωσε την άλλη πλευρά πάνω από τη ζύμη και πιέστε σταθερά μέχρι να γίνει λεπτή, περίπου 6 ” σε διάμετρο. Βγάλ΄τη και άφησε τη στην άκρη.

3 Ζεσταίνεις ένα τηγάνι. Όταν ζεσταθεί πρόσθεσε ένα στρώμα ζύμης, πιέζοντας το σταθερά στην επιφάνεια. Μαγείρεψε περίπου 1 λεπτό. Γύρισε τη και τηγάνισε για 1 λεπτό. Γύρισε τη ξανά, πιέζοντας τη τορτίγια στο τηγάνι και μαγείρεψε μέχρι να αποκτήσει όγκο, 30΄΄ περίπου. Μετάφερέ τη σε ένα πιάτο και πρόσθεσε αλάτι. Σερβίρεις αμέσως ή αν θες να τη ξαναζεστάνεις τυλίξτε τη σε αλουμινόχαρτο και βαλτή στο φούρνο στους 120 C. Βγαίνουν 12 τορτίγιες.

 

ANDALE

Δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις τορτίγιες; Αγόρασε τες έτοιμες από το σούπερ μάρκετ και φτιάξε τις έξυπνα. Βάλε την τορτίγια σε ένα στεγνό τηγάνι και ψήσε την μέχρι να γίνει εύκαμπτη και να φουσκώσει. Γύρνα τη κάθε 10΄΄ και ψήσε τη συνολικά για 10΄΄. Στη συνέχεια άλειψε τη με λάδι κανόλα και αλάτισε τη και από τις δύο πλευρές

Απόδοση: Μ Σιγανός, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Men’s Health

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top